Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gender

musze sie wyprowadzic z domu

Polecane posty

Gość gender

mam bardzo zła sytuacje o ktorej nie chce pisac i jestem zmuszony sie wyprowadzic z domu a mam 19 lat i teraz zdaje na studia. nie wiem czy sie dostane na dzienne czy zaoczne ale tym sie mniej martwie niz utrzymaniem. moje pytanie jest takie czy rodzice maja obowiazek mi dawac jakies pieniadze czy jesli sie wyprowadze to beda musieli mi pomagac? *chodzi mi o jakas ustawe typu dopoki dziecko sie uczy itd

Gość gender
ja juz studiuje ale zaocznie i narazie rodzice mi czesne placili a teraz chce sie przeniesc tylko jak sie nie dostane chcialabym zsotac na tych studiach co jestem ale nie bedzie mnie stac na wszystko dlatego sie pytam;/

Gość możesz starać się o alimenty
Jest to dość przykra sprawa, bo wiąże się ze zwyczajną sprawą w sądzie, ale możesz na tym zyskać trochę grosza (oczywiście póki się uczysz). W zależności od tego, jak zamożni są Twoi rodzice, alimenty mogą być różnej wysokości, ale raczej niewysokie (nie tak wysokie jak w przypadku małego dziecka), zwlaszcza, że chcesz studiować w miejscu zamieszkania i musiałbyś przedstawić obiektywnie ważny powód, dla którego musisz mieszkać osobno. Proponuję rozejrzeć się (bez względu na to czy dostaniesz te alimenty czy nie) za alternatywnymi źródłami kasy tj.: dorywcza lub stała praca w czasie studiów stypendia oferowane przez Twoją uczelnią kredyt studencki (naprawdę niezłe zabezpieczenie).

Gość strasznie boli mnie głowa
Ja też muszę się wynieść z domu. I to najlepiej już dziś, tylko że nie mam gdzie i za co :O Chyba się tu wykończę jak jeszcze trochę tu pomieszkam :O

mam podobny problem. chcę jak najszybciej wynieść się z domu. mam tam tak napięta atmosfere, że powietrze można siekierą rąbać. :/ Z utrzymaniem się nie miałabym problemu ale problem z miejscówką do mieszkania. Wolałabym na sowim niż wynajmować, zawsze to większy komfort. Byłam ostatnio na targach mieszkaniowch we Wrocławiu i moją uwagę przykuły mieszkania do wygrania. na www.trampolino.pl można wygrać całkiem ładne cztery kąty :)

Gość gość
idź do pracy i się usamodzielnij - studia w Polsce nie są obowiązkowe - z resztą i tak nie są ci do niczego potrzebne, powiększysz tylko grono bezrobotnych