Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dobra Duszyczka

PRZEDSZKOLE - jak ubrać dziecko???

Polecane posty

Witam, jestem mamą 3-letniego Smyka,który za niedługo pójdzie do przedszkola i moje pytanie brzmi jak wyżej - w co je ubrać? Zaznaczam, że nie jestem osobą zamożną i preferuję wygodny styl ubierania, zatem czy jak poślę mojego Synka w spodniach dresowych + zwykły t-shirt - to nie będzie to obciach? Czy "dzisiejsze" czasy dopuszczają tylko firmowe bluzy i jeansy??? I co jeszcze taki Dzieciak musi mieć idąc do przedszkola??? Tzn. na mój babski rozum - rozumię, że jakieś papcie i woreczek na nie oraz jakieś dodatkowe ciuchy (gdyby się przemoczył/ zbrudził) - ale czy coś jeszcze ??/ dzięki za konkretne i na temat odpowiedzi. :):):):):):):):):):)::):):):):):):):):)

wiesz co ? wydaje mi się że przede szystkim małemu powinno być w tym przedszkolu wygodnie, bo będzie sie cały dzień bawił... Niestety nie mogę tego poprzeć doświadczeniem bo mam "zaledwie" 2-letnia córcię która do przedszkola nie chodzi..ale ja to tak biorę na chłopski rozum ;)

Spodnie dresowe i koszulka czy sweterek to najodpowiedniejszy strój dla dziecka. Przede wszystkim ma być wygodnie i na luzie. Nie zauważyłam, żeby w naszym przedszkolu był jakiś głupi wyścig szczurów kto ma lepiej ubrane dziecko. To jeszcze nie ten etap. Dziecko w przedszkolu się brudzi. Czasami nie można jakiejś plamy doprać i chyba każdemu z nas byłoby szkoda nowych, wypasionych ubranek. Także nic się nie przejmuj. Dres to podstawa każdego przedszkolaka :) A co przynieść? Myślę, że na te pierwsze tygodnie wystarczy jakieś ubranko na zmianę i kapcie. Później jak dzieci zaczynają leżakować to jeszcze piżamkę. Potrzebne są też chusteczki higieniczne w takich pudełkach, dzieci dosyć dużo tego zużywają. A reszty myślę, że dowiesz się na pierwszym zebraniu. Wiem, że w niektórych przedszkolach trzeba przynieść swoje poszwy na poduszkę i kołderkę.

Gość ktośśśśś
ja kupuję dziecku do przedszkola używane ubranka bo jak kiedyś jej kupiłam bluzkę za 40 zł i spodnie zara za 70 i przyszła upieprzona jakimiś wkładami od mazaka i musiałam wyrzucić to już mi szkoda a takie używane to sobie mogę wyrzucać

Ja też głównie zaopatruję się w używane ciuszki, bo nowych mi szkoda do przedszkola :)

Moja chodzi do przedszkola od niecałego roku, ubieram ją normalnie, to w spodnie, to w sukienke czy spódniczkę lub tunikę. Wiadomo taki worek z ubraniem i majtkami na zmiene, fartuszek.

Dziekuję Kochane :):):) Bo już się martwiłam, że będę musiała się zaopatrzyć w ciuchy z 5-10-15 albo cocodrillo...

U nas w przedszkolu jest różnie, chłopacy najczęściej mają jeansy :)

Spoczko... ja mam jeansy - ale wolę zakładac mu dresy, bo przynajmniej nie ma problemu z ubraniem/ rozebraniem ich do siku.

do Gatki w kwiatki ja wcale nie chcę tak dziecka ubierać, jestem przeciwniczką markowych ciuchów u dzieci, ale mam koleżanki, które nie założą na dziecko nic innego niż markowe ciuchy.... i jeszcze się tym szczycą: spodnie za 100żl, buty za 200 zł itp..

W grupie mojego małego 100 % rodziców robi tak -do przedszkola i z przedszkola ubiera np dziewczynki spódniczki czy jenasy,sztruks itd. A w szatni przebieramy dzieci w spodnie dresowe,zwykły t-shirt i kapciuchy :D Całe szczęscie szafki maluchy mają pojemne ;) Uważam że takie luźne ciuchy są najlepsze! I jak zniszczy ,a niszczą sie bo ciągle są kolana zdarte to też inaczej na to się patrzy niż na droższą rzecz ;) Jeśli chodzi co masz przynieś do przedszkola to najlepiej zapytać się przedszkolanek ;) U nas na wstępie oczywiście babeczki powiedziały by przynieś majtki,spodnie itd na zmianę gdyby dziecko ze stresu (wsyzstkie maluchy z grupy mojego były 1 raz w przedszkolu) popuściło.Trzeba było równiez przynieś piżamkę oraz rzeczy "plastyczne" typu wycinanka,plastelina,farby,kredki itd.

Ja wysyłam w normalnych rzeczach, racja dzieci bardzo szybko rosną więc i tak nie zdąży się wynosic tych ciuszków :)

Gość Dresy dresy i jeszcze raz dres
Ja dżinsy "zarezerwowałam " na jakieś wyjścia a do przedszkola wygodne rzeczy,najczęściej dresy z mięciutkiego materiału. :-) Przedszkole to nie rewia mody, dziecku ma być wygodnie.

pytaj w przedszkolu. w klubie malucha do którego chodziła córka dzieci łaziły w rajstopach i bluzkach - maluszki a starszaki w dresach i bluzkach. w przedszkolu dzieci mają mieć krótkie spodenki i podkoszulki bo jest ukrop w salkach. Zadzwoń w pon i zapytaj jak ubrać dziecko tzn jaka jest tam temp. Na pewno musisz ubrać wygodnie i dać ciuszki na wyjście na spacer- coś przeciwdeszczowego i coś cieplejszego bo pogoda teraz w kratkę. Spodnie muszą się łatwo zakładać żeby dziecko mogło skorzystać z wc samodzielnie więc raczej bez udziwnianych ciasnych zapięć.

U nas np. dodatkowo trzeba było mieć: Piżamę,ręczniczek do rąk (taki mały-podpisany) farby,kredki,malowanki,plastelinę i chusteczki higieniczne. W każdym przedszkolu są inne wymagania. Panie na początku o wszystkim informują. Jeśli kogoś stać na firmowe to ok :-) ale nie dla szpanu i nie do przedszkola ;-) po co już dzieci uczyć szpanerstwa.. ;-) Najważniejsze jest samopoczucie naszego dziecka :-) A myślę,że jemu najwygodniej będzie w bawełnianych zwykłych dresach. Syn i tak przychodzi z kolanami i butami żółtymi od piasku,bo pół dnia przesiedzi w piaskownicy.

Mamani to Ty ? Zmieniłaś nicka ? :-)

Wiadomo że dziecko jest wizytówką rodzica, i mimo że córcie mam jeszcze mała to wiem że jak będzie chodziła do przedszkola to nie bd w stanie jej wysłać w luźnym gorszym dresie.

alicja zmienisz zdanie jak na najpiękniejszych sukienkach będziesz miała plamy z farbek, marchewki, barszczyku i soku :P Poza tym dresy są teraz śliczne. Welurkowe nie niszczą się w praniu i nie spierają tak jak bawełniane. Mozna kupić z wizerunkami postaci z bajek albo w rożne paski ciapki łatki. Są cudne i wygodne. Dla dziewczynki to łatwiej bo założy się getry i tuniczkę albo dłuższą podkoszulkę i już jest ładnie i wygodnie.

a z dodatków to u nas trzeba mieć szczotkę pastę i kubek bo po obiedzie jest ogólno -przedszkolowe mycie zębów :D:D:D

O sorki :-) nie wiedziałam, rzadko bywam na kafe ;-)

co przedszkole to inne wymagania :) slyszalam ze w niektorych pzredszkolach jest obowiazek dresow :D w przedszkolu u mojego syna za to nei ma wymagan zadnych co do ubioru a dzieci w dresach nie widzialam nigdy :) moj chodzi ubrany tak samo jak w domu :) w spodnie, koszulki, sweterki, mam mnostwo rzeczy uzywanych i mi nie szkoda wiec po co mam mu dresy ubierac, szpetnie wyglada w dresach :/ jakos mi zwisa ze inne dzieic chodza w firmowkach :) jedynei co to mojemu synowi zal jak dzieic maja ubrania z jego ulubionymi bohaterami bajkowymi, dlatego ostatnio jak kupuje ubrania to kupuje takei z bajkowymi postaciami :) zawsze musi miec druga zmiane, cos na zimniejszy dzien i cos lzejszego gdyby bylo za goraco, kalosze, papcie i tyle, reszte daje przedszkola,ale o to tzreba pytac w przedszkolu bo kazde ma inny spis na wyprawke

Wiem ale zdania nie zmienię :P teraz też przebiram małą kilka razy na dzień, plami się przy każdym jedzeniu wiec czasami to co ze słoiczka leci na ładna sukienkę jest odpowiednikiem tych farbek w przyszłości :)