Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maybellineeeeee

moje 7m dziecko połknęło wit D3 w kapsułce, czy coś jej będzie czy to wydali?

Polecane posty

Gość maybellineeeeee

wczoraj podawałam dziecku witaminę, po raz pierwszy od 7 miesięcy zdarzyło mi się, że wyślizgnęła mi się z palców i dziecko połknęło...nie daje oznak boleści i tak się zastanawiam, czy coś może jej być?

Gość ewelina318
jak się nie zachłysnęła to wszystko jest ok, już się kapsułka na pewno rozpuściła

A po co sie tak wyśmiewacie zamiast normalnie odpowiedziec? Nie martw sie autorko, w kaspulce jest max kilka kropelek wiec nic jej nie bedzie. A kapsułka wyjdzie pewnie z kupką. Albo sie rozpuści. O wiele łatwiejsze w aplikacji są nie kapsułki a witamina D3 w buteleczce :) Miałam i jedno i drugie wiec wiem.

Gość marta323232
popieram autorkę, takie jadowite pomaranczki, ktore atakuja smiechem i krytyka same sa jebniiete...nie umiesz dyskutowac to stul jape do jany - a Ty jestes jedna z najmadrzejszych i kulturalnych osob na tym gburowatym forum. pozdrawiam:)

Gość maybellineeeeee
magdo ewo mario dzięki 🌼 właśnie chodziło mi o to czy substancja, z której jest zrobiona kapsułka jej nie zaszkodzi i czy nie będzie problemu z jej wydaleniem...

" ta kapsułka raczej sie nie rozpuści, ale ma taki kształt, że dziecko na pewno je wydali przy najbliżej okazji "Rozpuści się :-)A co do takiego bombardowania śmiechem z pytaniem co może sie stać przez witaminę D to uświadomię, że przez jedną kapsułkę nic, przez dwie też nic - ale wzięcie garści zazwyczaj kończy się niewydolnością nerek i nie jest to żadna tajemnica, wystarczy poświęcić chwilę na edukację zamiast na wyśmiewanie :)

Gość maybellineeeeee
nglka- dziękuję Ci...🌼 nie jestem skora do zadawania "głupich" lub prostych pytań tutaj, bo wiem jak to się kończy, ale teraz przestraszyłam się na serio... nie chodziło mi o zawartość, bo leki trzymam z dala od zasięgu ręki i wzroku dziecka, ale ta kapsułka sama w sobie połknięta przez takiego malucha mnie przestraszyła:)

Gość leila87
kapsułka jest z żelatyny spożywczej i na pewno się rozpuści w żołądku. Miałam ten sam problem ;) pzdr

Gość kapsułki sie rozpuszczają

Gość gość
Moja niunia też dzisiaj połknęła taka kapsulke i też się wystraszylam nawet teraz siadlam zeby poczytać czy to nic groźnego a ta pani która ma niezły ubaw to dla mnie jest typowym marginesem jej inteligencja nie sięga nawet rozumowania mojego dzidziusia typowy pustak nic więcej :/ dzięki mamuśki uspokoilam się :)

Gość gość
Witam moja mała połknie ładnie wczoraj i od razu panika ale dałam tatusiowi od razu do spróbowania i one się rozpuszczają także nie ma co panikować ☺

Gość gość
Mi się wyslizglo 6 tygodniowemu dziecku. Udało mi się wyciągnąć ale traumę mam do końca życia...

Gość gość
To może dodawajcie do mleka ta wit d a nie bezpośrednio do buzi. I kapsułka na 100% sie rozpuści.

Gość gość
Ja wyrzucilam całe.teWit D wyslizgnela mi się ale moje dziecko wyplula od razu tzn. Językiem wysunela zanim zdążyłam sama jej.wyjąć. Będę szukać.w.kroplach i na.łyżkę nigdy więcej tych pie.prz.onych kapsułek.

Gość gość malami
Ja już zawsze będę do mleka kapsułki wyciskać i tyle... bo 6 tygodniowy by nie połknął i bym miała tragedie....

Gość Lekarz3160208
Witam, trafiłem tu przypadkiem ale z racji wykształcenia medycznego chętnie się wypowiem: skład takich kapsułek (tzw. twist off) jest identyczny jak kapsułek do łykania dla dorosłych więc bez stresu można je połykać - sam czasem kupuje witaminę D dla niemowląt i łykam ją jak zwykłą kapsułkę (udało mi się kupić kilka opakowań w promocji za 90gr/opakowanie). W przypadku niemowląt jedyna obawa jest o to, żeby dziecko się taką kapsułką nie zadławiło, jeśli więc przez przypadek ją połknie ale nie widzimy, żeby się krztusiło, kasłało itp. to nie ma się czym martwić. Jednak w przypadku wystąpienia w/w objawów trzeba wezwać pogotowie i w oczekiwaniu na przyjazd pomóc mu ją wyksztusić z dróg oddechowych (polecam poczytać o tym jak to robić bo to się zawsze może przydać). Jeśli zdarzy się, że taka kapsułka wśliźnie się dziecku do buzi to nie zalecałbym wygrzebywania jej w panice palcami - można tym maluszkowi zaszkodzić, najlepiej po prostu dać mu ją porzuć w buzi i spokojnie połknąć, po czym dla pewności poobserwować go przez kilka minut.

Gość gość
ja moim dzieciom podaje w calosci wiek 7 i 5 lat od dawna juz lykaja tabletki bez problemu . wiec wit tez daje do polkniecia . przy wyciskaniu zawsze gdzies troche zostanie lub wyleje i nie ma tej dawki co powinna buc a tak polyka popija woda i jest dobrze.