Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mareczek85

Chrzest

Polecane posty

Gość Mareczek85

Hello everybody Otóż zaproponowano mi, żebym zostałem ojcem chrzestnym - powiedzialem, że to przemyślę. Jako, że nie bardzo jestem zorientowany proszę by ktoś wytlumaczył mi jak wygląda rola chrzestnego przed chrztem, w jego trakcie oraz po. Jak z prezentami i przygotowaniami. Jak z obowiązkami. Dziękuję za wszelką pomoc.

Gość Mareczek85
Może ktoś się wypowie bo trochę mnie stresuje ta sytuacja

Gość Mareczek85
Alo alo

Hej obowiązkiem chrzestnego jest zapalenie świecy w czasie chrztu i nic więcej.Przynajmniej u nas tak było.Co do przygotowań to tylko nauki dla rodziców i chrzestnych i spowiedź ale to raczej oczywiste.A co do prezentu to akurat różnie bywa moja najmłodsza córka dostała pamiątkę i pieniądze

Gość Mareczek85
Może ktoś jeszcze ktoś coś doda

Gość ...CCC
Przed chrztem obowiązkowa spowiedż.W kościele składasz przysięge ,że b ędziesz dobrym ojcem chrzestnym.To Tyle Aaaaaaaa prezent dla maluszka.Zazwyczaj daje się kasę.

Gość vvbn
Nie ma już nauk dla rodziców i chrzestnych...przynajmniej w moim mieście...trzeba iść do spowiedzi z karteczką, na której ksiądz musi złożyć swój "autograf" ...tę karteczkę trzeba dac tuż przed chcrztem w zachrystii..podczas wpisywania się do księgi...chrzestny musi kupić świecę i zapalić ją podczas chrztu..potem ta świeca powinna być dana na pamiatkę dziecku...