Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grooszzekkee

Paskudzące się ranki po dziurkach od kolczyków

Polecane posty

Gość grooszzekkee

Chrzestna mojej córki przepada za kolczykami, w uszach ma ich kilkanaście. Jako prezent od siebie w dniu chrztu kupiła córce kolczyki i nalegała aby iść i przebić dziecku uszy. Nie zgodziłam się, dla mnie osobiście kolczykowanie takich malutkich dzieci to zwykłe barbarzyństwo i nic wiecej. Ona nie nalegała i już nie wracała do tego tematu. Mieszkamy niedaleko siebie więc wpadała do nas brać córkę na spacer.Prawie 3 tygodnie temu ponownie wzięła córkę na spacer. Wróciła z dzieckiem...i przebitymi uszami u niej. Zrobiła to bez mojej zgody. Kolczyki wyjełam i wyrzuciłam. Niestety ranki w ogóle nie chcą się goiś, ropieją a uszki są spuchnięte i czerwone. Córka płacze, grymasi. Byliśmy z nią u lekarza, powiedział że to normalne, że trzeba to przemywać i czekać az się zagoi. Ile to cholerstwo może się goić??

Gość syn_nostradamusa
Nie wiem nic na temat dziurek po kolczykach. Ale tę babę musisz wyeliminować z życia swojej córki. I zrób to jak najszybciej !

Gość tak czasami poczytam
co za babsztyl!!!!!!!!!!jak mozna bez zgody rodzica zrobic cos takie!!niech sobie mozg przebije!!!!!

Nie jestem pewna czy tak dobrze zrobiłaś wyjmując te kolczyki. To stal chirurgiczna i pomaga ładnie się goić dziurkom. Przemywaj małej wodą utlenioną uszy albo gazikiem leko jak sobie pozwoli (bo to szczypie). Trzeba było zostawić te kolczyki na 3 miesiące a potem wyjąć i by się zarosły dziurki. Osobiście bardzo mi się podobają kolczyki u już chodzących malutkich dziewczynek, ale gdyby ktoś zrobił coś mojemu dziecku bez mojej zgody to na pewno by usłyszał kilka gorzkich słów!

Goi się do 3 miesięcy- tyle nosi się kolczyki ze stali chirurgicznej. Czasem jak się jadzi i ropieje może potrwać to nawet pół roku.

Gość grooszzekkee
To nie była żadna stal chirurgiczna tylko złoto... Od takich pań co stoją na bazarach z kuferkami na szyi i sprzedają złote pierścionki, łańcuszki, no i własnie kolczyki...

Gość nintendoo
ty jesteś jakaś nietutejsza albo to prowokacja! po pierwsze kto te uszy przebił? ta chrzestna czy kosmetyczka? jeśli kosmetyczka to nie przebije uszu kolczykami z bazaru:o tylko mają takie malutkie specjalne ze stali tak jak kornelkowa mówi! to Ty popełniłaś barbarzyństwo wyjmując dzieciakowi te kolczyki, weź lepiej idź do kosmetyczki, niech jej wsadzi ze stali chirurgicznej, szybciej się uszka zagoją...a tak poza tym jakie barbarzyństwo? hehehe rozśmieszyło mnie Twoje zdanie, ok nie neguję go, mów sobie co chcesz, ale wyobraź sobie, że przekłuwanie uszu pistoletem kosmetycznym nie boli, to jak ukłucie komara, więc nie panikuj tak głupia babo, potem córka będzie Ci wdzięczna, że ma to już za sobą, że ma takie fajne kolczyki i może się koleżankom pochwalić! ja po chrzcie przebiłam u kosmetyczki córce uszy (8mcy), bałam się, że będzie rozpacz, pytałam nawet kosmetyczki czy się podejmie tak małej dziewczynce, a ona w śmiech, że dzieci 4 miesięczne przychodzą i nie płaczą, moja też nie płakała...teraz ma 2latka i wszystkim pokazuje jakie ma piękne uszy, więc nie przeginaj z tym barbarzyństwem, bo każdy co nas spotkał mówił, że ma piękne kolczyki, które pasują jej do koloru wielkich oczu:D i nie zrobiłam tego dla szpanu, ale żeby potem płaczu i histerii nie było, tyle...a jeśli chrzestna podważa Twoje zdanie i autorytet to z nią porozmawiaj i jej wygarnij, tak się nie robi!

Gość grooszzekkee
Skoro dla \ciebie to nie barbarzyństwo to miej swoje zdanie... Jak dla mnie to ty możesz i dziecku dupę w 50 miejscach przebić ale od mojego dziecka z dziurawieniem to wara! Jeszc ze kilk lat a taką samą modą będzie tatuażowanie bo jakaś matka będzie cierpiała na przyrost ambicji i będzie na dziecku to okazywać!

Moja córcia tez ma kolczyki, ładnie jej się uszka zagoiły.

Gość khdcgweurlf
Pogadaj z tą głupią cipą i niech przyzna się kto to robił. Jak jakaś kosmetyczką albo co lepsze - zarośnienty, dredowany i obtatuażowany pan z jakiegoś podrzędnego salonu, idź tam i się zapytaj jakim prawem skrzywdzili Twoje dziecko. Bo z tego wygląda że ja mogę sobie ukraść czyjeś dziecko, pójść z nim do byle pierwszego salonu i zrobić z nim co tylko chce. A to że wsadzili dziecku kolczyki z bazaru pogrąży ich jeszcze bardziej. Nie zdziwie się jeśli się okażę że to jakaś znajoma tej chrzestnej robiła. A jeśli ona osobiście to też wyciągnij odpowiednie konsekwencję wobec tej idiotki.

Do autorki- pracuje w studiu tatuazu zajmuje sie te piercingiem zostaw te dziurki kup w aptece octenisept w sprayu i przemywaj nie wiadomo jak te dziurki zostaly robione nie wydaje mi sie ze kosmetyczka wlozyla po przekluciu inne kolczyki niz te ktore wstrzeliwuje pistolet jedno co polecam to wlasnie octenisept stosuje sie go w szpitalach juz u noworodkow musisz byc cierpliwa uszy moga sie dlugo goic.

Gość grooszzekkee
No właśnie, lekarz także zalecił nie kombinowanie z wkładaniem jakiś kolczyków bo może być tylko jeszcze gorzej... Dziś gorączkuje, ma 38 stopni. Boję się że coś z tego niedobrego będzie :(

Bez przesady... żadna kosmetyczka nie wsadziłaby kolczyków z bazaru bo w pistolecie są lecznice kolczyki i ich się nie wyjmuje bo był by dodatkowy ból... i wydaje się że to prowokacja.

Gość grooszzekkee
Nigdzie nie pisałam że to robiła kosmetyczka. Ona się przyznała że to zrobiła sama. Igłą u siebie w domu i wsadziła te kolczyki które dała na chrzcie. Ja wtedy te kolczyki jej oddałam i powiedziałam aby spróbowała je wymienić bo za takiego małego dziecka to kolczyków mieć nie będzie. Powiedziała że wymienić się nie da bo to od pani z bazaru. Skoro nie wierzycie to nie piszcie tutaj i po problemie. Chyba lubicie się czepiać i debatować o problemach które według was przecież nie istnieją.

Moja znajoma urządziła podobne praktyki na dziecku. 5 miesięcznemu dziecku przebiła uszy igłą wysterylizowaną nad płomieniem zapalniczki i wsadziła plastikowe kolczyki z kiosku. W efekcie dziecko wylądowało w szpitalu a mamusia była kompletnie zszokowana dlaczego tak się stało bo ona sobie uszy tak przebijała i było wszystko ok. Obserwuj bacznie córkę, podawaj leki na zbicie temperatury, w razie czego jedź do pogotowia. Domowe kombinację są bardzo niebezpieczne dla dorosłych a co tu mówić o malutkich dzieciach... Życzę powodzenia.

Ja bym pakowała dziecko do szpitala jeśli gorączkuje a rana ropieje mogło się wdać zakażenie. U malucha wystarczy chwila a pojawi się jakaś sepsa nie czekałabym na nic tylko szpital niech dają antybiotyk! A chrzestnej jak już z córcią będzie ok nagadałabym tak że by w pięty jej poszło i wyjaśniła co mogło się stać z dzieckiem przez jej głupie pomysły. Cholera wie czy baba wysterylizowała tą igłę i co to była za igła. Powodzenia autorko !

Autorko nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko podaj mu jesli jego wiek pozwala ibuprofen to lek przeciwzapalny ja biore po tatuazu zeby nie puchnac przy okazji zbijesz goraczke wszystko powinno byc w porzadku ale poradz sie oczywiscie lekarza.

Gość kim jest dla ciebie ta chrzesn
koleżanką, siostrą? nie odpusciłabym okaleczenia dziecka :o strasznie zbulwersował mnie twój problem

Gość powalilo te nede mna ;/
no sorrki ale od kiedy kolczykowanie jest okaleczeniem???? ps. po cos wyciagala? zagoilo by sie wlasnie z kolczykami sama jestes sobie winna autorko!

Gość bncbncbv
Ja się zgadzam z autorką... Dziś moda cygańska na kolczyki w uszach, niedługo wejdzie moda więzienna i nim dziecko skończy roczek będzie miało walnięty tatuaż...

Gość bncbncbv
A jak Ty sobie wbijesz gwóźdź w nogę to rozumiem tez go nie wyciągasz bo przecież samo się zagoi, tak?

Gość inkkkkkkkkka
kup dzieciątku w saszetkach maść "tribiotic" działa ogólnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,zapytaj jeszcze w aptece ale z tego co wiem stosuje się u dzieci.Z drugiej strony jak już są przebite uszka to dziewczynka powinna nosić kolczyki te ze stali chirurgicznej,te kolczyczki mozesz wkladając nasmarować delikatnie tą mascia.Dziurki w uszkach tak łatwo nie zarosną.Ja przekuwałam razy.Raz jak byłam mała była to porażka bo jedno ucho zostało przebite w złym miejscu na jakiejs żyłce ,tak mówił chirurg który ściągał mi rope z ucha(ucho wygladało jak sliwka:/),miałam zakaz noszenia kolczykow.Dziurki nie zarosły,po latach zaryzykowałam, ponownie przekulam to felerne ucho w innym miejscu i jest ok,ale żadna z dziurek nie zarosła.Czasami sie mylę i wkładam nie do tej co powinnam. Co do krewnej to zrobiłabym straszna awanture,ale stalo sie i teraz już powinnas zadbać o uszka dziecka i wlożyć jednak te kolczyki,tym bardziej ze dziewczynka będzie chciała miec kolczyki.

Gość ogólnie to zasada jest
taka że kolczyki powinny być ale pod warunkiem że są to odpowiednie kolczyki które nie przysporzą problemów z procesem gojenia się. kolczyki własnie ze stali chirurgicznej dobrze by było zostawić. jesli to kolczyki z niewiadomego pochodzenia to autorka dobrze zrobiła że je wyjęła. może dziecko nie umie jeszcze mówić ale czuję, ból także. poza tym może być tak że dziecko jest uczulone na złoto więc to co zrobiła chrzestna jest po prostu karygodne.

Gość inkkkkkkkkka
tutaj jeszcze rodzi sie pytanie gdzie ta kobieta poszła przebic dziecko uszy,czy do sensownej kosmetyczki.Wzw się czai niestety w gabinetach kosmetycznych,nawet tych bardzo eleganckich.

Gość inkkkkkkkkka
za jakis czas zrobiłabym dziecku badania na wzw szczegolnie wzw c.

Gość ogólnie to zasada jest
inkkkkkkkkka - przeczytaj cały temat, autorka pisała że ta chrzestna robiła to u siebie w domu zwykłą igłą i wsadziła dziecku jakieś bazarowe świecidełka. nie wiem gdzie ta kobieta miała mózg podczas tego genialnego pomysłu ale na pewno nie przy sobie.

Gość moja szwagierka
mOIM ZDANIEM WDALO SIE CORCA ZAKAZENIE ja tak mialam kiedy sobie przebilam ucho na chrzastce i za nic nie chcialo sie goic tylko caly czas ropialo :O wyciaglam kolczyki i kilka razy w ciagu dnia przemywalam spirytusem , no i zagoilo sie . ale kolczyki musialam wyciagnac. Podejrzewam ze cos bylo nie tak zrobione w czasie przebijania uszu i doszlo do zakazenia.

Tak sobie myślę o tym temacie i mam nadzieję ze to prowokacja bo inaczej to aż krew w żyłach mrozi jak pomyślę co to dzieciątko przeżywało. Ciotka mu zrobiła krzywdę!. Co innego przebijanie przez osobę która się na tym zna, poda jakieś znieczulenie itd to wtedy trwa chwilkę i zero bólu, a co innego w takich warunkach "domowych". Moja siostra sobie przebijała uszy igłą i nie dość ze bolało i krwawiło to jeszcze się właśnie tak syfiło. Bo przebić uszy trzeba umieć! Dorosły człowiek to pól biedy bo łyknie jakieś anty zapalne posmaruje spirytusem i po krzyku. Organizm jest silny i zwalczy zakażenie, ale u maluszka może dojść do poważnych powikłań. Nawet jeśli temat jest wyssany z palca to fajnie że został poruszony bo ktoś może chciałby wpaść na taki pomysł, zaoszczędzić 30 zł i przebić uszy w domu. Więc warto się nad tym zastanowić. Czy na prawdę warto narażać swoje (dziecka) zdrowie, życie dla 30 zł.

Gość moja szwagierka
oj tam, kornelkowa nie przezywaj juz tak bardzo. :O Idz lepiej do kosciola i sie za siebie pomodl.

Gość dxsxfxsgxsgsxdfgx
w sumie to chrzestną zrozumiem, kupiła w dobrej wierze kolczyki, ale Ty małej nie dałas zrobić dziurek, zwyczajnie chrzestna olałaś, ja bym się wrecz obraziła poza tym kto mówi o kolczykjowaniu całego ciała że się tak bulwersujesz chodzi tylko o zwyczajne dwie dziurki, ja przekułam uszy w wieku 18 lat bo nosiłam zauszne aparaty słuchowe - potem już wewnątrzuszne i nie wstydziłam się ich i zaprgnełam miec kolczyki i ładnie wyglądać swojej crce przebije na pewno uszka kobietaka w końcu \przesadzasz i tyle