Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujaca rady

Dodatek mieszkaniowy-czy któraś pobiera ?

Polecane posty

Gość potrzebujaca rady

Do tej pory dobrze nam się z mężem układało-miał dobrą pracę-zarabiał ok2500 zł i na nasze potrzeby wystarczało.Dzięki temu, że w papierach miał wpisane najniższe wynagrodzenie , dostałam płatny wychowawczy. Wynajmujemy mieszkanie, którego czynsz wynosi 500 zł. Ale ostatnio męża zwolnili z pracy z powodu redukcji etatów, mąż znalazł nową pracę i faktycznie teraz pracuje za 1200-1500 zł miesięcznie, ja mam rodzinnego i wychowawczego 480 zl, ale teraz ciężko jest, bo doszły nam dojazdy męża do pracy, które kosztują nas 300 zł/miesiąc. Znajoma powiedziała mi, że w takiej sytuacji mogę starać się o dodatek mieszkaniowy z pomocy społecznej-że połowę czynszu mogą mi dopłacić. TYlko ona nie wie, jaki próg dochodu jest, żeby ten dodatek przyznali i czy moje 480 zł wychowawczego i rodzinnego też się do tego zalicza. Z góry dodam, że intensywnie szukam pracy z marnym rezultatem na razie, a do mojego pracodawcy nie chcę wracać, gdyż pracowałam na 1/4 etatu (sprzątanie biur) i w obecnej sytuacji i tak mnie to nie urządza.

Gość dziewczynka to ma szanse jeszc
prog dochodu jest taki sam jka do rodzinnego, i te dochody tez sie licza, ale jak wynajmujesz mieszkanie to nic ci sie nei nalezy chyba ze jestes w nim zameldowana, mnie wlasnei z tego powodu odmowiono zasilku

Gość potrzebujaca rady
jestem zameldowana tymczasowo

Gość potrzebujaca rady
jestem zameldowana tymczasowo. a wychowawczy i rodzinne nie są opodatkowane-w Urz.skarb. nie liczą się jako dochód. a opieka bierze je pod uwagę?

Gość ja ja jaa wiem
nalezy sie, dopytaj w urzedzie miasta/gminy

Gość potrzebujaca rady
to w urz. gminy czy w opiece? Bo juz sama nie wiem. czy moze mi odpowiedziec ktos, kto sie na tym zna lub pobiera taki dodatek?

Gość w opiece spol wypytaj
gminy maja rozne programy i jesli nie dodatek mieszk to moze z innego programu dostaniesz, mnie dodatek nie obejmowal ale dostalam zapomoge celowa na 3mce po 120zl a dochod to dochod niewazne czy opodatkowany czy nie, czy darowizna itd..

Gość zaaaaskoczona
dziewczynka to ma szanse jeszc prog dochodu jest taki sam jka do rodzinnego, i te dochody tez sie licza, ale jak wynajmujesz mieszkanie to nic ci sie nei nalezy chyba ze jestes w nim zameldowana, mnie wlasnei z tego powodu odmowiono zasilku żartujesz? Po to, aby ci się należał dodatek NIE MOŻESZ byc właścicielem lokalu - możesz mieć lokatorskie albo własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu albo właśnie umowę najmu!! Chyba cię robią w balona...

czytajcie przepisy ze zrozumieniem, możesz być najemcą ale z meldunkiem! 90% tradycyjnego wynajmu w PL to wynajem bez meldunku, opieka społeczna ma prawo odmówić dodatku :) poza tym jeszcze się liczy metraż, nie każdemu doadtek przysługuje, liczy się wysokość czynszu itd.. moim zdaniem więcej zachodu niż pożytku :/ chodziłam za tym kilka mcy i nic nie dostałam..

Gość suu7ff
podbijam bo jestem w szoku!!!!!!!!!!!!baby zażadały ode mnie dokumentów za co kupiłam mieszkanie!!!!! sprzedałam swoje poprzednie,gdzie pobierałam dodatek mieszkaniowy i nikt ode mnie nie rządał takich dokumentów,zapytałam jak mam to udokumentować,nie wiedziały"no,jakieś dokumenty musi pani nam dostarczyć",mało tego musi przyjść baba na wywiad środowiskowy,ja mam mieszkanie po remoncie,więc pewnie nic nie dostanę,bo się dopier...że mam luksus w domu...a mąż stracił pracę i nie mamy co do gara włożyć do stycznia