Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martuleczek

KTO DOBRZE OPERUJE EXCELEM?

Polecane posty

Gość fdgdfghdf
konkrety?

Chodzi o połączenie funkcji ''jeżeli'', ''oraz'' i ''średnia''. Mam pare zadań i nie mogę sobie z nimi poradzić. musiałabyć wysłać Ci zadanie i byś zobaczył, o ile Ci się chce.choć dla wprawnego to chwila moment.jeśli niezbyt to postaram się pokrótce wyjaśnić. ?

Gość fdgdfghdf
dawaj

To tresc zadania a zaraz wysle dane, tylko myślę jak to zrobić Zadanie "Akademik": 1. Uzupełnij liczbę porządkową LP 2. Oblicz średnią ocen dla studentów bez oblanych egzaminów, dla pozostałych wpisz: 'poprawka'' [Wykorzystaj: JEŻELI, ORAZ, ŚREDNIA] 3. Przydziel stypendium naukowe studentom odpowiednio do uzyskanej średniej: [Wykorzystaj: JEŻELI, ORAZ, LUB] - średnia < 4 lub "poprawka" -> stypendium 0 - średnia -> stypendium 200 - średnia (4,5; 5,0> -> stypendium 400 4. Przydziel akademik, wiedząc że przesługuje on osobie spełniającej następujące warunki: - jest z poza Wrocławia - ma minimum średnią z ocen 3,5 (bez względu na to czy jest w tym oblany egzamin) - ubiega się o akademik Dla osób, którym przysługuje akademik, wpisz "tak", w przeciwnym wypadku - "nie" [Wykorzystaj: JEŻELI, ORAZ, ŚREDNIA

podanie o akademik miejscowość prawomatematyka językstatystyka średnia stypendium naukowe Akademik KosAniaWrocław3,03,04,03,0 WróbelTomek Wrocław5,03,04,04,0 Kaczka Magda Poznań4,02,04,53,0 GęśPiotrOpole2,03,03,53,0 ŁośRobert Bielawa3,54,03,04,5 TygrysWiktorŁagiewniki5,05,05,05,0 BocianAniaWrocław3,04,03,54,0 MałpaKrzyśxOława3,53,04,03,0 SłońMagdaŁódź3,55,04,05,0 MrówkaTomekxKonin4,02,03,03,0 KotJanKudowa5,05,05,04,0 ŻabaOlaxKalisz4,05,04,05,0

sorry, to mi źle wyszło. Ale generalnie nie rozumiem jak to robić, wybieram funkcji ''jezeli'' potem gdy mam ''test logiczny'' klikam na ''oraz'' i potem ''srednia'' ja nie wiem gdzie co kliknąć, w zyciu tego nie robilam.,Pojedynczo każde zrobie ale tak to nie. Dlatego jesli mi ktos ;pomoze to bede uratowana

Gość tu są miłośniczki innego
radz se sama kochana, poczytaj pomoc i opis parametrów tej funkcji

Gość Agnieszka173
Nie bardzo rozumiem te dane, ale podam przykład. Np. w komórkach od B1 do D1 są oceny, a ocena 0 oznacza oblany egzamin: =JEŻELI(ORAZ(B1>0;C1>0;D1>0;E1>0)=PRAWDA;ŚREDNIA(B1:E1);"poprawka") w tłumaczeniu: JEŻELI wszystkie warunki ORAZ są spełnione (wszystkie oceny większe od 0) to wylicz ŚREDNIĄ - w przeciwnym wypadku wpisz tekst poprawka