Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonomedica

6 miesięczny maluch nie chce pić

Polecane posty

Gość sonomedica

Mam problem z dzieckiem. Ma 6 miesięcy i jest karmiony mlekiem modyfikowanym i wprowadziłam mu już pokarmy stałe i desery owocowe. Wszystko jest fajnie, ale...no własnie. Nie chce nic pić. Jak wypije 60 ml wody to jest sukces, ale to chyba za mało? Próbowałam już mu podawać wodę i soczki i herbatki i nic. Boję się, że się odwodni.

Gość pytająca mamusia
jeśli dobrze siusia, czyli mocz nie jest gęsty i w miare częsty to nie ma powodów do niepokoju, mleko modyfikowane mu wystarcza, tak mi mówiła lekarka bo mój tez nie chciał nic pić aż do 8 miesiąca, potem mu sie odmieniło i pije tylko soki.

Gość pytająca mamusia
i jeszcze zapomniałam dodać, próbowałaś podawać mu napoje z kubeczka? Albo łyzeczką? Są dzieci które tolerują jedynie mleko w butelce, inne napoje musza być podawane w czymś innym

Gość sonomedica
Chciałabym żeby tak było...Na dworze ciepło a on pluje, krzywi się, albo wcale buzi nie chce otworzyć. Już nawet strzykawką zaczęłam mu picie podawać, ale się krztusił i wypluwał.

Gość sonomedica
Próbowałam...nic nie pomaga.

Gość pytająca mamusia
no to jeśli z siusianiem jest ok to się nie przejmuj, ale skonsultuj to jeszcze z lekarzem dla spokoju sumienia, tak dla spokoju sumienia :)

Gość mamili
nie martw się, ja z moją córką od dawna toczę podobną baralię - i nadal ciężko jej idzie picie :( a ma już 10m. Ale wiesz na jaki wpadłam myk? kupiłam jej niekapek z miękkim ustnikuiem, a ponieważ idą jej zęby i uwielbia wszystko gryźć, gryzie ten kubek ze smokiem - a tu siłą rzeczy leci herbatka :) i wypija nawet 60 ml :)

Gość sonomedica
Mojemu dziecku jeszcze kiepsko idzie z kubkiem. Za bardzo nie wie co z nim zrobić. Ale oczywiście dziękuję za pomysł na przyszłość:)

Gość saleminka8
dzieci wiedzą co się robi z kubkiem (niekapkiem) uwierz :P ja ostatnio zrobiłam synkowi herbatkę,położyłam koło niego bo zadzwonił telefon,wracam i patrzę a on pije sobie sam :) od tej pory daje mu do rączek butelkę i pije sam,ale rano,na obiadek i na noc ja mu podaję by sie skupił na tym że zaraz pójdzie spać:) dawaj narazie pustą buteleczkę,kubeczek jak trafi dobrze do buźki to nalej coś do niego lub niej i daj znowu ;) mój się tak nauczył pić soczki z marchwi,bo nie chciał,gryzł smoczek i wypychał językiem,więc mu dałam buteleczkę z sokiem i pił-taki mały a taki samodzielny chce być:P

Gość sonomedica
A taki 6 miesięczny maluch nie jest za mały? Czasami daje mu butelkę do rączek, ale to raczej jest forma zabawy. Chociaż wiem, że przez zabawę dziecko się uczy:)

Gość saleminka8
i sie nauczy,mój się nauczył :) moze to go skłoni do picia... mój pierwszy raz chwycił buteleczkę zanim skończył 6 miesiecy,było to w weekend majowy,a 7maja skonczył 6 miesięcy;)

Gość saleminka8
ha zapomniałam dodać,ze mój narazie mała dostaje bueteleczkę (tą 125ml) z wiekszą nie próbowałam :P

Gość sonomedica
W takim razie muszę mu częściej podawać butelkę do własnej obserwacji :)

Gość mamili
ja jeszcze tylko dorzucę - ja mam niekapek canpola, malutki - 125ml, z uchwytami i takim płaskim, silikonowym smokiem, o tyle sprytnym, że ma pionowe nacięcie na czubku, przez co nie ma opcji, że dziecko się obleje na leżąco albo inaczej ;) i tak jak pisałam - z zacięciem go gryzie, a gryząc- pije :)

Gość sonomedica
A jaki niekapek jest najlepszy na początek? Dla dziecka 6 miesięcznego? Co polecacie?

Gość liniapapilarnaaaaaa
A może za ciepłe mu picie podajesz albo za zimne?moj tak miał bo dawałam mu za zimne picie,bobofruta nie chciał dopóki nie zaczęłam rozcieńczać i podgrzewać i to tylko proporcja 80 ml soku i 20 wody pijał,może za kwaśne mój zaczął od bobofruta bananowo winogronowego..innych nie chciał..jak zaczęłam podgrzewać wodę do takiej temp co mu mleko daję to zaczął i wodę pić....i tez miałam ten problem jak miał 6 mscy...