Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dgdfgdgd

WYPOWIEDZIENIE pomozcie!

Polecane posty

Gość dgdfgdgd

Witam, chcialabym zlozyc wypowiedzenie w pracy ale mam kilka pytan Otoz mam umowe na czas okresony do konca tego roku ... na umowie mam wpisane, ze mam 2 tygodnie wypowiedzenia. Kiedy moge zlozyc wypowiedzenie? Jutro, pojutrze, ostatniego maja, w czerwcu czy to nie ma znaczenia? i druga sprawa: mojego szefa nie bedze przez cale wakacje, prawdopodobnie juz 1 czerwca wyjezdza na wakacje, i co jesli np ja zloze wypwiedzenie a on juz bedzie np za granica? i od kiedy liczy sie moj okres wypowiedzenia? od dnia zlozenia przeze mnie pisma, od dnia podbicia przez niego czy jak?

wypowiedzenie biegnie od soboty do soboty. Składasz kiedy chcesz ale określasz termin z jakim to robisz : czyli z dniem np. 29 maja wypwiadam umowe o pracę za dwutygodniowym wypiowiedzeniem którego termin uplynie w dniu 12 czerwca. Wypowiedzenia szef nie musi podpisywać. Składasz w kadrach i rozpoczyna ono swój bieg.

jeśli chcesz z dnia na dzień się zwolnić to piszesz proszę o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 27 maja 2010 jeśli chcesz złożyć z tygodniowym wypowiedzeniem to pisz kiedy chcesz i jeszcze musisz tydzień przepracować

Gość kjdkjsds
mozesz w kazdej chwili złozyc wypowiedzenie. najlepej zrób to jak bedzie bo inaczej moze przelezec u noego na biurku. chyba ze zaniesiesz do kadr.

Gość dgdfgdgd
ale chyba nie moge z dnia na dzien skoro mam na umowie, ze obowiazuje mnie 2 tyg wypowiedzenie? U mnie nie ma czegos takiego jak kadry, wszytskie wnoski o urlopy, wszytskie sprawy to dzwonie do szefa. On ma tylko jedna ksiegowa i jej daje wszytskie papiery, wiec jesli jego nie bedzie to nie moge dac wypowiedzienia?

Gość dobije do wątku
mam na oku pracę, jak wypali to chcę się zwolnić z dnia na dzień z mojej obecnej. W pracy mam niekoreślony, pracuje dwa lata - więc miesiąc wypowiedzenia. Wiem że robią straszne problemy i nie chcą się zgodzić na rozwiązanie umowy natychmiast. Czy skoro mam nieokreślony uda się zwolnić od razu, bez zachowania okresu wypowiedzenia? Co jeśli pracodawca się na to nie zgodzi - muszę się miesiąc męczyć:(?

Gość ewka konewka co spadła z drzee
musisz tak masz w umowie, ale mozesz jeszcze isc na urlop jelsi masz urlop.

Gość ja powiem tak ....
skoro nie ma czegoś takiego jak kadry to powinnaś złożyć wypowiedzenie w momencie jak szef jest a co Ci da że napiszesz je jak wyjedzie ?... bez sensu jeśli w umowie masz że obowiązuje Cię 2 tygodniowe wypowiedzenie to znaczy że jeśli wypowiesz umowę z datą jutrzejszą to i tak jeszcze dwa tygodnie musisz pracować

możesz z dnia na dzień napisać ale mogą ci nie przyjąć takiego wypowiedzenia ja zawsze za porozumieniem stron z dnia na dzień się zwalniałam

Gość 29.08.2009 po
pogadaj z szefem moze sie uda rozwiązać umowe w trybie natychmiastowym za porozumieniem stron, jeśli nie przykro mi, ale musisz czekać 2 tygodnie. a w ogole to najlepiej spytaj tutaj: http://kadry.infor.pl

Gość dobije do wątku
umowa na czas nieokreślony, to jednak bagno:(

Gość ja powiem tak ....
dobije do wątku...jeśli szef nie wyrazi zgody na to żebyś odeszła z dnia na dzień to niestety umowa podpisana przez Ciebie obowiązuje i musisz przepracować jeszcze ten miesiąc ...inaczej jak będą złośliwi mogą Cię nawet podać do sądu o niedotrzymanie umowy

Gość dgdfgdgd
ja powiem tak..... no wlasnie i o to mi chodzi. Czyli np jesli jutro pojde do pracy, okaze sie, ze szefa nie ma bo wyjechal na wakacje to nie pozostaje mi nic innego jak zlozyc to wypowiedzenie dopiero jak wroci? czyli 1 wrzesnia? :|

Gość ja powiem tak ....
dgdfgdgd...wg mnie właśnie tak musisz czekać bo to będzie wyglądało tak jakbyś opuściła swoje stanowisko pracy ....skoro ma go nie być od 1 czerwca to na pewno go jeszcze dorwiesz więc pilnuj sprawy i miej gotowe pismo żeby w każdej chwili mi je zanieść

Gość bibulka
jesli w umowie masz dwu-tygodniowy okres wypowiedzenia zloz je jak najszybciej..aha i z doswiadczenia wiem,ze lepiej niech Ci podbija kopie z data zlozenia,bo pozniej moga sie wyprzec.jesli masz nalezny urlop moga Cie wyslac na niego,jesli nie,nalezy Ci sie ekwiwalent.nie zapomnij tez o odbiorze swiadectwa pracy.powodzenia:)

Gość ja powiem tak ....
dobije do wątku...wiesz nie tylko umowy na czas określony mają takie zastrzeżenia ale i umowy na czas nieokreślony ja np mam w umowie ( tyle że czas nieokreślony ) że obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie więc jeszcze gorzej w razie czego

Nie może dwutygodniowego wypowiedzenia złożyć kiedy chce, musisz złożyć je w środku miesiąca, tak aby umowa zakończyła się ostatniego dnia pracy z tego co się orientuje, a co do wakacji szefa czy kogokolwiek, to wystarczy powiedzieć pierwszemu przełożonemu, możesz również wg k.p. wypowiedzieć umowę telefonicznie ale musisz mieć świadków to tyle

Gość jjjaaaas
do Dj pozdro Nie może dwutygodniowego wypowiedzenia złożyć kiedy chce, musisz złożyć je w środku miesiąca, tak aby umowa zakończyła się ostatniego dnia pracy z tego co się orientuje, a co do wakacji szefa czy kogokolwiek, to wystarczy powiedzieć pierwszemu przełożonemu, możesz również wg k.p. wypowiedzieć umowę telefonicznie ale musisz mieć świadków to tyle " co Ty PIEPRZYSZ???? wypowiedzenie mozesz złozyc kiedy chcesz, jejku to naprawde tak trudno zrozumiec? moze tutaj pomyliło ci sie z tym ze jak kogos sie zwalnia to mu sie daje wypowiedzenie na koniec miesiaca. mozesz sie zwolnic kiedy chcesz + potem pracujesz tyle ile masz wypowiedzenia chyab ze masz np. 2 tyg urlopu to na niego idziec. nie mozesz wypowiedziec tel ani miec swiadków. co z tego ze sprztaczka bedzie widziała jak składasz wypowiedzenie szefowi jak go nie bedzie??:)

Szkoda, ze mnie nikt nie słucha. Jestem "kadrowa" z wieloletnim doświadczeniem . Pracuje w b.dużej firmie. Tak jak pisałam - od soboty do soboty. Jak nie masz kadr to złóż to w sekretariacie, niech Ci poświadczy sekretarka ze wpłyneło. Mozesz nawet wysłać pocztą za poświadczeniem odbioru. Nie ważne, że szefa nie ma. Masz prawo wypowiedzieć umowe o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia i nie musi sie na to zgodzić pracodawca. Zgodzić sie tyklko MUSI na termin i tryb jeśli chcialabyś poprozumienie stron i np. skrócony okres wypowiedzenia. W przeciwnuym razie tylko go informujesz o wypowiedzeniu.

Gość dobije do wątku
ruda a jeśli szef nie zgodzi się na skrócenie okresu wypowiedzenia (tak pewnie będzie) czy rzeczywiście grozi mi sąd? Czy wpiszą mi w papiery porzucenie pracy? albo dyscyplinarkę? Nie ma jakiegoś sposobu, żeby szybciej się uwolnoić:(?

jęsli się nie zgodzi a Ty nie stawisz się do pracy to w świadectwie pracy będziesz miał art.52 tza. dyscyplinarkę.

Gość hfghfghf
>Masz prawo wypowiedzieć umowe o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia i nie musi sie na to zgodzić pracodawca.< Jak sie nie musi zgodzic? Chyba nie rozumiem ;/dam mu wypowiedzenie a on mi moze powiedziec, ze tego nie przyjmie? czyli co? mam siedziec w pracy tyle ile sobie o tego zazyczy?

Gość hfghfghf
gora

Gość hfghfghf
gora

chyba chodziło o to, że szef może się nie zgodzić z tym, ale i tak wypowiedzenie biegnie, natomiast przy ugodzie, tj porozumieniu stron i skróceniu okresu wypowiedzenia musi się zgodzić, aby do tego doszło...

Gość dgdgdgd
ale ja nie chce skracac okresu wypowiedzenia, moge przepracowac jeszcze te 2 tygodnie a potem chce zmienic prace

Gość fdfddggdg
gora

Gość bólsssssssaas
dól