Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawa ;p

co powinnam wiedziec o noworodkach?-porady,doswiadczone mamy

Polecane posty

jak sie opiekowac w domu, o czym pamietac,czeggo nie jesc podczas karmienia piersia i inne porady. beda mloda mama i narazie jestem troche zielona w tych tematach chcialabym sie wiecej dowiedziec a nie tylko podstawyjak wy sobie radzicie z przeciwnosciami na codzien ?:) pozdrawiam,mozecie pisac o wszystkim abym sie dowiedziala jak najwiecej,pozdrawiam ;p

Gość jesli na prawdę czujesz się
zielona w tych sprawach kup sobie jakąś książkę o opiece nad małym dzieckiem, o ciąży, porodzie, połogu. Reszta przyjdzie ci instynktownie. Zawsze jakąś babcia dopowie, na szkolę rodzenia się zapisz poznasz tam inne przyszłe mamy.

Angel może sprecyzuj dokładniejsze pytania ? Jestem mamą dwóch dziewczynek w tym noworodka także pytaj ;)

dzieki "milimetrowa: wkoncu w realu opieka nad dzieckiem wyglada inaczej niz w jakis ksiazkach.na poczatek chcialabym zapytac co myslisz o nacinaniu krocza,czy lepsze jest naturalne pekniecie? pierwsze dni dziecka,jak byc opanowanym gdy dziecko zaczyna bez powodu plakac,co ile godzin je karmic,czego nie jesc podczas karmienia piersia?

Może tak : nacinanie krocza : czasem sama popękasz i nacinanie krocza nie jest potrzebne ja przy obydwu porodach sama popękałam także nie wiem jak to jest z tym nacinaniem . pierwsze dni dziecka : dziecko potrzebuje bliskości,także jeśli zaczyna płakać a ma sucho i jest najedzone to po prostu potrzebuje przytulenie mamy,poczucie jej zapachu .. co do karmienia : ja karmię piersią mniej-więcej co 2h,ale jak chce i domaga sie wczesniej to jej daję :),ale jeśli śpi dłużej,to jej nie budzę na karmienie . Dziecko samo wie ile ma zjeść,także beż obaw że się przeje :) Na pewno nie powinnaś pic napojów gazowanych ! Napojów z kofeiną ! Powinnaś raczej unikać rzeczy ciezkostrawnych,tłustych,fast-foodów, i i ogólnei takich nie zdrowych rzeczy ;) Mam nadzieje,że choc troszkę pomogłam ;) Pytaj jeśli chcesz,jeśli będą mogła na pewno odpowiem ;)

dziekuje za odpowiedz milimetrowa ;* a co zrobic jak dziecko ma kolke,no duzo osob poleca goraca pieluszke tetrowa na brzuszek i herbatke koperkowa,a ty co polecasz? slyszlam rowniez o pierwszych kapielach malenstwa lepiej jest jak tatus trzyma szkraba bo ma wieksze dlonie i jest mu łatwiej.i jak to wkoncu jest czy mozna zmoczyc pepek czy nie ?

Nie ma za co ;* Co zrobić jak dziecko ma kolkę ? Podobno dobre są masaże brzuszka,przyciąganie nózek do brzuszka,żeby gazy odeszły,ciepła pieluszka tetrowa, herbatki, w ostateczności delikatnie końcówkę termometru w pupcię (ważne : koncówkę term. trzeba posmarować kremem lub wazeliną zeby łatwo wchodził do pupci) Chociaż moje dziecko ma teraz kolki i nic nie pomaga :( Co do kąpieli : Jak była pierwsz kąpiel małej samą ją kąpałam,tatuś w pracy,nawet nieźle sobie poradziłam ;). Także raczej nie ma reguły kto trzyma dziecko . Ja pępka nie zamaczałam,lekarz kazał go nie moczyć ;) Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie chętnie pomogę ;)

Gość szczerze to nie mam pojecia
moja corcia ma juz 5 m-cy takze noworodkiem nie jest ale na jej kolki najlepsza byla suszarka do wlosow ;-)

co do kapieli to my z mezem skladamy zawsze ze trzy cztery pieluchy tetrowe pod glowke i wtedy nie musisz sie juz bac o to ze zamochysz uszka. A na koli podobno rewelacyjne sa kropeli Sab SAMplex czy cos takiego

Gość blackyyy
to ja sie dołoze do pytan bo tez mam troche :P m.i jak sobie radziłas jak sie dzidzik dławił .. bo ja raz bylam swiadkiem jak malec kolezanki za duzo połknoł i w sekunde caly bordowy O_O ja bym chyba umarła ze strachu ..ale co robic z malym jak sie ..dławi ?????

Gość brutalne ale życiowe
odwrocić na brzuszek i klepnąć lekko w plecki -wyżej łopatek

Dokładnie tak jak napisał ktoś wyżej odwrócić na brzuszek i klepnąć w plecki. Ja na szczęście nie mialam okazji wypróbować :D

a jak bedzie oczko ropiec to herbetka ze swietlika

Gość a ja poowiemm
mojej córce jak sie urodziła to łuszczyła sie skórka na raczkach i stópkach połozna co odwiedza dała liste jakie mam kupić kremy w aptece i smarować BZDURA ja dziecko troszke przenosiłam tzn urodziło sie po terminie I jak byk mi w fajnej ksiązce pisało ze to jest normalne! -dziecko jest dłuzej w wodach i tak jest samo zeszło ostroznie z wzelakimi kosmetykami u maluszka

Gość blackyyy
o damn O_O ja go klepne a co z głowką ? a jak zdazy sie udławic? jezu w zyciu nie bede karmic sama xD ładny stressed ale dzieki za info ^^

Jak będziesz klepać dziecko po pleckach to dziecko połów u Ciebie tak jak go nosisz pionowo i wtedy klepnij .. I nic z glówką się nie stanie ;)

Gość blackyyy
ok.dzieki za pomoc:*

Gość i nie smarujcie
maluszka oliwka ja posmarowalam i masakra tak go wysypalo ze szok polozna kazala kapac w oilatum i tyle nie smarowac