Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona:P

przepis na ogórki małosolne

Polecane posty

Gość zielona:P

a ja tak z innej beczki trochę...zapodajcie wasze sprawdzone przepisy na ogórki małosolne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
1 łyzka stołowa soli na 1 l.wrzątku koper chrzan korzeń i liść(na wierzch) liście czarnej porzeczki liście wiśni czosnek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona:P
dzięki serdeczne :) chrzanu wprawdzie nie mam, ale może i bez chrzanu wyjdą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
chrzan nadaje smak i decyduje o twardości ogórka :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona:P
czyli bez chrzanu to już nie będzie to samo? :/ w takim razie może się pofatyguję gdzieś do warzywniaka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
zasmucę cię ,ale nie,to nie będzie to samo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeeeeetam
chrzan to dodaje się do ogórków do przechowywania na zimę, żeby kapcie się nie zrobiły. Do takich na teraz wystarczy koper (ale taki z nasionami, którego jeszcze nie widziałam) i czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość idiotkoooooooooo
hahah..chrzanu nie masz ale jak rozumiem masz liscie wisni i porzeczki...hhaha..ciekawe koorvo skąd :D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez kopru z nasionami jeszcze nie widziałam, ale z mamą robimy ze zwykłym koprem, chrzanem i czosnkiem i wychodzą pyszne. nie dodaję żadnych liści wiśni. ogórki zalewam wrzątkiem z solą i wychodzą pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
eeeeeeeeeeeetam i tak wyjdą małosone kapcie bez chrzanu :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam liscie porzeczki z
działki sasiada - tylko ile tych lisci? no ale nie mam lisci wiśni. czy bez lisci wiśni można?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
najlepiej zalejcie je sama woda z sola i wyjda wysmienite :classic_cool: gratuluje kubkow smakowych :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeeeeetam
hmmm, robię bez chrzanu i liści od kilkunastu lat i kapci brak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam liscie porzeczki z
jakos nie wyobrażam sobie bez chrzanu no ale te liscie, moze same liscie porzeczki wystarczą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
hmmm, robię bez chrzanu i liści od kilkunastu lat i kapci brak" a jadałeś/aś ogórki z chrzanem ? wątpię:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam liscie porzeczki z
jeszcze się tak spytam Czy te ogórki można długo przechowywac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nananananananananaaa
można ,ale wtedy będziesz miała kiszone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeeeeetam
tak, jadłam, na zimę robię z chrzanem i liśćmi. Zamiast porzeczki czy wiśnie daje się też liście winogron albo dębu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahahahahahahaaahhhaaa
z liśćmi zgadzam się ,ale nie z tym .że nie są one potrzebne do małosonych :) ważne jest aby jego korzeń położyć na dnie (kamienny gar) liście na samym wierzchu i dopiero wtedy po liściach zalewać wrzątkiem z solą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Temat stary, ale to nic. Ale ja pozwolę sobie coś dodać, zalewam ogórki wodą przegotowaną, ale nie wrzątkiem. Wodę do której dodaję sól gotuję, ale zanim zaleję ogórki to czekam, aż woda przestygnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A liście wiśni, winogron, dębu, czy porzeczki, to daje się do ogórków kiszonych, do małosolnych nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
lepiej nie dawać liści wiśni, pleśnieją wtedy ogórki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ekspert kiszonka
Historia taka,wziolem i wlozylem ogorka do debowej beczki...i na szerokie moze,z nadzieja ze dotrze.Wiedzonc ze lubi i docenia,pozostalem nie doceniony,dostala nie skonsumowala...ale beczke sobie zostawila.Taki mebel na kazdom okazje,raz przywali lepe z przytupem,raz noge podstawi,raz to znowu z lokcia pod rzebra.Najgorsze som laskotki!Generalnie "beke"sobie zrobila z beczki.Plan byl misterny,bo beczka na kaucje a skupu juz nie uswiadczysz,musi osobiscie.Ja nie jestem Drobny kiszonkowiec,Ojce zawsze gadali,jak krasc to miliony,jak roocchac to ksienzniczki. Przezucam sie teraz na kiszona kapuste,moze detalicznie mniej zabawy jak z ogorkiem ale mozliwosci duzo wiecej... Samych surufek to tysiace kombinacji,kombinuje se bo beczek ci u mnie pod dostatkiem i nie kochom jom ukradkiem... Sory za te wszystkie zamenty ale wszystkiemu winne te kapusciane fermenty,a wszystko swieze musi byc! Aha kapusta z odmiany "kamienna glowa" dla wtajemniczonych "Gupi Jas". Szacunek wyrazam z wyrazami szacunku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×