Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

figunia86

kiedy do ginekologa?

Polecane posty

Zrobiłam dwa testy, na testach 2 kreski okres miałam dostać w niedziele i go nie ma wiec kiedy powinnam pojsc do ginekologa? kolezanki mowia mi ze jeszcze powinnam zaczekac bo nic nie bedzie widac

Gość gryczka
Do ginekologa warto się wybrać w 6-7 tygodniu, czyli 2-3 tygodnie od terminu miesiączki, która się nie pojawiła.

To kiedy powinnam pojść dodam ze w tematyce ciazy jestem zielona POMOCY!!!!

Gość 222222
tak za 2 tygodnie gdzieś idź, wcześniej nie zobaczy, chyba że usg usg widać gdzieś w 5 tygodniu to tak za tydzień może...

Gość gryczka
Sweet, najmądrzejsza osobo na kafe:-) Trzeba wziąć pod uwagę, że ciąża może być młodsza, niż to wynika z ostatniej miesiączki. Lekarz może wyczuć, ale nie musi. Lepiej poczekać te 2 tygodnie, żeby mieć pewność.

niedlugo sie wybiez.ja poszlam jak po tyg nie dostalam okresu i czyli gdzies tak w drugim tyg ciazy i gin wyczula rozpulchniona macice od razu... nie sugeruj sie od razu usg z fasolkami:/

Gość ggaabbii
poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Póki co zrób w laboratorium badanie betaHCG. To poziom hormonu ciąży, więc się upewnisz.

Gość misiaczek21
Ja np byłam w szóstym tygodniu i może na usg nie bardzo będzie widać, ale przy badaniu na pewno wyczuje Ci ciąże, jeśli jesteś pewna że w ciąży możesz być, to wybierz się niezwłocznie bo musisz przyjmować np kwas foliowy, który trzeba brać od początku ciąży. Nie zwlekaj.

tak nadmadrzejsza:/ bo to nie chodzi wcale o usg.. przeciez badanie "przez palce" to podstawa przy podejrzniu ciazy:/

gdzie sie zgloscic na to badanie krwi? czy za to cos sieplaci jak mam to zrobic?

Gość gryczka
A czy ja napisałam, że chodzi o usg? :-o Jeśli ciąża jest młodsza i do zapłodnienia doszło np. w 23 dniu cyklu (bo owulacja się spóźniła i była np.w 18dc, zamiast w 14), to w teoretycznym piątym tygodniu macica wcale jeszcze nie musi być wystarczająco rozpulchniona.

Gość ggaabbii
Kwas foliowy może kupić w każdej aptece bez recepty. A lekarze tylko się wkurzają na takie laski co to zobaczą dwie kreski i lecą do gina. Ja tak sama zrobiłam i potem miałam dwa tygodnie nerwówki, bo leklarz nic nie zobaczył. Myslałam że oszaleją.

Gość babielatoooo
najlepiej iść w 6 tyg

Gość ggaabbii
Na betę idż do jakiegokolwiek laboratorium. Kosztuje około 30 zł. Zgłos się do swojej przychodni.

u mnie zrobili mi w przychodni (ze skierowaniem od rodzinnego). to normalne badanie krwi tylko w kierunku tego beta.ja placilam ok.30zeta im wieksze stezenie tym wieksze prawdopodobienstwo ciazy..

teściowa mi mowi ze do dnia ostatniej miesiaczki powinnam dodac 7 dni i wtedy wychodzi kiedy doszlo do zaplodnienia ponoc tak licza ginekolodzy wiec teraz jestem gdzies w 4 tygodniu

gryczka.. o tym usg to nie bylo tak bardzo do ciebie tylko ogolnik:)

Gość ggaabbii
za wcześnie na wizyte u lekarza. Kup kwas foliowy, zrób betę i się nie stresuj. Odpoczywaj. Trzymam kciuki. Gratuluję.

Gość gryczka
Figunia, orientacyjnie tak się liczy, ale cykle bardzo indywidualnie przebiegają i nawet u tej samej kobiety mogą się różnić. Ja np. jestem pewna, że miałam owulację bardzo wcześnie, koło 10tc, bo już w 17dc wyszła mi druga bardzo blada kreska!

Gość gryczka
Ale zaraz, jak to do dnia ostatniej miesiączki? Do ostatniego jej dnia, tak?

Gość gryczka
I tak coś mi się nie zgadza. Do zapłodnienia dochodzi przecież dopiero kilka dni po owulacji... :-p Coś teściowa pomyliła chyba.

Gość ggaabbii
Czekajcie, coś tu nie gra rzeczywiście. Ciążę liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. A kiedy doszło do zapłodnienia to już zupełnie inna bajka.

ja tam nie wiem... ginekolog moze to dokladnie wyliczyc

nie mam pojecia cykle mam regularne co 28 dni a tesciowej chodzilo o dzien w ktorym dostalam okres Was tez tak bolało podbrzusze? akie skurcze i ciągniecie przy wyciaganiu sie albo przy ziewaniu?

Gość ggaabbii
To narmalne, że boli. Jakby się pojawiło jakieś krwawienie lub plamienie to pędź do gina. A jak nie to tak musi być. Ja biorę nospę, ale bez lekarza lepiej nic nie przyjmuj.

słyszałam ze dlatego tak jest bo macica sie rozszerza wiec wiem ze to nic zlego tylko nie wiedzialam ze tak wczesnie

Gość ggaabbii
Doladnie tak. Wszystko gra. Nie stresuj się.