Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

free landscape life

ŚLUB ceremonia wiary czy upadajaca ceremonia???

Polecane posty

Gość firana
z tego co wiem - ślub jest przysiegą skladaną sobie nawzajem - nie szerszemu gronu świadków - no ,może tylko w obecności dwóch :)

Gość takie tam gadanie
firana, gdyby tak było to nie byłoby tych dzikich tłumów na ślubach a ludzie pobieraliby sie wyłącznie dla siebie :)

Gość firana
ale te tłumy przecież ktoś zaprasza , prawda ? zresztą ja nie mowie o samej ceremoni a raczej o jądrze sprawy - o dojrzalosci do małzęństwa :)

Gość neonetkowaaaa
my chcemy slub cywilny, tylko swiadkowie i my. Odbedzie sie on za 2 tygodnie, zaraz potem wyjezdzamy. A chcemy bo czujemy w srodku potrzebe bycia razem formalnie, nie wiem jak to okreslic, bylam przeciwniczka slubow, a z tym jednym stalo sie to moim marzeniem. I jakos nie lubie slowa "konkubina" a slowa "narzeczona" mozna uzywac jak sie planuje slub bo to jest okreslenie stanu przedmalzenskiego a jak ktos slubu nigdy nie planuje to jest w konkubinacie. Ale rozumiem Twoj poglad Autorko tylko moze Ci sie nagle zmienic jak spotkasz odpowiednia osobe i dojrzejesz :)

Gość takie tam gadanie
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego, jak dojrzałość do małżeństwa. Dojrzeć można do stworzenia poważnego związku, do założenia rodziny. Małżeństwo to formalność- i prawnie i emocjonalnie.

Gość tfu
zgadzam sie z Lilly Sophie ślub to zobowiązanie, przysięga... na dobre i na złe...w zdrowiu i chorobie. Moim zdaniem ludzie nie widzą sensu ślubu bo nie rozumieją pojęcia przysięgi. Dziś panuje kult przyjemności , łatwego i przyjemnego życia a moim zdaniem szczęście nierozłącznie wiąże się z cierpieniem. Małżeństwo nie jest łatwe, kolorowe i przyjemne więc po co w to wchodzić?

Gość wieczna narzeczona :)
A ja jestem narzeczoną już od 10lat :):) I mówimy sobie z mężem "per mąż i żona", bo jako tacy żyjemy. I tez ktoś może powiedzieć, że to określenie zarezerwowane jest dla osób po ślubie- no i co z tego? Znajomi i rodzina już nawet nie pytaja kiedy śłub- chyba się poddali:) Dopytują jeszcze kiedy dzieci ochrzcimy, ale może i to odpuszczą :) Najważniejsze to być szczęśliwym- czego i narzeczonym, i konkubinom i mężatkom życze. Pozdrawiam

Gość wieczna narzeczona :)
tfu- związek generalnie nie jest lekki, łatwy i przyjemny- trzeba o niego dbać, wspierac się. I myślę, że ma się to nijak do instytucji małżeństwa i pojęcia przysięgi.

Gość bo ja wiem
Z tego off topa: "oczywiście zmieniam nazwisko" Coś podobnego :D Ja OCZYWIŚCIE nie zmieniłam :o