Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ema Emma

technik kryminalistyki

Polecane posty

Gość Ema Emma

siema, nie wiecie może gdzie są jakieś Akademie Medyczne, bądź Akademie Policyjne organizujące szkolenia dla techników kryminalistyki, bądź oddziały posiadające katedrę medycyny sądowej? za WSZELKIE informacje będę bardzo wdzięczna, ale najlepiej coś z okolic Śląska, Młopolski.. Wrocław, Katowice, a najdalej Opole i pobliskie województwa.

A czym zajmuje się TECHNIK KRYMINALISTYKI? Bo pierwszy raz słyszę takie określenie...

Gość kicia2425
CSI się naoglądali :D

Gość Ema Emma
jejku, po prostu fascynuje mnie ogromnie taka robota - caly ten proces dochodzenia do prawdy, analiza wszystkich śladów znalezionych na miejscu przestępstwa i łączenie ich w logiczną całość... mam umysł analityczny, jestem bystra, błyskotliwa i spostrzegawcza - żaden szczegół nie umknie mojej uwadze i nie chciałabym, żeby w Polsce zabrakło dobrego fachowca w tej dziedzinie :D

Gość Ema Emma
własnie! na wydziale prawa we Wrocławiu jest katedra kryminalistyki? :)

Gość jak prawo to tylko Wrocław
z tego co mi wiadomo to jest Podyplomowe Studium Kryminalistyki na Kuźniczej ;)

Gość Ema Emma
hmm, hmm... z tym że ja jeszcze w ogóle nie mam wykształcenia wyższego, właśnie planuję i pomyślałam, że zgodnie z zainteresowaniami i pasją wybiorę coś, co mnie fascynuje doszczętnie... a tu taka lipa :( w Ameryce mają specjalne szkoły dla techników kryminalistyki :D co prawda analiza materiału dowodowego uczniom nie wychodziła najlepiej... za to mam nadzieje, że po ukończeniu takiej szkoły będą bardzo dobrzy w swoim fachu. :D no nic... widzę, że nie pozostaje mi nic innego, jak zakuwanie angielskiego dnie i noce, a potem emigracja do USA i zapisy na ten koledż.

Gość Ema Emma
DZIĘKUJE!!!! :) w takim razie wybieram się na prawo do Wrocławia.. :D dziękuje jeszcze raz!!! :* :* :* :*

Ema Emma szybko zmieniasz zdanie, tu kryminalistyka tu zaraz prawo... zdecyduj się dziewczyno

Gość jak prawo to tylko Wrocław
wiec pozostaje Ci prawo wiadomo gdzie :classic_cool: no i potem podyplomówka :) a powiem Ci,ze wykladowcow na prawie we Wrocławiu mamy najlepszych :D

Gość technik kryminalistyki
ogólnie to zgłaszając się do pracy w laboratorium kryminalistycznym musisz przejść szkolenie, ale jeśli jesteś biologiem, chemikiem, lekarzem, prawnikiem to bez problemu powinni Cię przyjąć ;) Ja też właśnie myślałam nad taką pracą :D tylko ja już wykształcenie wyższe mam :P

Gość rodzynek;)
ja odpowiedzialam ci na uczuciowym dobrze tu pisza zeby byc technikiem kryminalistyki najlepiej skonczyc prawo

Gość Ema Emma
dzieki :D wybiore sie tam, rekrutacja jest od 1 czerwca.. :) nie lubie chemii.. takiej szkolnej z rozpisywaniem reakcji itd. - ale doświadczenia, właściwiości itd. gdyby ktoś mnie dobrze nauczył to dam rade, z biologii też.. może napisze za rok mature z tych przedmiotów i wystartuję na drugi kierunek jakiś laboratoryjny.. pomyśle.. :)

dzieki za linka wybiorę się na tą podyplomówkę,a tobie autorko wspólczuje za nim tam trafisz ,czeka cie jeszcze pięć lat studiów

Gość technik kryminalistyki
Olka co Ty pieprzysz? Nie trzeba kończyć żadnej szkoły policyjnej :O jesteś zatrudniana jako osoba cywilna a nie jako funkcjonariusz policji :O dowiedz się dziecko najpierw a później informuj innych :O

Gość zobacz w Szczytnie
zobacz w Szczytnie , powinno być coś z techniką kryminalisyuczną

Gość zobacz w Szczytnie
Jeśli chcesz w przyszłości pracować (parafrazując ex-prezydenta) "w kryminalistyce", najpierw musisz sobie zadać pytanie - co chcesz tam robić? W zależności od odpowiedzi: 1. Pójść do szkoły policyjnej. Jeśli już pracujesz w policji, szkoły często oferują studia podyplomowe lub uzupełniające. Jeśli zaś chodzi o Szkołę Policyjną w Szczytnie, to otrzymaliśmy list od pana P. Suchanka z KGP z następującymi informacjami: "...W WSP Szczytno od pewnego czasu nie ma możliwości podjęcia studiów kilkuletnich po maturze. Szkolenia oficerskie dostępne są w tej chwili jedynie dla osób posiadających wyższe wykształcenie. Odbywa się to w trybie studiów podyplomowych. Studia w trybie kilkuletnim które rozpoczęły się przed podjęciem decyzji o zmianie trybu naboru z oczywistych powodów są kontynuowane przez osoby które je podjęły wcześniej..." 2. Skończyć kierunek "kryminalistyka" lub pokrewny na wybranym wydziale prawa - wiele wydziałów prawa na różnych uczelniach prowadzi nauczanie na kierunku "kryminalistyka". Czasem jest to nauczanie podyplomowe lub uzupełniające. Na innych kierunkach kryminalistyka jest osobnym przedmiotem, czasem obowiązkowym, a czasem nie. 3. Skończyć wybrany kierunek studiów i odbyć szkolenia policyjne - (jeśli np. chcesz zostać ekspertem od trucizn, proponuję najpierw skończyć studia w tym kierunku. Np. na Uniwersytecie Warszawskim wydział chemii umożliwia takie specjalizacje jak "toksykologia" czy tez "kryminalistyka".) Często oprócz chemii jest to biologia, informatyka, itp. Potem trzeba pokołatać do drzwi laboratoriów - albo policyjnych, albo komercyjnych - świadczących usługi na rynku "kryminalistycznym". Trzeba być przygotowanym na to, iż jako cywil w laboratoriach policyjnych musisz przejść wiele dodatkowych szkoleń np.: * ukończenie policyjnego kursu podstawowego; * ukończenie stacjonarnego studium oficerskiego ekspertów kryminalistyki (obejmujące swoim zakresem między innymi szeroką wiedzę z kryminalistyki i dziedzin pokrewnych oraz wiedzę prawniczą, niezbędną przy opiniowaniu i innych czynnościach procesowych); * uzyskanie uprawnień do samodzielnego opracowywania ekspertyz i wydawania opinii. Uzyskanie uprawnień do samodzielnego wystawiania opinii wiąże się za to z całym mnóstwem prac specjalistycznych, odbytych szkoleń, praktyk i egzaminów. Innymi wymogami stawianymi potencjalnym kandydatom są: * uregulowany stosunek do służby wojskowej; * bardzo dobry stan zdrowia.

Gość facjata zniesmaczona
poczytaj na wikipedii o daktyloskopii oraz modus'ie operandi .

Gość facjata zniesmaczona
z policją kazdy do czynienia z czasem będzie miał (albo mu pomogą, zaszkodzą lub do niej wstąpi). . . .

Gość technik  kryminalis
gdzie pojść do jakiego l.iceum i na studia żeby zostać technikiem kryminalistycznym

Gość technik  kryminalis
bo ja nie mam pojęcia gdzie iść do liceum albo technikum a pożniej na studia

Gość technik  kryminalis
Proszę wasz bardzo :D

Gość technik  kryminalis
JA tak bardzo chcembyć technikiem kryminalistycznym pomoż cię

Gość Jacken
Witam, ...tak na szybko ...rozróżnienie pojęć - technik kryminalistyki i ekspert ... (chociaż jedno nie wyklucza drugiego) .. głównym zadaniem technika kryminalistyki ... jest ujawnianie zabezpieczanie śladów na miejscu oględzin zdarzenia. W Policji do wykonywania takich czynności przygotowują spec. kursy ... podejrzewam, ..ze uczelnie cywilne tez coś organizują ...jednak nie ma złudzeń .. tutaj ...olbrzymia przewagę w odpowiednim wyszkoleniu, przygotowaniu osoby ..... będzie miała policja .... ponadto doświadczenie .... nigdy nie ma takiego samego zdarzenia .... każde jest inne i ilość przeprowadzonych czynności ...będzie skutkowała powiększeniem tegoż .... w cywilu nie do osiągnięcia.

Gość gość
chcialabym zostac technikiem,ale sorry ta zapyziala Polska to jakas porazka,konczyc 5 lat prawa bez sensu,by zrobic 2 letnie podyplomowe z techniki krymininaistycznej,wlasnie za to kocham Usa,jesli masz wybiorcze zainteresowana to idziesz do takiej szkoly,tak samo z sexuologia idziesz konret,a nie 5 lat psychologii by byc specjalistka w danej dziedzinie parodia..na bezpieczenstwie wenwetrznym tez macie to jako specjalizacje i tez bez sensu uczyc sie o Panstwie by poznac tajniki kryminalisttyki,takie rzeczy tylko w Polsce

Gość Techniczna Kr
Nie chcę nikomu podcinać skrzydeł ale żeby zostać technikiem kryminalistyki należy w pierwszej kolejności przyjąć się do pracy w Policji. Następnie trzeba przejść kurs podstawowy i jako policjant zawodowy starać się o to stanowisko o ile jest wolny wakat. Następnie należy przejść warsztaty w laboratorium kryminalistycznym i po pozytywnej opinii opiekuna i koordynatora techników kryminalistyki na dane województwo może pełnić obowiązki technika. To oczywiście nie koniec. Żeby zostać "pełnoprawnym" technikiem kryminalistyk należy zdać egzamin specjalistyczny, który poprzedzony jest kilku miesięcznym, i chyba najciezszym ze wszystkich kursów policyjnych, kursem specjalistycznym dla techników kryminalistyki. Cywilnie mozecie robic różne kursy i szkolenia ale one w ogóle nie gwarantują pracy w tym zawodzie.