Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oxxxxi

jakie jest prawdopodobieństwo że będę miała raka?

Polecane posty

Gość oxxxxi

moja mama choruje na raka od 3 lat. czy istnieje możliwość że ja także będę chora?

Gość istnieje genetyczne obciążenie
takim osobom lekarze proponują badania genetyczne aby ewentualnie w porę zaproponować leczenie. Tylko nie podchodź do tego deterministycznie- to, że mama ma raka nie oznacza automatycznie , ze Ty go będziesz miała

Gość sdbnghsn w
dziedziczy sie sklonnosc do zachorowania a nie komorki rakowe. prawopdoodbienstwo moze byc wyzsze ale ni emusi, wszystko zalezy jaki to nowotwor o jakim podlozu, ile osob chorowalo itd

Gość jak wyżej
Zgłoś się do poradni genetycznej, zrobią ci badania i wyjdzie czy masz predyspozycje do zachorowania.

Gość wtrące się u mnie
wszyscy w rodzinie prawie zmarli na raka ,w linii prostej ,ciocia robiła badania pod tym kątem musiała zapłacić ,w dupie mają tę cała profilaktykę,te całe genetyczne mozeszz sobie zrobić za free jeżeli skieruje cie onkolog, takto płać:(

Gość sdbnghsn w
markery nowotoworowe kosztuja ok 40zl co prawda nieprawilowy wynik moze swiadczyc o czyms innym ale jesli jest sie chorym- na pewno to wyjdzie

Gość markery to jest inna sprawa
sa konkretne markery na dany narząd ale odchodzą już od markerów diagnostycznie bo bywa że osobom zdrowym wychodzą a chory na raka ma dobre markery ,badania genetyczne pod kątem skłonności czy podatności na raka to coś innego ,najlepiej zrobić scan tomografowy całego organizmu koszt bagatelka około 10 tys

najlepiej zrobić scan tomografowy całego organizmu koszt bagatelka około 10 tys markery nowotoworowe kosztuja ok 40zl BIZNES

Gość U mnie Babcia ze strony Mamy
Siostra Babci oraz Dziadek zmarli na raka... Mama ma 73 lata i dzieki Bogu na razie nic jej powaznego nie dolega.

Gość U mnie Babcia ze strony Mamy
Za to ja i Siostra dziedziczymy po Dziadkach krotkowzrocznosc (Rodzice sa dalekowidzami). Mam nadzieje, ze sklonnosci do zachorowania na raka nie odziedziczylysmy :( Zycze duzo zdrowia Twojej Mamie.

Gość markery to jest inna sprawa
brunet zgadzam się zarabiaja na bezradności ,strachu.Ale co zrobisz taka mamy " służbe zdrowia" i tzw darmowe leczenie w ramach ubezpieczenia

Gość .....ot..co......
tez mam pytanie. czy jezeli moja mama choruje na raka piersi, to czy lekarz moze skierowac mnie na bezplatne baranie genetyczne, czy bede musiala za nie zaplacic?

brunet zgadzam się zarabiaja na bezradności ,strachu. zgadzam się ale bardziej na głupocie ludzkiej :D na tym zarabia się największe fortuny :D

Gość zielona gąska
Moja babcia miała raka piersi. Ginekolog kazał mi się zgłosic na badania do onkologa. Onkolog kazał się zgłaszać profilaktycznie na badania usg raz w roku. Lepiej się badać regularnie niż potem żałować że się tego nie robiło

Gość brunet głupotą jest
że ktos ma genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania i chce to sprawdzić? no comments

Gość sdbnghsn w
brunet zaraz nam tu napisze ze wszelkie badania sa do dupy :D czy ty masz jakakolwiek stycznosc z genetyka? bo mi sie wydaje, ze nie.

u mnie co druga osoba od strony mamy tak samo, ale ja sie tam nie przejmuje jak ma dopasc to dopadnie nawet tego, u kogo nikt w rodzinie nigdy nie mial

Gość gość
Czy mogę mieć raka ? Moja babcia i wójek ze strony taty oraz ciocia ze strony mamy umarli na raka . Jakie jest prawdopodobieństwo , że ja też umrę ?

Gość gość
Jeżeli ktoś z rodziny miał raka jesteś obciążona genetycznie.

Gość gość
Ile mam procent szans że moje obciążenie genetyczne ujawni się w młodym wieku ?

Gość gość
kolejny topik o raku weźcie sie ludzie wreszcie zainteresujcie tematem RAK JEST W PELNI WYLECZALNY i to stosunkowo nieduzym kosztem

Gość gość
Bardzo niewiele nowotworów jest dziedzicznych. Np. taki rak jelita grubego tylko w 3-5%, w pozostałych przypadkach to dieta, środowisko, stres. Zamiast się martwić i liczyć prawdopodobieństwo to regularnie się badać, bo prawda jest taka, że rak dopadnie prawie co drugą osobę za jakieś 50lat!

Gość gość
Nie we wszystkich wypadkach !!!