Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PaniGąbka

8tydz- 13mm płód. Prawidłowo?

Polecane posty

Gość PaniGąbka

Witajcie, byłam dzisiaj u lekarza. W ogole nie chce mi się wierzyć, że jestem już w 8 tyg, ja sobie wyliczyłam,że w 6. Ale to swoją drogą. Pani doktor powiedziała mi, że płód ma 13mm. Jeśli to 8 tydzien, to czy płód nie jest za mały? Bardzo się martwię, bo chcę, żeby wszystko było z maleństwem w porządku. Lekarka była bardzo niemiła i jak chciałam już o coś zapytać, to ona mnie ciągle zbywała. Oczywiście dzisiaj idę prywatnie na kolejną wizytę do innego lekarza. Chcę się upewnić. Co o tym myślicie wszystkim?

Gość gryczka
Mój miał 12,7mm w 6tc+3dni według ostatniej miesiączki. Lekarz powiedział, że prawdopodobnie zarodek jest trochę starszy niż wynika z OM, bo taka długość odpowiada 7tc+4dni. Czyli ósmy tydzień w toku. Czyli by się zgadzało. Myślę, że wszystko u Ciebie OK.

jesteś w 8 tyg, bo liczy się od dnia miesiączki a nie od zapłodnienia :)

Gość wi_
myślę, że bardzo ok. Jak w 7 tyg miałam 4mm... no i oczywiście też się martwie

Gość PaniGąbka
rózne są opinie :( a ja ciągle myślę, czy wszystko w porządku.. Wieczorem mam wizytę i już bym chciała być po

Gość PaniGąbka
To moja pierwsza ciąża, dlatego tak naprawdę chodzę zaniepokojona. I w ogole nie wiem, czemu nie zaczęłam jeszcze przyjmować kwasu foliowego. CO mam teraz zrobić? Wysłałam narzeczonego do apteki własnie, ale nie zaszkodzi, że tak pozno?

to też moja 1 ciaża. Mój lekarz wczoraj był nie miły, i sama się upomniałam czy nie powinnam przyjmować kwasu foliowego, powiedział, że będę przyjmować tylko Prenatal Classic i nic więcej. 1 tab. dziennie w skład wchodzą różne witamini itp. więc polecam i Tobie, koszt około 36zł 100tab.

Gość wi_
wszytsko jest bardzo dziwne bo lekarz mi powiedział, że zarodek jest za młąy o milimetr - powinien mieć 5 mm w 7 tyg. W jakimś kalendarzu ciązy wyszło, że w 7 tyg zarodek mierzy 4-5 mm... i bądź tu mądry

Gość PaniGąbka
Nie planowaliśmy dziecka, to oczywiśćie typowa "wpadka". Ale cieszymy się, bo w końcu zwolnimy tempo życia. Ja studiuję, pracuję i nigdy nie prowadziłam zbyt zdrowego trybu życia. A z dzieci to się trzeba tylko cieszyć ;) Ale chodzi mi własnie o to, że może przez brak witamin, kwasu foliowego może być nieprawidłowy rozwój. Zaczynam od dzisiaj brać, oby tylko za poźno nie było. Kwiatuszku, jak się czujesz? Ja jestem tylko senna, mdłości bardzo rzadko

Gość PaniGąbka
Wi_, właśnie, bądź mądry i pisz wiersze.. ;) a my siedzimy i się zamartwiamy

Każdy przebieg jest inny, może to początek Twojego 7tygodnia był i dlatego :) mój malec z 0.96 co 1.62 urósł w 3 dni ;) Więc to wszytko bardzo szybko się zmienia.

PaniGąbka, a dziękuję czuję się dobrze. Śpiąca też jestem szybko, i często :) żadnych innych objawów, ze 2 dni temu mnie przestało pobolewać podbrzusze i piec sutki, żadnych mdłości nie miałam, i nie mam, ani zachcianek :) Pozdrawiam Cię i całuje w brzuszek.

Gość gryczka
Lepiej późno niż wcale. I tak już czasu nie cofniesz, więc zacznij przyjmować od razu i nie martw się na zapas tym, że wczesniej nie przyjmowałaś. Ja bym witamin dla ciężarnych na razie jednak nie polecała, bo różne sa zdania lekarzy na ten temat, poczekaj co Twój Ci powie. Niektórzy zalecają przez pierwszy trymestr brać tylko kwas foliowy, a zestaw witamin od drugiego trymestru...

gryczka, ma dużo racji :D może rzeczywiście bierz na razie sam kwas foliowy, a ewentualnie o Prenatal Classic zapytaj lekarza Mój mi zalecił Prenatal Classic

Gość gryczka
Chociaż ja akurat też od ok.8 tygodnia biorę Feminatal - lekarz powiedział, że mogę zamieniac folik na zestaw witamin. Ale najlepiej chyba postępować zgodnie z instrukcjami własnego lekarza. Niektórzy wręcz uważają, że jesli zdrowo się odżywiasz, spożywasz dużo surowych owoców, warzyw itd to witaminy w ogóle nie są potrzebne...

Gość PaniGąbka
W sumie racja, nie ma co się zamartwiać na zapas.. Postaram się być pogodną, przyszłą mamą ;) do mnie to jeszcze nie dociera, że "coś" we mnie rośnie.

Uważaj na siebie :) bo nie jesteś już sama. Nie jeździj na rowerze, motorze, nie biegaj Jedz dużo warzyw, ale teraz musisz uważać.. np. marchewka zeszłoroczna, bo tegoroczna pryskana kalafior mrożony 0 owoców cytrusowych ( nie krajowych ) tzn wyjątkiem jest kiwi bo to źródło bogate w wit. C Myj wszystkie warzywka i owoce. Postaw na sałatki, i surówki pod każdą postacią. a najwięcej, i pod każdą postacią jest buraków mają bardzo duży, i dobry wpływ na morfologię dziecka, tak samo szpinak. Wiem wiem.,.. nie każdy go lubi, ale jeśli nie masz odruchów wymiotnych to postaraj się czasem go jeść :) Tak samo natka pietruszki, najlepiej surowa np na kanapkę nawet możesz sobie kłaść ;)

Gość PaniGąbka
Dziękuję za rady, Kwiatuszek. W takich chwilach właśnie mi brakuje moich rodziców, mieszkają 70km ode mnie. Niby nie jest daleko, ale jak już się urodzi maleństwo, wiadomo, że chciałabym dzielić szczęście ze swoimi rodzicami. A wiadomo, że mama też dużo wtedy pomoże, bo ja nawet nie umiem dzieciaczka trzymać, boję się, że krzywdę zrobię. Dobrze, że przyszli teściowie na miejscu ;) Podobno wszystko przychodzi z czasem. A słuchajcie, podpowiedzcie mi, jakie świadczenia należą się z tytułu urodzenia dziecka? Ile wynosi teraz rodzinne?

Gość gryczka
Kffiatuszek, skąd pomysł żeby nie jeść cytrusów???

Gość gryczka
I dlaczego kalafior mrożony? O tym też pierwsze słyszę.

gryczka, od mojej położnej z uwagi na bardzo duże i częste pryskanie. powiedziała, że owszem jeśli mam ochotę mogę, ale wcześniej takie owoce jak pomarancz zlać wrzątkiem przed obraniem, a bananów nie jeść w ogóle bo tylko można od nich dupska dostać :P

Dlatego, że jeszcze nie ma nie pryskanego :) podkreśliłam to w poprzedniej wiadomości. Wszytko prawie co teraz już jest, jest pryskane ! chemią :)

Gość PaniGąbka
Też slyszałam, że nie wolno jeść cytrysów. Niby że to wpływa na alergię u dziecka

Gość hy??
no i dlaczego nie jeździć na rowerze?

Gość gryczka
Co do alergii to bzdura, powinno się unikać tylko tego, na co samej ma się uczulenie. Co do pryskania... Przecież cytrusy mają gruba skórę. Nie przejmuję się tym, nie ma co popadać w paranoję, jakby tak każdym zagrożeniem się przejmować, to by nic nie można było jeść, bo wszystko pryskane, z konserwantami, z polepszaczami, z aromatami... Banany wcinam, bo uwielbiam i są bardzo pożywne, jako jedne z nielicznych owoców zawierają bardzo dużo potasu i magnezu :-)

PaniGąbka, rodzinne to śmiech na sali 68 zł na dziecko w wieku 0-5 lat, 64 zł w wieku 6-18 lat i 68 zł w wieku 19-24 lata

Gość gryczka
Co do roweru to opinie są sprzeczne. Chodzi prawdopodobnie o możliwość urazów. Mój gin, który pozwala mi jeść niemal wszystko i w ogóle żyć normalnie, akurat na rowerze zabronił mi jeździć...