Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malanowski

Odprawa

Polecane posty

Gość malanowski

Czy ktoś z Was miał sprawę o odprawę pieniężną?i jak ona się skończyła?

Gość ladaco
zawsze pozytywnie

Gość malanowski
oby...myślałam,że firma pójdzie na ugodę czy coś...a tu niespodzianka zgadzają się na rozprawę...

Gość ladaco
nie znam sprawy, może tylko przeciągają całą sprawę

Domagasz się odprawy pieniężnej, bo pracodawca zwolnił Cię według Ciebie bez powodu, tak? I chcesz udowodnić, że przyczyna zwolnienia nie leżała po Twojej stronie tzn nie Ty zawiniłaś. Dobrze zrozumiałam?

Gość malanowski
a może być tak,że na jednej sprawie nie skończy się...?dostałam wypowiedzenie zmieniające i nie zgodziłam się na ich warunki...z całego etatu zmienili na pół i o połowę mniej pieniędzy...dojeżdżałam do pracy także te pobory,które mi proponowali nie wchodziły w grę...

Gość malanowski
tak zwolniono mnie bez powodu...

Gość ladaco
mogli tobie zmienić na 1/2 ale przez 6 miesiecy musisz dostawac dodatek wyrównawczy do pensji czyli pensja na nowym stanowisku przez ten czas musi byc taka sama jak była do tej pory,a potem juz normalnie

Moim zdaniem wypowiedzenie zmieniające warunki pracy i pracy było niekorzystne dla Ciebie, miałaś prawo nie zgodzić się. I powinni wypłacić Ci odprawę. Tu masz ciekawy artykuł: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=739 ''Jeżeli zaproponowano pracownikowi pracę nieodpowiednią dla niego lub wyraźnie niedogodną, to należy przyjąć, że rozwiązanie umowy wskutek odmowy przyjęcia zaproponowanych warunków pracy nastąpiło wyłącznie z przyczyn niedotyczących pracownika.''

Gość malanowski
nie wiem jak miałoby to wyglądać...W tym wypowiedzeniu zmieniającym nie było o tym mowy...miałam dostać 700 zł brutto msc...

Gość malanowski
otóż to...warunki były nie do przyjęcia...a oni myśleli,że je przyjmę...taka dobra dupa to ze mnie nie jest...

Gość malanowski
Rozumiem,że teraz są problemy z pracą[ teraz jej np.nie mam]ale kto zgodziłby się na 520 zł netto +dojazd do pracy+kredyt który posiadam?

Wszystko wskazuje, że masz sprawę wygraną w sądzie pracy. Pracodawcy często wykorzystują niewiedzę pracownika, być może Twój pracodawca myślał, że zgodzisz się na postawione warunki, a jak nie zgodzisz, to odejdziesz nie upominając się o odprawę.

Gość malanowski
Tak zapewne mogło być...jak byłam jeszcze na wypowiedzeniu to dzwoniłam do księgowej ale ona upierała się,że żadna odprawa mi nie należy się...bo to ja zrezygnowałam z ich warunków...ale miałam do tego prawo...

Gość malanowski
Warunki były niegodziwe jak pisałam wyżej...

Malanowski, nie zrezygnowałeś z warunków takich jakie Ci postawili kiedy zawierałeś umowę. Na tamte warunki się zgadzałeś. Myślę że może być problem tylko z tym na jaki czas masz umowę- bo przy umowie na czas określony jest zazwyczaj 2-tygodniowy termin wypowiedzenia bez odprawy, mogą więc po prostu rozwiązać umowę i później zaproponować Ci nową, na którą się zgodzisz lub nie. Jeśli miałeś inne warunki w umowie lub umowę na czas nieokreślony to masz się o co kłócić.

Gość malanowski
No ale żebym wiedziała o tym,że przez pół roku będę dostawać dodatek wyrównawczy...to zastanowiłabym się nad odejściem...a teraz siedzę na kuroniu...

Gość malanowski
Miałam umowę na czas określony do 2013 roku...a po 3 latach dali mi warunki zmieniające...

Gość malanowski
Umowa była następująca... Wypowiadam Pani umowę o pracę zawartą w dniu... w części dotyczącej wymiaru etatu oraz wynagrodzenia z zachowaniem 2 tyg okresu wypowiedzenia... po upływie okresu wypowiedzenia proponuję następujące warunki wynagrodzenie zasadnicze 700 zł brutto wymiar etatu 1/2 Pozostałe warunki umowy o pracę nie ulegają zmianie....

Gość malanowski
za mniejsze pieniądze miałabym robić to samo tylko na zwiększonych obrotach...

Gość malanowski
Najpierw zaproponowali mi zmniejszenie etatu i pensji nie zgodziłam się na to...napisałam do nich wyjaśnienie dlaczego nie zgodziłam się i prośbę o pisemną odpowiedź dotyczącą odprawy...nie odpisali mi...po okresie wypowiedzenia dostałam świadecwto pracy w którym jest napisane STOSUNEK PRACY USTAŁ W WYNIKU ROZWIĄZANIA UMOWY O PRACĘ ZA WYPOWIEDZENIEM PRZEZ PRACODAWCĘ...

Skoro umowa była na czas określony i zachowali termin wypowiedzenia, to niestety mogli tak zrobić. Zwyczajne rozwiązanie umowy przez pracodawcę, masz to zresztą na świadectwie pracy. Odprawa Ci się nie należy, bez względu na to czy proponują Ci pracę w nowych, gorszych warunkach czy zostajesz bez pracy.

Gość malanowski
To porywam się z motyką na słońce...

Gość malanowski
wydaje mi się...że powinno być tak,że jeżeli pracownik odchodzi to odprawa jak najbardziej nie należy się,ale jeżeli pracownik zostaje zwolniony to tak...

Gość malanowski
Ale jeszcze może mnie ratować ta ustawa z dnia 13 marca 2003r...czy nie mam szans się na nią powołać?

Niestety, chyba tak. Taka sytuacja jest w jednej z sieci hipermarketów- pracownicy są przejmowani przez nową firmę, mają dwutygodniowy okres wypowiedzenia, mogą się zgodzić na gorsze warunki albo mieć w perspektywie bezrobocie za 2 tygodnie- a to trochę za mało żeby znaleźć pracę. Przeważnie tylko umowa na czas nieokreślony daje Ci większe bezpieczeństwo, bo jeśli wypowiada ją pracodawca to musi Ci dać trzymiesięczną odprawę (chyba że umowa mówi o wyższej).

Gość malanowski
no to kolejna załamka...

Gość malanowski
zobaczymy jak się sprawa potoczy...

Gość malanowski
ale czegoś nie rozumiem...zanim złożyłam pozew byłam najpierw w sądzie pracy z pytaniem czy mam szanse?pomogli mi tam napisać pozew a teraz słyszę,że mam nikłe szanse...cholerka...to po co sąd pracy mnie zwodził...