Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troszke zmartwiona

co powinno umiec 8 miesieczne dziecko

Polecane posty

Gość troszke zmartwiona

j.w.

Gość efwefw
m.inl siadać podciągając się, stawać podciągając się, robić pierwsze kroki nie sądze żeby moje osiągnęło to w ciągu najbliższego miesiąca :D

Gość to ja mam troche inne pytanie
czy jest tu jakas mama 8 miesieczniaka i podpowie :) moje dziecko umie tylko lezec na brzuszku i sie podnosic na raczkach.czy to normalne? jak posadzona to siedzi ale sama nie umie chyba ze jak lezy na polsiedzaco to usiadzie nic wiecej nie iumie

Gość pytam się bo nie wiem
grać w szachy jeździć na skuterze jeść chińskimi pałeczkami tańczyć kankana

Gość troche zmartwiona
pytam sie bo nie wiem moje wlasnie to umie ale jeszcze sama nie siada

Gość troche zmartwiona
:P a tak na powaznie?

Gość ej powiedz
W wieku 8mies to moja dopiero zaczynala raczkowac, nie bylo mowy o chodzeniu. A sama usiadla jakos przed 9mies-wlasnie z pozycji do raczkowania.

Gość troche zmartwiona
zdesperowana zono no mnie lekarz tez nic nie mowil coby sie zle rozwijala ale jak widze jej rowiesnikow juz raczkujacych to sie martwie

Gość ej powiedz
A raczkuje? Dzieci najczesciej same siadaja wlasnie z tej pozycji. Odpychaja sie raczkami i bach na dupe.

Gość troche zmartwiona
odpowiedz z 16:09 jest moja nie raczkuje

nie zamartwiaj sie na zapas, kazde dziecko jest inne, wiem to na przykladzie swoich, jedno w wieku 8 miesiecy juz pewnie stalo na nozkach i samo wstawalo przy meblach, drugie posadzone siedzialo kiwajac sie jeszcze od czasu do czasu:D jesli jest pogodne i komunikatywne, na pewno wszystko jest w porzadku, a jesli masz watpliwosci, porozmawiaj z pediatra.

Gość troche zmartwiona
pediatra mowi ze jest ok moze to po prostu zazdrosc ze inne umieja :D a ona nie :(

wydaje mi sie, ze kazda matka troszke zazdrosci, jak inne dzieci umieja wiecej, ja tez troszke zazdroscilam sasiadce, ze jej corcia szybciej mowila niz moja, ale po jakims czasie sie to zrownalo i teraz obie cierpia na slowotok :D

powiem wam ze moje dziecko najpierw siadalo a potem z tej pozycji raczkowalo a nie odwrotnie.nigdy nie lezal na brzuszku ani sie nie turlal ani nie czolgal. wiec kolejnosc taka: siedzial jak mial 5 i pol miesiaca, siadal jak mial 7 miesiecy, raczkowal jak mial 10 miesiecy, stawal jak 11 i pol i chodzil jak mial 12 i pol.

Gość ej powiedz
U mnie wlasnie bylo na odwrot. Sadzalam ja juz przed 6mies bo potrafila juz stabilnie siedziec. Pozniej do 8mies robila przymiarki do raczkowania-kladla sie na brzuchu i podnosila na raczkach i nogach i tak sie bujala z 15min. Pozniej byl wrzask, bo nie wiedziala co dalej zrobic. Po jakims czasie opanowala pelzanie i raczkowanie. A ok 9 mies pierwszy raz usadzila swoja dupcie samodzielnie, wlasnie z pozycji do raczkowania. Stanela po 10mies, zaczela codzic przed rokiem Autorko nie martw sie na zapas, kazde dziecko rozwija sie swoim tempem.

Gość katka9322
a sa tu jakies mamy ktorych dzieci nie raczkowaly i nie mialy pozniej problemow z mową??? bo podobno dzieci ktore nie raczkujapozniej zaczynaja mowic i maja z tym problem

w wieku 8 miesięcy to moje dziecko potrafiło siedzieć bez podparcia przez chwilę. Nie było mowy o pierwszych krokach! Mój syn pierwszy raz stanął o własnych siłach, podtrzymując się szczebelków łóżeczka jak miał 11 miesięcy!!! Teraz ma 1.5 roku i biega po całym domu. Każde dziecko rozwija się inaczej - mój był z gatunku leniwców od urodzenia, a ja na siłę nic nie chciałam przyspieszać.

Gość monikaa__
moja miala niecałe 7 miesięcy to zaczęła raczkować a 10 i już chodziła.. :)

no właśnie - każde dziecko ma swoje tempo. Jeśli wg Ciebie rozwija się prawidłowo (a każda mama to widzi!), ale poprostu jeszcze nie nadszedł czas na pewne umiejętności to trzeba dać dziecku więcej czasu i tyle.