Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona111111

jak obliczyc dni nie plodne?

Polecane posty

Gość Ona111111

Mialam ostatnia Miesiaczke 16.05. Okres mam nie regularny ale mozna powiedziec ze tak 28-29 dni .. Jak obliczyc ? ;/

Gość nanajwsjsj
28 dzielisz na 2 = 14 - to dzien owulacji . jesli meisiaczka zaczeła Ci sie 16 to do tej daty dodajesz 14 dni. Dni płodne to ok 2-3 dni przed i po owulacji.

Gość som
to jak to jest na prawdę z tymi dniami???? cytuję kogoś: "jeśli zbliżenie nie skończyło się wytryskiem w środku to pewnie w ciąży nie jesteś. Sposób aby nie zajść w ciąże jest bardzo prosty. Uprawiać sex bez zabezpieczeń tylko w dni niepłodne. Możesz je sobie wyliczyć. Niepłodne dni są do 3-go dnia po okresie i od 10 dni przed następnym okresem do okresu. Inaczej mówiąc płodne dni są od 4 dnia przed środkiem cyklu do 4 dnia po nim. Te wyliczenia są dla cyklu 28 dniowego. Jeśli masz inny cykl to to wyliczenie wymaga korekty."

Gość Ona111111
Hmm .. a Te kalkulatory na stronach podaja dokladnie? czy moze troche oszukuja ? .. lepiej samemu policzyc czy mozna " zaufac" temu kalkulatorowi na stronach?

Gość bbbbbbbabka
powiem ci że według mojego ciała działają w miare dokładnie,mi wyszło dzisiaj dzień płodny i czuhę rzeczywiście ból w podbrzuszu

Gość bbbbbbbabka
i podstawą jest mieć regularny okres

z kalendarzyka jest połowa naszego społeczeństwa. Trzeba być kretynem, żeby to wyliczać. Wystarczy mały stres, katar i już po ptakach. Dni płodne/niepłodne jeśli już to się wyznacza, ale to wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć troszkę oleju w głowie

Gość rudlan
To już wracamy do średniowiecza? Na dzień dzisiejszy są inne bardziej skuteczne sposoby zabezpieczenia się przed ciążą.

Gość Ona111111
Poprostu chcialam zrobic to w dni nieplodne z prezewatywa.. Bo nie chce zadnych tabletek brac..

Gość gryczka
Z prawidłowo użytą prezerwatywą możesz to robić nawet w dni płodne:-) Obliczanie dni niepłodnych w cyklach nieregularnych jest cholernie ryzykowne. Teoretycznie dni niepłodne są do 3 dni po okresie, ale ja miałam nieregularne cykle (z tym, że na ogół krótsze, niż przeciętna, jakieś 24 dni) i zaszłam w ciążę najprawdopodobniej tuż po okresie. Jesli używacie prezerwatywy, myślę, że możesz być spokojna.

Gość Ona111111
no , duzo dziewczyn pisze ze pekaja im prezerwatywy ;/ to chcialam tez moze w te dni nie plodne to zrobic.. ale jezeli tak piszecie to moze i macie racje :)

Używaj plemnikobójczych może? U nas nawet jak pękły wpadki nie było

Gość rzeczniczka sexu
gryczka ma racje..nigdy nie kochaj się po okresie..bo cykl może być nieregularny..i 1 dzień po okresie może być twoim 1 dniem płodnym. A plemnik żyje 3 dni..wiec ryzyko się zwiększa. Nigdy nie kochaj się (jak jesteś młoda i nie masz warunków na dziecko, nie masz męża) po okresie. Co najwyżej 8 dni przed okresem. 2-3 dni przed okresem..ale z prezerwatywą plus brak wytrysku. sex nie jest dla dzieci. Niestety.

Gość Nie, wcale nie.
"Co najwyżej 8 dni przed okresem. 2-3 dni przed okresem..ale z prezerwatywą plus brak wytrysku." A że nigdy tak na 100% nie wiesz, kiedy pojawi się kolejny okres to.... doopa :D

Gość rzeczniczka spraw sercowych
jak nie wiesz? liczyc ze niby co 28 dni...i mniej wiecej wiesz...ponadto wiele kobiet jak nie stosuje zandej antykoncepcji..to odczuwa kiedy owulacja..nie tylko ukłocie...ale i czeste oddawnie moczu..rozne sa objawy..a jak owulacja była to wiaodmo ze musi przynajmniej 6 dni minac aby byl okres..wiec da sie wyliczyc kiedy okres bedzie. na kochaniu sie po okresie..czyli 3 dni lub 9 dni po okresie po..jest najwiecej dzieci..własnie w tym czasie

Gość Nie, wcale nie.
Normalnie nie wiem, bo okres może się rozregulować. Poza tym wiele kobiet ma okres nieregularny. Zwłaszcza młodych kobiet. Nie polecajcie małolatom metody kalendarzykowej, bo żeby ona dawała szansę na choć niewielką skuteczność to trzeba bardzo dobrze znać swoje ciało, a są kobiety, ja do nich należę, które w ogóle nie mogą jej stosować, ze względu na nieregularne cykle.

rzeczniczka głupoty piszesz. Troszkę już w tym siedzę i: 1. NIGDY nie mozesz być 100% pewna, że owulacja była. Ból jajników, częste oddawanie moczu itp. to objawy subiektywne. Możesz je mieć kilka dni przed pęknięciem pęcherzyka. Miałam kilka monitoringów cyklu i każdy ginekolog stwierdził, że jedynym dowodem, że owulacja się odbyła jest monitoring lub ciąża. 2. Owulacja może się przesunąć czyli pęcherzyk jest gotowy do pęknięcia, ale z różnych przyczyn (nawet czasami mimo wyrzutu lh) nie pęka. Wtedy organizm czeka na następny pęcherzyk tydzień, dwa, trzy i dopiero wtedy może być przesunięta owulacja 3. Przeziębienie, stres, zmiana klimatu mogą wpływać na opóźnienie owulacji, a co za tym idzie miesiączki 4. miesiączka u zdrowej kobiety nie przychodzi po 6dniach. Tu pokazałaś, ile warte są Twoje rady. W szkole uczą, że faza lutealna powinna trwać 10-16dni (średnio 14) Podsumowując: wg badań plemniki w organizmie kobiety mogą żyć do 7dni, ale nie wiadomo, ile czasu są zdolne do zapłodnienia- na pewno 3dni lub dłużej (to zależy od jakości nasienia i warunków). Czas najbardziej płodny u kobiety to zazwyczaj 5dni przed owulacją i 3dni po. I przykład, ile warta jest metoda kalendarzykowa: starałam się o dziecko, cykle 28dniowe moja ostatnia miesiączka 18 marca wg kalendarzyków czas płodny od 27.03. do 4.04. czyli gdybym się nie starała mogłabym współżyć rzekomo bezpiecznie od 5.04. zgodnie z monitoringiem pęcherzyk pękł dopiero 7.04.( w 21dc)- wszystko pięknie pokazane na usg i wtedy dopiero zaszłam w ciążę a jajniki mnie bolały już tydzień wcześniej (w 14dc)

Gość Nie, wcale nie.
Miniu brawo za rzetelny i dokładny post! Takich nam tu potrzeba :) 🌻 dla Ciebie

Gość monitorekc
monitoring cyklu to bardzo dobre rozwiązanie. Chyba najlepsze obok testów owulacyjnych, Mi co prawda wystarczył Tester Afrodyta, ale niektóre może powinny się zapatrzyć w komputerek :)

Gość gość
Mam miesiączkę od 5.10. Cykl 28 dni trwa -jak mam obliczyć dni płodne. Mam jeszcze pytanie czy jak mój facet jest starszy ode mnie o 19 lat to mam szansę aby zajść w ciąże? On ma 42 lata. Bardzo proszę o odpowiedź

Gość gość
Na forum kafeterii jest dział "Antykoncepcja płodność ginekolog", idź tam ze swoimi nudnymi pytaniami 💤

Gość gość
Teoretycznie dni niepłodne są do 3 dni po okresie, ale ja miałam nieregularne cykle (z tym, że na ogół krótsze, niż przeciętna, jakieś 24 dni) i zaszłam w ciążę najprawdopodobniej tuż po okresie. x Przy krótkich cyklach to nie działa. W przypadku nieregularnych to już w ogóle nie.

Gość gość
chyba najłatwiej to skorzystać z kalkulatorów na necie, sprawdź sobie chociażby tutaj http://dniplodne.schorzenia.info/ oczywiście to nie jest 100% metoda, ale działa to wedlug metody Holta, więc jest to wiarygodne źródło informacji

Gość jagnajagz
Świetnym pomysłem jak chce się sprawdzać płodność jest test Ovu Control. Jest ślinowy, a to dużo ułatwia. Dyskretne badanie, higieniczne – czyste. Sam aparat wygląda jak szminka, zmieści się wszędzie. Trochę kosztuje ale to jednak inwestycja na dłuższy czas.

Gość Gość
Dnia 8.10.2014 o 16:09, Gość gość napisał:

Teoretycznie dni niepłodne są do 3 dni po okresie, ale ja miałam nieregularne cykle (z tym, że na ogół krótsze, niż przeciętna, jakieś 24 dni) i zaszłam w ciążę najprawdopodobniej tuż po okresie. x Przy krótkich cyklach to nie działa. W przypadku nieregularnych to już w ogóle nie.

Tutaj można szybko obliczyć dni płodne w kalkulatorze: https://ovufriend.pl/kalkulator-dni-plodnych.html

ja tez miałam problem z Obliczaniem tego