Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama88,

bole wzrostowe

Polecane posty

Gość mama88,

czy wasze dzieci sie na nie skarza?moj synek ma 3 i pol roku i czesto przed snem lub w nocy mowi ze bola go nozki.jak mu pomoc?

Gość mydełko
ja mam córeczke i ma 4 latka i czasi mówi ze bolą ja noszki ale to powiecmy ja idziemy na długi spacer albo jak duzo biega ]. Atwoja pociesz jest bardzo żywa i czesto biega?

Gość mydełko
ale jeśli chcesz mu lurzyć to możesz delikatnie masować mięśnie i nóżki, ciepłe okłady na bolące miejsca (również gorąca kąpiel wyprzedzająca wystąpienie bólu), - w czasie epizodu bólowego trzeba zachęcać dziecko, by rozciągnęło stopy i palce nóg ku górze, Mósisz pamiętać aby maluch dużo pił to ważne

Gość mama88,
tak moj synek nie chodzi tylko biega cale dnie od rana do nocy skacze wariuje ale ma tak od zawsze a na te bolace nozki skarzy sie od niedawna

Gość mydełko
spróbuj zrobic to co napisałam wcześniej , a jeśli nie przejdzie po jakiś czasie moze warto udać sie do lekarza . A budzi sie w nocy i bol nasila sie tylko w nocy ?

Gość mydełko
pytam poniewaz znalazłam to ; ,,Część dzieci z bólami wzrostowymi spełnia kryteria konieczne do zdiagnozowania zespołu niespokojnych nóg (restless legs syndrome, RLS), opisanego 60 lat temu. Objawia się on m.in. okresowymi ruchami kończyn (głównie nóg), nasilającymi się wieczorem lub w nocy. Powoduje to wybudzanie się, bezsenność. W rodzinach tych dzieci już wcześniej odnotowywano przypadki RLS. Niekiedy objawy są tak nasilone, że konieczne staje się leczenie farmakologiczne. Bóle wzrostowe ustępują pod koniec dzieciństwa. Większość dzieci wyrasta z nich przed ukończeniem 9 lat. Często ból pomaga przetrwać świadomość, że rodzice także przez to przechodzili. Jeśli więc tak było, warto podzielić się tą wiadomością ze swoją pociechą...,,

Gość mama88,
nie to raczej takie zwykle bole wzrostowe najczesciej w nocy nie sa zbyt silne bo synek nie placze tylko sie budzi mowi mama nozka mnie boli pomasuj to wtedy masuje mu nozke i staram sie ja rozgrzac i bol mija a synek usypia

Gość mydełko
no to nie martw sie bedzie dobrze ;D

Gość bukaa
To mogą nie być bóle wzrostowe tylko skurcze mięśni. Czy dziecko ma twarde mięśnie? Nie chcę cię straszyć, ale warto zrobić dziecku morfologię, bo bóle nóg to jeden z objawów białaczki. Choć jak dziecko jest zdrowe i zywe, to pewnie nic poważnego mu nie dolega.

TEŻ TO ZNOWU PRZECHODZIMY moje dzieci też bolą nóżki w nocy płacza trzeba je masować zakupiłam serki danio maja dużo wapnia podobno może to coś pomoże trzeba przeczekać

Gość no wlasnie musicie
przeczekac moja siostrzenica tak miala :( skonczylo sie jak miala z 8 lat a wczesniej co rok ze boli,to reka to noga smarowalismy ja wszystkim co sie dalo bo wyla z bolu najlepsze byly te "ruskie lub czeskie" masci na bol takiejak "konska masc"

Gość no wlasnie musicie
"a wczesniej co noc" a nie co rok :)

Gość mama88,
morfologia jest okej poza mala niedokrwistoscia a to dlatego ze maly nie chce jesc surowych warzyw i owocow tylko gotowane.nie jest zle te bole sa tylko czasami a maly ostatnio przytyl kilo i podskoczyl do gory wiec to pewnie dlatego