Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga_gag

Czy kaszka wystarczy zamiast mleka?

Polecane posty

Witajcie, mam pytanie do Was doświadczonych mam. Od dwóch miesięcy przestałam karmić piersią mojego synka, karmiłam rok. Od tego czasu podaję małemu kaszkę bobovita rano i wieczorem 240 ml. Oprócz tego śniadanko i kolacja m.in. serek żółty, jogurt, oczywiście warzywa i owoce w ciągu dnia. Moja koleżanka stwierdziła, że kategorycznie powinnam podawać również mleko modyfikowane rano i wieczorem. Sama nie wiem czy tak powinnam zrobić, czy to co podaję wystarczy, żeby dostarczyć synowi wapnia? Pozdro.

Gość ladaco
doświadczoną mamą to ja nie jestem

Gość zgadzam sie z powyzszym
Kaszka to przecież jest na mleku, wiec to jest to samo. Ilosc mleka zostaje zachowana. Ja rano podaję owsiankę z mlekiem i owocami, wieczorem kaszkę na mleku lub kasze manną z mlekiem i owocami. Na podwieczorek czasem budyń na mod., lub jogurt naturalny+owoc ze słoiczka lub świeży. Na wszelki wypadek zrobiłam badanie wapnia dziecku i ma w górnej granicy normy. Lekarka mi powiedziała,ze najważniejsza jest zróżnicowana dieta. Samego mleka w ogole nie pije bo nie lubi (tylko w nocy pierś)

Dokładnie kaszka jest na mleku,wiec wystarczy. Ja karmiłam piersią 11 mies potem pił modyfikowane,ale jak skończył 13 mies to zrezygnował z mleka. Na śniadanie je chleb z serem,w dzien serek na deser,wieczorem kaszke mleczną. Wystarczy :)

Dzięki, trochę mnie pocieszyłyście, a jak sądzicie, czy poziom wapnia ma wpływ na szybkość wyżynania się ząbków? U mojego syna to trwa tak długo już. Od listopada wyrżnęło mu się dopiero 10 zębów (syn ma teraz 15 miesięcy) i niestety w dużym cierpieniu. Sory, za być może naiwne pytanie, ale zupełnie się nie znam na tym.

OK ja napisze :) Szybkość wyżynania sie zębów nie ma nic wspólnego z wapniem, to sprawa indywidualna. Moja starsza miała 10 miesiecy przy 1 ząbku a młodsza 7 a karmie je tak samo. Roczne dziecko jest juz duze i jak widze nabiału mu dajesz dużo więc nie martw sie tak panicznie o wapń. Z warzyw polecam brokuł, fasole i fasolke szparagową mają dużo wapnia a także szprotki z puszki (takie z kręgosłupikami) :) Moja onie córki mają skaze białkową więc nei piją wcale mleka ani nie jedzą wcale nabiału. Są zdrowe i nic im nie brakuje. Jedzą dużo warzyw i ryb. Młodsza je dodatkowo kaszke Sinlac (Nutramigenu nie przełknie bo jest obrzydliwy). Kaszke ryżową je na wodzie i jest ok. Wierzcie mi ze naprawde można wychowac zdrowo dzieci bez mleka! Aha całą diete moich córek zawsze konsultuje z ich pediatrą (której córka tez ma skaze wiec ma doświadczenie)

Super, więc jeszcze powstrzymam się od podawania małemu mleka, bo można przedobrzyć. Nie wiem w sumie jakie są objawy niedoboru wapnia u małych dzieci, bo jakoś trudno mi znaleźć coś konkretnego na internecie. Warzywa je, fasolkę zieloną, brokuły także, więc być może nie jest tak źle z jego wapniem. Dzięki serdeczne za odpowiedzi, ale czekam na inne komentarze :)

Gość to jest normalne
liczba miesięcy minus 6 = liczba ząbków twój synek ma liczbę ząbków w normie, jak na swój wiek 15-6=9 córka koleżanki ma 13 m-cy i dopiero 4 ząbki ważniejszy od poziomu wapnia w organizmie jest stosunek wapnia do fosforu i magnezu, dlatego ważna jest urozmaicona dieta, przyzwyczajaj go do jedzenia różnych kaszy, płatków owsianych, kaszy gryczanej, jaglanej, ryżu brązowego i razowego chleba, twarogu, serów, owoców unikaj nadmiaru cukru i pseudosoków

Kaszka spokojnie zastepuje mleko w butli . Moj synek tylko na spaniu wypije butelke okolo 5 rano i tez nie wiele bo 160 ml a powinien niby wg schematow okolo 200 no ale kazde dziecko jest inne dlatego dostaje 2 razy dziennie kaszke , wazne sa warzywa i owoce w diecie dziecka:). A nie martw sie moj ma 10 miesiecy i dopiero pierwszy zabek mu wyszedl nie dawno:)

Gość ja podaje rozgniecione
Moje dziecko ma prawie 11 m-c i dopiero mu wyszedl pierwszy ząb :D konsultowalam to nawet z dentystą i pediatrą, jest ok. Poziom wapnia ma wysoki. Je duzo warzyw i roznorodne,

czuję się spokojniejsza :) to prawda każde dziecko jest inne i czego innego wymaga, ja jednak nawet nie próbowałam mu podawać mleka modyfikowanego, no ale skoro karmiłam piersią, to nie było potrzeby, a potem również nie uważałam, że jest to konieczne, skoro kaszka jest na mleku, no ale moja kumpela mnie trochę nastraszyła, stąd ten temat się pojawił. Powinnam może dla świętego spokoju zrobić mu wynik na poziom wapnia. Dzięki i pozdrawiam :)