Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę was baaardzo o pomoc

Książeczka sanepidowska - mam kilka pytań, błagam was bardzo o odpowiedzi!

Polecane posty

Jutro mam odebrać wyniki, proszę Was bardzo o odpowiedzi na pytania: - gdzie mogę kupić książeczkę? W ksiągarni? - czy potrzebuję jakiś innych badań? Typu krwi, czy coś? Czy wystarczy, jak pójdę z wynikami do lekarza pracy po pieczątkę?

jakiego znowu kału???? po co?

dania sanitarno epidemiologiczne z wpisem do pracowniczej książeczki zdrowia sanepidu obowiązują wiele grup zawodowych i uczniów. Są jednocześnie powodem znacznego zamieszania z powodu niespójności obowiązujących aktów prawnych. Szczególnie dotyczy to terminów, zakresu i ważności badań i kto ma je robić. Rozporządzenie Min. Zdrowia z dnia 10.07.2006 r. w sprawie wykazu prac , przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia na inne osoby D. U. Nr 133, poz 939 . Rozporządzenie Min. Zdrowia z dnia 03.02.2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno epidemiologicznych D. U. Nr 25, poz 191 . Różne określenia użyte w tych aktach prawnych, przez ministra zdrowia stwarzają problemy zarówno lekarzom jak i osobom, i pracownikom zobowiązanych do badań sanitarno epidemiologicznych, i są powodem bardzo wielu porad lekarskich. Nie wszystkie prace wymienione w wykazie, wymagają przeprowadzenia 3x badania kału na nosicielstwo w stacji sanitarno epidemiologicznej. Badania na nosicielstwo laboratoryjne wykonuje się między innymi u zatrudnionych w zakładach żywienia zbiorowego [stołówki,restauracje,puby, kantyny i inne obiekty gastronomi] obrotu nieopakowaną żywnością lub produkujących żywność [sklepy spożywcze, zakłady mięsne] zakładach mleczarskich opieki zdrowotnej i żłobkach, przedszkolach aptekach, sklepach zielarskich stewardów i stewardes na statkach powietrznych i wodnych w gospodarstwach rolnych u osób mających bezpośredni kontakt z nieopakowaną żywnością - dotyczy to również rolników indywidualnych Wydaje mi się, że dopuszczalne jest aby nie wykonywać ich :u kosmetyczek, fryzjerek, osób zatrudnionych w transporcie publicznym i instytucjach kultury. Badania laboratoryjne na nosicielstwo [w kierunku zakażenia pałeczkami salmonella i duru] wykonuje wyłącznie stacja sanitarno epidemiologiczna. Sanepid. Jeżeli w trakcie badania lekarskiego zachodzi podejrzenie gruźlicy lekarz może rozważyć wykonanie rtg klatki piersiowej - nie jest to zbyt precyzyjnie określone w rozporządzeniu Min. Zdrowia. Do tych pracowników należą wykonujący prace w ciągłym kontakcie z ludźmi i mogące przenieść zakażenie drogą kropelkową. Np: zatrudnieni w przedszkolach, szkołach, zakładach opieki zdrowotnej (nauczyciele, opiekunowie kolonijni itp) praktykach lekarskich i pielęgniarskich (lekarze i pielęgniarki) transporcie publicznym instytucjach kultury zakładach karnych i policyjnych izbach dziecka [niektórzy policjanci] zakładach fryzjerskich i gabinetach kosmetycznych,[studenci kosmetologia] Wyniki badań laboratoryjnych oraz treść orzeczenia lekarz wpisuje do pracowniczej książeczki zdrowia oraz w karcie badań do celów sanitarno epidemiologicznych.

Gość 63624264
Zawsze chciałam sobie dorobić np. sprzedając lody, gofry czy coś w tym rodzaju. Zrezygnowałam z tych planów, gdy dowiedziałam się, że trzeba badać kał. Nigdy bym się na to nie odważyła. To dla mnie takie obrzydliwe, wstydliwe i jednocześnie poniżające, zanieść swój kał w jakimś słoiku do badań. Może to dziwne, ale nie mogłabym się na to zebrać. Wy nie macie z tym problemów???

Książeczkę kupisz w sklepie z artykułami papierniczymi... Kiedy masz wyniki z SANEPID-u, to idziesz do lekarza medycyny pracy (chyba tak się nazywa) po pieczątkę. I tyle.

w żadnym słoiku nie nosisz.... kupujesz 3 pojemniczki w aptece na badanie kału (lub dostajesz z Sanepidu), potem patyczkiem dołączonym do pojemnika zbierasz malutką (ok.0,5 cm) próbkę kału i zanosisz. I tak 3 dni z rzędu, nie jest to przyjemne, ale napewno nie poniżające. A podobno nic co ludzkie nie jest nam obce.

Co do pytań powyżej- oczywiście że człowiek ma opory przy robieniu badań, jeśli pojemnik na próbki wymyślił psychopata :) Ja tam formalnie zaczęłam pracować w wieku 17. lat i potrzebowałam książeczki... Dobrze że to raz w życiu się robi.

Gość 63624264
Raz w życiu? Jak to? Takie badania chyba trzeba odnawiać.

a czy na podstawie tych badań przedłużą mi prawo jazdy kat. D?

Gość jeżeli to nie jest prowokacja
To zarówno ty, jak i ten lekarz będziecie mieć kłopoty.