Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aska sraskaaaaaa

Ilu katolikow zostaloby w POLSCE gdyby wprowadzono podatek koscielny???

Polecane posty

Gość aska sraskaaaaaa

mieszkam w DE gdzie co miesiac placi sie podatek koscielny ok 30 euro, jesli sie oczywiscie chce. w PL tego nie ma . ciekawi mnie czy wy placilibyscie ten podatek atym samym oficjalnie chcieli byc katolikami gdyby takie prawo obowiazywalo. byloby to powiedzmy 120 zl miesiecznie, ktore miesiac w miesiac odciagano by wam od pensji. co wy na to? czy Polska nadal mialaby 90% katolikow???

Gość ladaco
ja bym gnojom grosza nie zaplacil

Gość nie robcie problemow z niczego
co to za podatek skoro sie go placi jak sie chce??????? w PL to podatek to cos co trzeba placic :(

Gość aska sraskaaaa
no duzy nie jest, pisze przeciez ze 30 euro miesiecznie. mieszkam tu i pracuje wiec wiem. placilbys gdyby ci tu w Polsce kazali? czy wpisalbys w rubryczke-nie katolik zeby uniknac placenia???

Gość gdyby wnieśli podatek
to już chyba nikt by nie rzucał na tacę,chba,że mochery

roznica to taka jest ze w de plcisz podatek nie wynosi on tak sporo az jak 30 e :P ale za to nie chodza po koledach do koszyka wciepuja po 50 centow :P taki kosciol i ksiadz to biedny jest w porownaniu do ksiedza pl tam ksiadz ma tez prace np w biurze :P a w pl nie ma podatkow ale za to koledy ile zarobia na tym ? do koszyka babcie po 20 zl wrzucaja dlatego tez mamy tak bogate koscioly :P a ksiadz to milioner :P

Gość aska sraskaaaa
n robie problemow z niczego tylko sie zastanawiam. i tak sobie mysle, ze te 90 % katolikow w Polsce skurczyloby sie jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki o jakas polowe. bo zeby moc sie deklarowac katolikiem trzeba byloby bulic. a jak ktos zarabia w Polsce 800 zl to 120 zeta z tego to kupa kasy. ciekawi mnie to po prostu.

mysle ze by placili :P tylko napewno nieprzeliczyli by jak w de tylkoo... kazdy kto jest (no moze nie kazdy) w tej wierze chce dzieci chrzcic do komuni itd poslac ? prawda ? wiec jesli by nie placil by zostal usuniety raz na zawsze z kosciola tak samo jak polacy ktorzy sie wypisali z niemieckiego kosciola by uniknac oplaty , nie wiedza tego ze rownoczesnie nie istnieje jako katolikw pl :P:P

Gość asdfasdf
pewnie z 30% ale to 30 eurasów trzeba by przeskalować na warunki polskie patrząc na pkb była by to połowa tej kwoty

Gość mam 163 cm
kiedyś robotnicy na budowie w niemczech ( legalnie pracowali ) wpisali w rubryczce katolik, i odciągnęli im ten podatek , straszny był krzyk bo nie wiedzieli za co to , poskreślali natychmiast w kwestionariuszu ten zapis i im oddali kasę , w tamtych czasach była to równowartość flaszki wódki

Gość aska sraskaaaa
teraz ja kabluje tylk zwaz na to, ze mohery moze i daja ale duzo osob w duzych miastach ksiedza na kolede nawet nie wpuszcza ale w statystykach robia za super katoli. o to mi chodzi. i mysle, ze jakby kowalskiemu chcieli urabac z pensji 120 zeta miesiecznie to by sie wypial na kosciol. ale teraz katolik pelna para.

ludziee :D:D mohery by płąciły tylko, bo by myślał, ze jak nie zapłacą to popełnią grzech największy

Gość nie będzie podatku kościelnego
kler do tego nie dopuści za żadne skarby. Straciłby niezależność i samowolę, którą teraz posiada......

Gość asdfasdf
offtop wie ktoś może ile teraz kosztują imprezy typu ślub lub chrzest ?

>>co miesiac placi sie podatek koscielny ok 30 euro, jesli sie oczywiscie chce. więc to nie jest żaden podatek, tylko zwykła ofiara czy danina. Cecha podatku jest jego przymusowość.

Gość asdfasdf
czyli ile w kościele się płaci

Gość aska sraskaaaa
no wlasnie, przyklad z robotnikami na budowie trafny:) jestescie pewnie, ze by nie przeliczyli po kursie euro? jeszcze byscie sie zdziwili w tym kraju bandyckim. mieszkam w hamburgu w centrum, w pieknej starej kamienicy, mieszkanie 50 m2, 4 min do centrum metrem, nad kanalem (piekny widok). za mieszkanie place 480 euro z oplatami. a w warszawie na zadupiu cudem mieszkalam w mieszkaniu o porownywalnym metrazu za wieksze pieniadz plus duzo dalej do centrum. A hamburg to drugie co do wielkosci miasto DE. jedzmy dalej-ceny zywnosci w DE- nizsze niz w PL, benzyna-porownywalnie, czasem nawet tansza, silownia-tansza i duzo lepsza, ciuchy-bez komentarza, ceny normalne nizsze plus prawie caloroczne wyprzedaze. co tu porownywac? i nikt w PL nie bierze pod uwage zarobkow polakow przy ustalaniu cen wiec i z tym podatkiem byloby tak samo.

Gość katolik pelna para
ja jestem katolik pelna para, ale jakby chcieli ode mnie podatek brac to bym sie wypiela dupa na nich. co to za kosciol jak warunkiem bycia w nim jest placenie??? a co z bezdomnymi i bezrobotnymi? a co z sierotami? juz by nie mogli sobie pozwolic na taki luksus jak modlenie sie do Boga :o porażka

Gość dcfgvghb
dokładnie, obstawiam ze tylko stare babcie by płaciły ;) mądrzy ludzie wiedzą, że kościół wcale nie jest potrzebny do tego by wierzyć w boga :)

Gość aska sraskaaaa
ludz, tu sie to nazywa kirchensteuer wiec podatek koscielny. nie walczmy juz o to,czy slowo podtaek zawiera w sobie cechy przymusowosci czy nie. faktem jest, ze jest jesli chcesz figurowac jako katolik albo nie jesli nie chcesz. i o to mi chodzi, ilu Polakow by zrezygnowalo z tej zaszczytnej nazwy katolik.

Gość aska sraskaaaa
ja kabluje pewnie ze mozna odliczyc, ja odliczam, ale zrozum, ze wtedy nie jestes katolem bo nie bulisz.

Gość aska sraskaaaa
wszyscy usneli??

Gość góść
no właśnie, od ponad dwóch lat nikt tu nic nie pisze, poszli spać wszyscy ?

Gość Supportsystem
Gdyby mi mieli odliczyć to od całościowej kwoty stanowiącej obciążenie podatkowe jakie muszę płacić państwu to czemu nie? Natomiast takiego "podatku"jako dodatkowego podatku-jak to ująłeś być w Pl nie może. Cały ambaras tkwi w tym,że to wymagałoby zmiany Konstytucji o czym wielu ignorantów włącznie z jednym takim "Olo",który pierwszy to zarzucił,nie zdaje sobie sprawy. Zgodnie z jej normami podatek to należność wobec państwa.

Gość G I D-point
13:03 [zgłoś do usunięcia] aska sraskaaaa To ty dzisiaj srako założyłaś ten gówniany temat w którym obrażasz ludzi chodzących do kościoła? [Pytam bo widzę że podbiłaś "złegły"już temat i to chyba nie przypadek]. Zajmij się swoim życiem i nie przypierdalaj się do kogoś kto nie robi ci krzywdy.Dobrze ci radze. Takie tematy już coraz mniej ludzi interesują.Jest więcej problemów i to poważniejszym.

Aaa i nigdy w życiu nie płaciłabym podatku na kościół gdyby był dobrowolny, jak dla mnie ta durna instytucja powinna sama na siebie zarabiać. Mogą wynajmować lokale na imprezy, albo sprzedawać bilety wstępu jak do kina