Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosia_wawa

czy bycie swiadkowa jest takie fajne?? pomocy!

Polecane posty

wypowiedzcie sie prosze;/ nie mam pojecia co swiadkowa robi, jak powinna sie zachowywac itd. ???

Gość lokatka
czy bycie swiadkowa jest fajne... hm... :P sama nigdy nie bylam, ale moja przyszla szwagierka ktora wybralam na swiadkowa, zawsze jak sie widzimy to mi dziekuje, jest przeszczesliwa i juz sie nie moze doczekac slubu ;)

Pogadaj z panna młodą bo każda wyobraża to sobie inaczej. Niektóre tylko wymagają obecności w kościele i podpisywania dokumentów. A inne wizyt w salonach ślubnych pomocy w wyborze dodatków czy organizacji wieczoru panieńskiego. Zwykle świadkowa załatwia formalności w kościele i coś pomaga młodej np założyć suknię czy poprawić makijaż w trakcie wesela.

Gość -Lenka-
To zalezy czy lubisz byc w centrum uwagi. Mnie to zupelnie nie odpowiadlao a bylam i swiadkowa i chrzestna, mimo,ze nie chcialam. Mowilam, o tym,ale podobno sie nie odmawia no i rodzina by mnie wyklela :/

odmowic... nie latwo to moja siostra :) , umiem zalatwiac rozne sprawy, pomoc tez moge a bycie w centrum zainteresowania to dla mnie nie problem.Chodzi mi przede wszystkim o obowiazki, jakies przesądy ,tradycje z tym zwiazane,nie wiem , nigdy nie bylam w takiej sytuacji

Gość ja byłam świadkowa
I jestem bardzo zadowolona. Formalności niewiele do załatwienia. A zawsze to miła odmiana na weselu. To prawda jestes w centrum zainteresowania. Ale kto co lubi mi nie przeszkadzało.

fakt, wiem ze sa jakies zabawy , trzeba tanczyc ze wszystkimi , zabawiac gosci, zwlaszcza ze to moja siostra .. :)

Sama byłam świadkową dwa razy- dla mnie to było miłe wyróżnienie od moich przyjaciółek;-) Obowiązków nie miałam za wiele. Podpisanie dokumentów. Pomagałam tez przy panieńskim. Na weselu praktycznie nic już nie miałam do roboty;-)

Ja byłam świadkową już raz, teraz będę drugi raz i powiem Ci, że bardzo mi się to podoba, bo dziewczyny, u których świadkuję są super osobami- bez problemowymi i niekonfliktowymi. Jedna załatwiała wszystko sama- nie chciała mojej pomocy, ale za to na weselu byłam potrzebna- zabawiałam gości, wyciągałam do zabawy, rozmawiałam z nimi i starałam się pomóc młodym. Dużą pomocą było to, że znałam jej rodzinę. W drugim przypadku też jest fajnie, bo wszystko razem kupujemy, wesela nie będzie, tylko przyjęcie, więc spokojniej, ale znam i jedną i drugą rodzinę w pewnym stopniu, więc będzie sympatycznie:) I nie wiem jak u was, ale u nas świadkowa organizuje wieczór panieński i kupuje ozdobę na samochód.

czyli wiecej jest 'za' niz przeciw? a co do stroju , sa jakies wymagania czy dowolnosc?

Jak juz mowilam to moja siostra, jej narzeczonego znam od wielu wielu lat, ich znajomych rowniez, wiec mysle ze w tym nie bedzie problemu, a co do kupna i wieczoru panienskiego , to rodzice by mi pomogli finansowo , bo mam 18 lat , a co do wieczoru to mysle ze jej kolezanki tez by cos pomogly, moze nie finansowo , ale organizacyjnie(co, gdzie,jak) :) a moze macie jakies pomysly na wieczor panienski?

Strój- ja miałam ciemno fioletową sukienkę bombkę, a teraz będę miała jasną, taki jasno szary kolor. Jak chcesz, mogę Ci wieczorem na maila napisac jak u mnie wyglądał panieński i jakie były zabawy. Ale proszę o maila.

Gość a mozesz napisac o tym paniens
kim tutaj? bo ja tez chcialabym wiedziec co mozna zorganizowac. moja przyjaciolka wkrotce wychodzi za maz i nie mamy pomyslu na wieczor panienski wiec jestem chetna na sugestie

o tym trzeba pogadac z panną młodą. jedna potrzebuje świadkowej tylko w kościele/usc żeby podpisała dokumenty a inna wymaga żeby załatwiała z nią kwiaty,fryzjera,kosmetyczkę..więc to musisz z nią ugadac sama czego pm od ciebie oczekuje.ja moją poprosiłam żeby przyszła do mnie do domu tylko pół godzinki wcześniej pomóc mi w ostatnich przygotowaniach typu zapięcie sukienki..same pierdoły.a potem jej obowiązkiem było dobre bawienie się na weselu :)

ja byłam u swojej siostry na weselu jako świadkowa, moja rola spełniła się tylko na podpisaniu dokumentów w kościele i odbieraniu prezentów/kwiatów na sali ;) siostra nie miała żadnych oczepin, zabaw różnego typu tylko normalną zabawę weselną, bardzo mi się to podobało ;)

Gość przyszla swiadkowa
moze jeszce ktos się wypowie :)