Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żabamonika

jakie badania krwi- pigułki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość żabamonika

Hejka! Jestem ciekawa jakie badania krwi są wymagane przed przepisaniem przez ginekologa tabletek antykoncepcyjnych. I czy mogę pójść po skierowanie na takie badania do lekarza rodzinnego. Hmmm... do gina chciałabym pójść prywatnie i nie uśmiecha mi się wizyta podczas której dowiem się jedynie jakie badania muszę zrobić.....Z góry dziękuję za pomoc :)

Gość fanka bzdurci
o idź do gina państwowo :P

Gość żabamonika
zależy mi na czasie a w przychodni państwowej długo się czeka.... poza tym, wole nawet zapłacić ale mieć pewność, że lekarz dobrze mi dobierze tabletki.

Gość hejjjjjjj!!
za pierwszym razem dostalam recepte na 8 opakowan od razu, bez zadnych badan. za drugim razem - u innego ginekologa - rowniez wypisal mi recepty od razu i dal skierowanie na badania (glownie proba watrobowa) i powiedzial, ze jak wyjda ok, to kupiwac tabletki i brac, jak wyjdzie nie ok, to sie wstrzymac.

Gość żabamonika
o ja ! a ja myślałam, że żeby lekarz wypisał mi recepte na tabletki to będzie potrzeba masa badań krwi.... Kurcze, ja jednak jestem troche panikara i chyba dla własnego zdrowia wolałabym zrobić takie badania szczególnie, że rok temu miałam dość podwyższoną bilirubine ( co może być zepołem Gilberta czy jakoś tak a wtedy nie można brać tabletek chyba ). Więc jeśli któraż z Was pamięta jakie robiła badania poza wymienioną próbą wątrobową to będę wdzięczna jak napisze.

Gość standardowo skierowanie
na badania dostaniesz dopiero jak... dostaniesz zakrzepicy, zatoru, udaru. Zrobisz je i dowiesz się, że nigdy nie powinnaś była nawet sięgać po hormony. Jak masz chęć się wcześniej przebadać to zrób sobie przynajmniej próby wątrobowe, badania krzepliwości krwi, cytologię i przeanalizuj sobie historię chorób w rodzinie i potem tę analizę przedstaw lekarzowi.

Gość żabamonika
a czy możesz mi jeszcze napisać skąd moge wziąć skierowanie na to badanie skoro gin rutynowo go nie przepisuje. Muszę po prostu iśc do rodzinnego i prosić czy załatwić to prywatnie ?

Gość jeśli chodzi o podania
to na pewno próby watrobowe czyli bilirubina, aspat i alat i badania na krzepliwośc - tez jest ich kilka. NA wszystkie lekarz pierwszego kontaktu przepisać może, ale czy zechce to inna bajka. Jesli masz podwyższona bilirubine to tylko plastry lub nuova ring wchodza w gre. Przydałyby się tez hormony płciowe ale to lekarz pierwszego kontaktu wystawic nie może. Na pewno tez USG i cytologia

Gość standardowo skierowanie
Dokładnie - jeśli ginekolog nie da ci skierowania to możesz o nie poprosić lekarza pierwszego kontaktu. A jak nie to zawsze możesz zrobić prywatnie. Z hormonami lepiej uważać, ja dostałam po nich zakrzepicy mimo, ze wyniki badań na krzepliwość były w porządku. A dostałam zakrzepicy ze względu na mutację genetyczną, która nie daje żadnych objawów a problemy i to szybko pojawiają się gdy zaczyna się brać estrogeny.

Gość żabamonika
dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) bardzo mi pomogły