Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonka ktora kocha mezusia

Co zrobic na uroczysta kolacje na II rocznice slubu?

Polecane posty

Gość zonka ktora kocha mezusia

Chce zeby bylo lekkie ale nie jakies jalowe :P Najlepiej jakies mieso lub ryba + salatka. :) Prosze, podwajacie sprawdzone przepisy. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
facetowi to wiesz... pizza i piwo wystarczy myślę, że bardziej zainteresuje go to, co Po kolacji będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pstrag pieczony w folii
??? na prawdę proste i pysze. całego pstrąga myjesz (tzn wypatroszonego;) ) solisz, pieprzysz, skrapiasz sokiem z cytryny, wkladasz galazki tymianku i do lodówki na minimuum pol godziny. potem wkladasz po 1/4 lyzeczki masla do srodka i po plasterku cytryny i na wysmarowana masłem folie, mozesz polozyc troche masla na wierzch. zamykasz w folie(aluminiową)rybe i pieczesz ok 30 min w 200 stopniach. potem na jakieś 20 min odchylasz by się zapiekły. proste i pyszne, dla milosników ryb. polecam do tego jakaś lekką sałatkę. sama sałatka ze śmietaną lub vinegretem wystarczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrob to sobie
aaaaa a ja tez mam 2 rocznie , 7 czerwca i jade do parku Alton tower (anglia) , tak na relax, a kolacje zostawiam mezowi, ale zanaczam na wypad placilam ja ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
Dawajcie wiecje przepisow dziewczynki :) Pstraga to czesto z Mezem jemy to jedna z naszych ulubionych potraw :) Ale dzieki za pomysl . :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poledwiczki wieprxowe z grogonzola dorsz zapiekany w porach piers kurza z maslem i sosem serowo-cytrynowym karczek z maslem ziolowym grzanki z pasta z oliwek i parmezanem na przystawke potem lazania sandacz na porach poledwiczki w sosoie kurkowym papryka faszerowana salatka grecka piers kurza do tego zapiekane ziemniaczki z ziolami/i serem grzanki z pomidorami i maslem ziolowym potem losos wedzony z twarozkiem i salatka zielona na kmoniec deska serow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pierozki szpinakowe z sosem grzybowym lub sosem z gorgonzola zapiekanka szpinakowa losos pieczony z warzywami krewetki z maselkiem czosnkowym i z zielona pietruszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
kacia , dzieki za duzo super pomyslow 👄 Gdybys jeszcze mogla napisac mi jak sie robi to co Ci napisalam po spodem , bylabys kochana 🌼 -dorsza zapiekanego w porach -grzanki z pasta z oliwek i parmezanem na przystawke -losos pieczony z warzywami -krewetki z maslem czosnkowym i zielona pietruszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paste z oliwek kupujesz w sklepie. jest z jasnych i ciemnych ktore wolisz. kroisz bulke( ja daje bagietke w cienkie kromeczki i dekikatnie smarujesz maslem) zapiekasz w tosterze. jak juz sa chrupiace i rumiane smarujesz cienkopasta z oliwek. posypujesz startym parmezanem na tarce o drobnych oczkach lub tym gotowym sa takie specjalne wloskie sery w malych foliowych torebeczkach ;) przed posypaniem serem mozesz polozyc cieniutki plasteek pomidora a jak pomidor to i szczypta bazylii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dorsz naczynie zaroodporne smarujesz tluszvzem np maselkiem.ukladasz pokrojone w cienkie paski pory i pomidory oraz 2-3 cieniutko pokrojone zabki czosnku. ja kroje zyletka na niemal rzezroczyste plasterki.na tym ukladasz platy dorsza i wio do pieca. w tym czasie przygotowujesz maselko ziolowe. W tym celu odpowiednio wczesniej wyjmujesz maslo coby miekkie bylo. przyprawiasz ( ja daje tak sol ziolowa papryka ostra zabek czosnku przecisniety przez praske troszke ziol prowansalskich). formujesz z tego kuleczki ( ja mam specjalna foremke) JAK NIE MSZ NIC sie nie dzieje. pare minut ok 10 przed wyjeciem z piekarnika kladziesz kawalki maselka na dorszu lub blskawicznie bezposrednio po wyjeciu go z pieca ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krewetki przygotowujesz wg przepisu. najlepiej kupic krolewskie mrozone. przyrxadzasz je i dsjesz maselko czosnkowe a wiec maslo mieszasz z drobno posiekanym czosnkiem szczypta soli i w zasadzie tyle. jesli lubisz przyprawy mozesz cos sypnac od siebie. ;) krewetki ukladasz na lisciu zielonej salaty kladziesz fantazyjnie maselko np w formie wiorek ;) niezbyt duzo ale na tyle aby lekko sciekalo. posypujesz drobno pokrojona pietruszka. Do krewetek jest wysmienity rowniez sos czosnkowy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a losos to banal. Pieczesz a co do warzyw to mozesz ugotowac na parze podac surowe ( salata zielona ogorek swiezy, pomidorka) jak swieze to uloz dekoracyjnie i delikatnie odrobinke polej wiejska smietanka na to drobnio pokrojony szczypiorek lub/i/ cebulka dymka warzywa mozesz tez poddusic na patelni pomidory pory pieczarki wg uznania. :) smacznego zycze ;) akle ja osobiscie moj faworyt to poledwiczki z gorgonzoloa lub kurze cycki w marynacie japonskiej :) roboty na 20 minut max jedno i drugie danie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, dzieki bardzo za te wszystkie przepisy 👄 Na pewno robiac kolacje je wykorzystam. :) Dzieki , kochana 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma sprawy smacznego zycze :) i dziekuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, masz moze profil na ktoryms z portali kulinarnych? Jesli tak to podaj link. Bardzo podoba mi sie Twoj styl gotowania. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niestety nie mam ;( a szkoda moze to i dobry pomysl .. :) musze to przemyslec ;) tyle ze moj styl gotowania na pewno nie jest zdrowy :D ale co tam raz sie zyje ;) a dzisiaj bede robi;a eskalopki z bialym winem i sliweczkami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesele weselu nierówne
hhhmmm.... na drugą... to nie wiem. Na pierwszą i trzecią to wiem, a na drugą to za trudne :O :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bita
kaciaa a możesz podać przepis na papryki faszerowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Ja jednak odpuściłabym sobie potrawy z czosnkiem na rocznicową kolację :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, ten pomysl z eskalopkami i bialym winem.... mmmm brzmi pysznie. Ja jakis czas temu bylam zagranica i tam zostalam zaproszona na kolacje :) Pani domu podala wolowine w sliwkach ( mieso pokrojone w kosteczke + sliwki i to wszzystko plywalo w jakims sosie) Bylo przepyszne , jak zyje to nie jadlam nic tak dobrego. Nie poprosilam o przepis bo troche mi bylo glupio :O Moze Ty znasz przepis na to danie o ktoym pisalam. :) II rocznice mam 23 czerwca wiec jeszcze jest czas. A co do czosnku to zarowno ja jak i maz bardzo go lubim, wiec nie bedzie problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
eskalopki potrzebujesz sliwki suszone( wyjmij z nich pestki) 2-3 lyzek koniaku/brandy/ew szkockiej poledwiczke wieprzowa-jest bardzo krucha delikatna makaron najlepiej tiagatelle ew wstazki kokardki sol pieprz kolorowy olej lub oliwe z oliwek maslo smietanke kremowke do malego garczka wkladasz sliwki i zalewasz je alkoholem od czasu do czasu mieszajac. mieso kroisz na drobne kawalki przyprawiasz i smazysz na masle polaczonym z olejem. smazysz krotko gdyz poledwiczki wieprzowe sa kruche i delikatne. do miesa dodajesz sliwki wraz z tym sosem ktory sie wytracil i gotujesz to.potem dodajesz smietanke kremowke dokladnie mieszasz i jeszcze chwilke musisz to poddusic., tak aby sos byl gesty. przyprawiasz delikatnie pieprzem i sola. I gotowe podajesz z makaronem. Do tego pasuja swietnie warzywa surowe badz ugotowane na parze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
papryka faszerowana w zaleznosci ile osob tyle potrzebujesz papryki ja na ogol jem dwie srednie. Wg mnie najlepsze sa czerwone ale to kwestia gustu. papryki dokladnie myjesz odcinasz gore wydrazasz dokladnie oplukujesz z nasion tak aby powstala tak jakby miseczka. farsz gotujesz ryz wg przepisu na pudelku. na patelni podsmazasz pieczarki cebulke na masle na oleju na oliwie jak wolisz. Dodajesz do tego czosnek ja czosnek uwielbiam i daje duzo zabkow z tym ze kroje go zyletka w takie cienkie plasterki. wszystko razem potem mieszam z ryzem faszeruje tym papryke i do naczynia zaroodpornego posmarowanego delikatnie tluszczem. niestety nie pamietam ile to sie piecze ja zawsze sprawdzam czy juz. papryka puszcza sok wiec danie jest bardzo soczyste. To jest wersja wegetarianska. jesli chcesz z miesem daj mielone takie jak na spaghetti plus to co wyzej. mozesz dodac grzybow jesli lubisz i dowolnych warzyw :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a z przypraw daje tak sol ziolowa pieprz bialy pieprz kolorowy szczypte oregano i ziol prowansalskich odrobine lubczyku i doslownie kropelke sosu sojowego -do farszu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja daje poledwiczki. wolowina nie przpepadam bo to twarde mieso dlugo sie musi dusci ale oczywiscie sprobowac mozesz. poszperam w domku i sprobuje Ci znalezc jakies fajne przepisy ale to musisz do poniedzialku zaczekac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonka ktora kocha mezusia
Dzieki kaciaa👄 bede czekac do poniedzialku :) Te eskalopki ze sliwkami sa abrdzo podbne ddo tego co jadlam wtedy zagranica. Chyba je zrobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spox ;) jakby co pisz smialo na tym topiku jak bede umiec pomoge ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurka te sliwki z alkoholem musisz gotowac na malym ogniu meszajac od czasu do czasu ;) zapomnialm to napisac bo pisalam rano i spieszylam sie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a na deser dalabym albo szrlotke z bita smietana i polewa toffi albo szarlotke na cieplo z lodami waniliowymi albo szarlotke z pomaranczami i cynamonem mozesz tez zrobic plonace banany z alkoholem w czekoladzie ( nigdy nie robilam ale jadlam pyszotka ) plonace nalesniki z dzemem/powidlami/jablkami/ """salatke""" z galaretek owocowych z bita smietana lody z owocami bita smietana i polewa albo ta gotowa albo polej lody np adwokatem lub amaretto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mały odkrywca
kaciaa jak masz kogoś w rodzinie ze służby zdrowia to załatw sobie skalpel z taką rączką. Lepiej ci się będzie kroić czosnek tylko trzebu uważać na paluszki;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×