Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do znawców dziedziny

białko w posiłkach, kto wie?

Polecane posty

powiedzcie mi proszę, jakie realne zagrożenia dla organizmu pojawiają się, gdy spożywa się za mało białka? nie pytam o skrajne przypadki wychudzenia, niedożywienia itp., tylko takie niewielkie dzienne kilkugramowe braki białka w posiłkach.

plis, niech mi ktoś odpowie, bo ostatnio wyliczyłam sobie dzienne zapotrzebowanie oraz ilosc spożywanego białka i wpadam w paranoję :(

Gość aja ci odpowiem w taki sposob
osłabienie mięśnia sercowego

Gość aja ci odpowiem w taki sposob
mało białka w diecie powoduje, że je się więcej węglowodanów, co powoduje tycie

cholera, tego to ja nie chcę :( muszę szybko w takim razie wykombinowac jakieś źródła białka, bo nie chcę skonac na serducho ;( nie mam tylko pomyslu na to, jak nadrobic tę ilosc białka... :(

staram się organiczac weglowodany, więc z tym problemu nie ma raczej... martwia mnie tylko te bialka, zawsze wydawalo mi się, że jem zdrowo i pożywnie, a tu taki klops :(

Gość białko to podstawowy budulec
jest w mięsie, jajkach, rybach i owocach morza, jest go także sporo w strączkowych - soczewica, groch, fasola, też w mleku. ale jego nadmiar też nie jest zbyt dobry. unikasz węglowodanów - a co jesz?

no mięsa akurat nie jem, więc muszę nadrabiac innymi produktami. jem bardzo dużo warzyw i owoców, codziennie jakąś fasolkę lub soję, sporo nabiału, mleka, jogurtów, kefirów itp. unikam białego pieczywa, jeśli już to sama piekę coś. makaron jak jem, to też żytni albo chociaż z domieszką ciemnej mąki...

no jasne, od czasu do czasu zjem też trochę węgli, typu czekolada czy budyń, lody lub coś takiego, ale to nie w jakiś mega wielkich ilościach i nie cały czas...

myślicie że jakies odżywki białkowe dla sportowców to dobre rozwiązanie? w akcie desperacji jestem w stanie faszerowac się takim czymś...

Gość sery jegorty kefiry
to wszystko ma białko do tego soja i jajka powinno starczyc

Gość pozazdroscic szarej masy
W mleku to jest tyle bialka ze normalnie pudzian z ciebie bedzie, w szklance mleka masz kilka gramów , w jednym plasterku szynki jest tyle samo hahhahahaha

Gość sery jegorty kefiry
mleko akurat nie jest najlepszym zródłem białka, bo choc ma go wiele , to często jest ono trudno przyswajalne. jogurty, kefiry i sery są lepsze

no właśnie białko z mleka nie jest dobrze przyswajalne, poza tym nie powinno się też za dużo go pic. pomijając fakt, ze musiałabym kilka litrów dziennie mleka pic, żey uzupełnic niedobory :o

Gość gość
Kilka gram roznicy na dzien nie ma zadnego wplywu, tym bardziej ze nie jestesmy w stanie wyliczyc calkowicie dokladnego wydatku kalorycznego. Widze po tym co piszesz ze zamiast robic jakie kolwiek wyliczenia musisz sie duzo nauczyc na temat odzywiania.