Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolka monolka

ocet jabłkowy

Polecane posty

Gość jolka monolka

co sądzicie o occie jabłkowym? zaczęłam go dziś pić (z kamisa) jest ohydny...nie wiem czy wytrwam

Gość jolka monolka
hello jest tu kto??

Gość ja sądzę to że
też kiedyś próbowałam i wytrwałam jeden dzień.Czemu?po pierwsze był tak ohydny,że mało nie zwymiotowałam po 3 razie.Poza tym dowiedziałam sie jak bardzo niszczy układ pokarmowy i szkliwo zebów.Lepiej sie przerzuć na herbatkę Pu Ehr,dobra i zdrowa

Gość michassss
a po co to pijecie?

Gość jolka monolka
żeby schudnąć, sama juz nie wiem jedni mówią że to bardzo zdrowe, inni że szkodliwe, co jak co ale zębów nie dam sobie zniszczyć. to że obrzydliwe to juz sprawa drugorzędna.

Gość cvxcvgd
jak chcesz schudnąć to rusz dupę i biegaj. 20 min dziennie wystarczy.

Gość cxcxcxcxc
nie pij octu z kamisa bo szkodzi!!!!!!!zdrowy ocet jabłkowy ma miec napis bio i być mętny.taki mozna kupic np w rossmanie.pewnie pijesz na odchudzanie?taki ocet na pewno działa moczopednie i ma troche witamin ale sam w sobie nie odchudza,choc niektórzy pisza ze zmniejsza im apetyt.

Gość yyyyyyy7777777
osobiscie odradzam czerwoną herbate-wypłukuje witaminy z organizmu,po kilku dniach picia jej kreciło mi sie w głowie i robiło mi sie słabo ,a wem ze nie byłam jedynym takim przypadkiem

Gość jolka monolka
czerwona herbata chyba ma raczej pozytywne właściwości

Gość yyyyyyy7777777
to poszukaj wiecej o niej,ja nie skojarzyłam od razu ze te zawroty głowy to od tego,przypadkiem trafiłam na jakies forum,chyba nawet na kafeterii i tam dziewczyny pisały ze sie nabawiły anemii przez tę herbate,bo ona wypłykuje z organizmu witaminy i minerały,i wielu osobom robiło sie słabo i kreciło w głowie po paru dniach czy tygodiach picia jej.no ale niektórzy sobie ją chwalą,wiec wybór nalezy do ciebie.ja miałm inne doswiadczenia wiec sie nimi dziele i tyle

Gość do autorkiiii
Żeby schudnąć przechodzi się na dietę i zaczyna ćwiczyć a nie pije ocet, debilu... Zeżryj duzy tłusty obiad, popij octem i połóż się... Bedziesz chudła w oczasch... Boszeeeee co za ciemnota w tym kraju :o

Gość jolka monolka
mozesz mnie nie obrazac?? nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojecia

Gość do autorkiiii
jakieś tam tam mam... piję ocet kilka razy dziennie, taki nieriożcieńczony z butelki, czasem jabłkowy czasem balsamiczny (zależy jaki mam) wiem że to strasznie niezdrowe, ale tak uwielbiam ocet ze nie moge się oprzeć... A jesli mam do jedzienia coś co je się z octem np tymbalika to wręcz pływa w nim... Jestem szczypła generalnie ale na pewno od octu sie nie chudnie, bo musiałąbym już zniknąć :)

Gość vcvcvcv
---> do autorkiiii widocznie znikąd ci mózg od tego octu

Gość do autorkiiii
Z moim mózgiem wszystko, ok z resztą ciała tez, robię badania krwi z pwodu tego octu co dwa miesiące... Nie palę, nie pije ot taka mam słabość i co na to poradze:) Żal mi tylko kretynek, ktrórym nie chce sie ruszyć dupska z kanapy, o ograniczeniu jedzenia już nie mówię i kombinują jak konie pod górę :o

Gość do autorkiiii
Jestem w !00% pewna, że gdyby puścić famę że Domestos odchudza, zaraz wszystkie łaziłyby z poparzonym przełykiem :):):)

Gość jolka monolka
no dobra, ale do tego octu wróćmy ...:)

Gość rrrrrrrrrrrr
masz ta wyzej cxcxcxcxc ci dobrze wszystko opisała,co jeszcze chcesz wiedziec?

Gość jolka monolka
nie wiem co, cos mądrego:)

13:58 jolka monolka co sądzicie o occie jabłkowym? zaczęłam go dziś pić (z kamisa) jest ohydny...nie wiem czy wytrwam marnie skończysz

Gość doJolki manolki....
piłam ocet jabłkowy ,tabletki z octem jabłkowym i zieloną herbatą,nic nie pomaga szkoda pieniędzy.

Gość star in hidden
bez diety i ruchu nie schudniesz. ocet nie pomaga

wiecej znajdziecie o szkodliwości cukru niż o octu jabłkowego OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, BETA-KAROTENU ORAZ ŻELAZA, POTASU, FLUORU,CHLORU, MIEDZI, WAPNIA, MAGNEZU, SODU, FOSFORU I KRZEMU ... Ocet pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, a także jest znakomitym środkiem dietetycznym. I to nie tylko dlatego, że jest prawie bezkaloryczną przyprawą, która jako dodatek do sałatek może zastąpić majonez. Jego kwaśny odczyn znacznie przyspiesza procesy trawienia i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów. Ocet jabłkowy jest więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem. Dostarcza wielu potrzebnych składników Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów. Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu jabłkowego pektyna. Jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu itp. Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych. Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany ze względu na wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Niedobór tego pierwiastka można rozpoznać po takich objawach jak osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienia, psucie zębów, występowanie pryszczy, bezsenność, bóle w stawach. Potas jest też konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym. Stosowanie wewnętrzne Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe). W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody. Pić należy 2 - 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami małymi łyczkami. Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub dodać miodu. Jeżeli natomiast chcemy zastosować ocet jako środek wspomagający odchudzanie, pierwszą porcje takiego koktajlu należy spożyć zaraz po przebudzeniu. Ze względu a tyle korzystnych oddziaływań, ocet jabłkowy można zażywać profilaktycznie. Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody. Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w połowie szklance przegotowanej wody. Szybsze trawienie i odchudzanie Z pozbyciem się zbędnych kilogramów boryka się aż 40% ludzi. Większość z nich próbuje odchudzać się za pomocą cudownych diet czy głodówek. Ich efekty niestety nie są długotrwałe, gdyż w większości przypadków kończą się tzw. efektem jo-jo, który w znaczący sposób destrukcyjnie wpływa na psychikę osoby otyłej. W takich sytuacjach warto skorzystać z naturalnych, znanych od lat metod wspomagających odchudzanie, które powodują utratę zbędnych kilogramów bez stosowania drastycznych diet. Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie (po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody): na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia. Porcję octu powinny codziennie wypić też osoby cierpiące na anemię, gdyż pobudza on produkcję czerwonych krwinek. Łyżeczka octu wlana do szklanki wody i wypijana regularnie obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji. Uwaga! Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci (osoby z problemami żołądkowymi, nie jest wskazany dla wrzodowców). W aptekach jest wiele dostępnych preparatów mających w swoim składzie ocet jabłkowy, który nie oddziałuje już negatywnie na żołądek. Zastosowanie zewnętrzne Już nasze prababcie zalecały płukanie jamy ustnej jego roztworem, gdy pojawiały się pleśniawki. Służyć może także do płukania gardła przy stanach zapalnych oraz zapaleniu krtani. Octowe okłady polecały też w przypadku skręcenia stawów i stłuczeniach. Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem. Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból. Najlepszy domowej roboty W sklepach nie brakuje najrozmaitszych rodzajów octu, ale najlepiej przygotować go osobiście w domu. To czynność łatwa, a za to mamy pewność, że produkt jest całkowicie naturalny. Wybierz kilka ładnych jabłek, umyj i pokrój je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki, można też zetrzeć. Umieść je w dużym słoiku i zalej posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkaj obwiązując płótnem. Postaw w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały - na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, przelej go do butelek, przecedzając przez gazę. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu. Podstawowa receptura Wieczorem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu, wymieszać i odstawić. Rano zalać ciepłą woda (lub wodą mineralną niegazowaną) do objętości szklanki. Pić naczczo na ok. 20 min przed śniadaniem. Ocet jabłkowy ma jeszcze wiele innych własności leczniczych, przykładowe receptury/sposoby użycia np. na: przeziębienia - kuracja wzmacniająca, katar i flegma (śluz), katar zatoki czołowej , bóle gardła i chrypka, kaszel, gorączka, ból ucha, ocet jabłkowy dodatkowo zapobiega próchnicy jak również paradontozie i stanom zapalnym dziąseł. Ponadto wzmacnia szkliwo a na dodatek poprawia estetykę zębów sprawiając, że stają się one wyraźnie bielsze. http://www.lepszezdrowie.info/ocet.htm

Gość jolka monolka
podobno w rossmanie

Gość Wara
Dzięki za to info! Lecę do Rossmana. Nie słucham tych pustaków co się nie znają, tylko słyszą "Ocet" i już pierniczą, że szkodliwy itp. Śmiech na sali.

ja jadłam jabłka ok tygodnia codziennie po jakies 5 kiolo, i spadły mi boczki;-) az sie zdziwiłam !!!!! ale na jabłka nie moge juz patrzeć;-(

Gość guardo1
ja pije ocet od tygodnia może nie schudłam ale brzuch mam mniejszy w obwodzie bardzo dobrze się czuje i wierze ze mi nie szkodzi a pomaga mógłby być lepszy w smaku polecam wytrwałym

Gość gość
Piję ze względów zdrowotnych ,oczyszcza mi zatoki śluz teraz spływa mi po gardle i lepiej trawię szczególnie mięso, które zalega długo w jelitach powodując choroby szczególnie dermatologiczne.

Gość gość
moja koleżanka regularnie piła ocet jabłkowy żeby byc chudą ale zmarła w wieku 28 lat na raka, nie wiem czy to miało coś z tym octem wspólnego ale faktem jest ze miała raka i umarła