Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaintereswoana pomocą

Czy ktoś z was jest dawcą szpiku?

Polecane posty

Chciałabym zostac dawcą szpiku. jestem z katowic i nie wiem gdzie się zglosic, i od czego wogóle zacząc. Wiem ze zanim zgłoszą mnie do rejestru muszę przejść jakieś badania..czy ktos moglby mi to jakos przyblizyc?

Ja jestem, ale zgłaszałam się już jakiś czas temu. Możesz tutaj: W Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa na ul. Raciborskiej 15 Wystarczy skontaktować się w tej sprawie telefonicznie na podany niżej numer telefonu. Pracownia Immunogenetyki Układu HLA: tel. 032 208 73 30 lub 032 208 73 28 Pozdrawiam :)

Czyli generalnie bede tam musiała pojechac pobiora mi krew i bede pewnie musiała wypelnic jakies papierki?

Ja rejestrowałam się wtedy na stronie internetowej, której teraz nie mogę znaleźć, a chciałam Ci podesłać. Poszukam jeszcze. W każdym razie do domu przysłali list, żebym zadzwoniła na ww numer telefonu i umówiła się na badania. Koleżanka natomiast rejestrowała się na początku tego roku i do domu dostała zestaw, który później musiała odesłać razem z próbką wymazu z buzi. Zapytam ją na gg jak będzie, na której to stronie www było.

ok dziękuje Ci bardzo za pomoc;) w takim razie zajrze tu jeszcze wieczorkiem, no a jesli nie znajdziesz to tam zadzownie i pewnie tez udzielą mi informacji:)

Na pewno Ci udzielą informacji :) Myślę jednak, ze warto samemu zadzwonić i się pofatygować, bo na te ich paczuszki, to i kilka miesięcy się czeka :P Ja się zarejestrowałam i czekałam, czekałam... aż zapomniałam, że w ogóle wpadłam na pomysł, żeby zostać dawcą. Poza tym badanie nie jest skomplikowane i trwa dosłownie chwilkę. Pobierają dwie próbki krwi. Jedna po to, aby wykluczyć choroby, które mogłyby być przeciwskazaniem do bycia dawcą, a druga próbka po to, aby oznaczyć antygen HLA :) I finito :)

Gość zaintersowana pomoca
ojej dziękuje że pamietałas. Jutro tam zadzownie i sie umowie skoro mowisz ze tak dlugo trzeba czekac na ten list od nich.

Krakowianka --> To, że ktoś zgłasza się jako dawca, nie oznacza, że będzie miał kiedykolwiek pobierany szpik. Poza tym jest to decyzja na całe życie. Możesz dziś się zapisać, a za 20 lat dostaniesz telefon, że ktoś potrzebuje, że jest chory i czy się zgadzasz. I wcale nie musi być to osoba z Polski. Trzeba aktualizować dane, aby wiedzieli gdzie szukać. Jeżeli interesuje Cię jak to wszystko wygląda to odsyłam do wyżej podanej strony, tam jest opisane jak mniej więcej odbywa się taki zabieg: http://www.dkms.pl/index.php?id=313 I tutaj ciekawostka w razie obaw: http://www.dkms.pl/index.php?id=312