Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dalijski_elf

Macierzyński - pomocy bo już nic nie wiem

Polecane posty

Gość dalijski_elf

witam Kobietki jak jest z urlopem macierzyńskim - czy jest on obowiązkowy? Wczoraj pracodawca (nowy) powiedział mi, że muszę wykorzystać urlop czy tego chcę czy nie. a drugie moje pytanie dotyczy zasiłku macierzyńskiego? - zmieniłam pracę (pomiędzy jedną a drugą umową o pracę nie było dnia przerwy), w pierwszej pracowałam ponad rok, w drugiej od rozpoczęcia umowy do porodu wychodzi 6 miesięcy czy w takim przypadku należy mi się urlop macierzyński? Czytałam, troch na necie ale jest tyle sprzecznych informacji, że już się całkowicie pogubiłam.

Gość upp
Musisz wykorzystać 14 tygodni urlopu potem opiekę może przejąć ojciec a urlop macierzyuński jak najbardziej ci sie należy

Gość kingaaaaaaa
Ja tez mam pytanie odnośnie macierzyńskiego. Rodzę we wrzesniu, a umowę mam na czas określony do końca października 2010. Czy przysługuje mi urlop lub zasiłek macierzyński? W jakim wymiarze? I czy będzie to 100 % dotychczasowego wynagrodzenia?

Gość upp
urlop należy ci sie do konca października płatny normalnie 100 % potem jeśli nei przedłużą ci umowy bedzie płacił ci zus

Gość dalijski_elf
czy przysługuje mi zasiłek macierzyński?

Gość pomocna_dłoń
Cześć. Urlop macierzyński należy Ci się bez tzw. okresu wyczekiwania, więc staż pracy u drugiego pracodawcy nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o długość urlopu to przysługuje Ci 20 tygodni, jesli oczekujesz jednego dziecka i musi go wykprzystać w całości. Istnieje możliwość skrócenia do 14 tygodni, o ile ojciec dziecka zdecyduje się przejąć te 6 pozostałych tygodni. Jeśli nie, musisz wykorzystać pełne 20 tygodni.

Gość pomocna_dłoń
Pamiętaj też o istnieniu tzw. dodatkowego urlopu macierzynskiego przysługującego w wymiarze do dwóch tygodni po zakończeniu urlopu macierzynskiego. Nie jest on obowiązkowy, więc jesli chcesz go wykorzystać musisz złożyć u pracodwacy odpowiedni wniosek w tej sprawie. Pracodawca nie może odmówić. Ten urlop, w przeciwienstwie do macierzyńskiego, jest udzielany w tygodniach, więc możesz poprosić o tydzień lub maksymaknie dea tygodnie. Jeśli ojeciec dziecka przejmie opiekę nad dzieckiem od 14 tygodnia urlopu macierzyńskiego, to on zyskuje prawo do tego dodatkowego urlopu macierzynskiego.

Gość pomocna_dłoń
Cały czas zachowujesz też prawo do zasiłku macierzyńskiego. Podsatwą jego wyliczenia będzie wynagrodzenie z miesięcy zatrudnienia u nowego pracodwacy.

Gość pomocna_dłoń
Do kingaaa, Do czasu porodu zasiłek macierzyński bedzie wypłacał obecny pracodwaca, potem jego obowiązki przejmie ZUS. Jedno sprostowanie: zasiłek nie jest wypłacany z wyngardzenia, ale z czegoś co nazywane jest podstawą zasiłku chorobowego - jest to wynagrodzenie po ptrąceniu składek na ubezpeiczeni społeczne) więc niestety zasiłek macierzyński w wysokości 100% zawsze będzie niższy od faktycznego wynar]graodzenia. Pozdrawiam.