Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Grindzia

OBCIACHOWE ZABAWY WESELNE ;/

Polecane posty

Go艣膰 Grindzia

Hej,mam pewien problem.. Ot贸偶 ostatnio rozmawia艂am z moim narzeczonym na temat zabaw weselnych i jestem przera偶ona! Ja od zawsze ich nie lubi艂am,a raczej tych zboczonych, prostackich i 偶enuj膮cych typu "jajko" albo "zdejmowanie podwi膮zki z臋bami". Dla mnie sa one po prostu obciachowe, szydercze i wprawaij膮ce w zawstydzenie lub zak艂opotanie niekt贸ych go艣ci lub panne m艂od膮. Uwa偶am,偶e zabawy s膮 po to,aby wszyscy mogli si臋 BAWI膯 a nie aby raszta 艣mia艂a si臋 z tego jak kto艣 robi z siebie pajaca. Nie jestem sztywniacka ale nienawidz臋 zabaw takiego typu,tym bardziej,偶e wed艂ug mnie sa po prostu wulgarne i pozbawione smaku.. NIESTETY m贸j ch艂opak uwaza,偶e ja nie potrafie si臋 bawi膰,偶e on by艂 na wi臋kszej ilo艣ci wesel ni偶 ja i 偶e on zamierza si臋 doskonale bawi膰 na swoim weselu oraz jego rodzina i 偶e na pewno nie zrezygnuje z takich zabaw bo wed艂ug niego s膮 艣mieszne i to jest tradycja i bez tego by艂oby nudno i by艂a by zamu艂a..I 偶e ja wymyslam oraz 偶e jestem mieszczuchem xD (on pochodzi ze wsi). NIe wiem co mam robi膰 oraz jak go przekona膰,偶e JA na takie zabawy si臋 nie zgodz臋, Owszem,chc臋 by by艂o weso艂o,aby si臋 wszysy bawili ale nie w taki spos贸b! NIe w wulgarny,chamski i cz臋sto osmieszaj膮cy kobiety . (bo jak nazwa膰 popmowanie balonik贸w przez skaczace na pompce kobiety albo 艂apanie je za cycyki w celu rozpoznania"zony" ?) Dla mnie jest to totalna beznadzieja i nie chc臋 aby m贸j najwa偶niejszy dzie艅 w zyciu by艂 czym艣 takim.. aby ten podnios艂y dzie艅 by艂 przys艂oni臋ty chamskimi przyspiewakami,kt贸re co drugie s膮 o pod艂o偶u erotycznym... chc臋 uczci膰 ten dzien weso艂o ale na poziomie i z "klas膮". I czuje,偶e jesli mu ust膮pie,to b臋de si臋 藕le czu膰 w ten dzie艅,b臋d臋 za偶enowana i zak艂opotana;/ i na pewno ten dzien oka偶e si臋 dla mnie klap膮;/ i b臋d臋 sie tylko niepotrzebnie stresowa膰 oczepinami kt贸re oczywi艣cie nie b臋d臋 wygl膮da膰 "normalnie" i nie obesz艂yby si臋 bez jakiej艣 kolejnej durnej zabawy. I wtedy nie bede miala mozliwo艣ci od tego uciec (tak jak to mialam w zwyczju na weselach u innych) tak teraz to ja i moj przyszly m膮偶 bedziemy numerem jeden na liscie glupkowatych zabaw ktore bed膮 mnie wprawia膰 po prostu w zawstydzenie;/ Mam gdzies band臋 pijanych wujkow,stryjkow i reszty napalonych staruchow ktorzy beda spierwac przyspiewki i seksie i tylko czekac aby "przypadkiem" na jakiejs" zabawie" zlapac jak膮艣 biedn膮 dziewczyne za cycka! Tak jakby w malzenstwie i na weselu tylko o to chodzilo ;/ tylko ochlac si臋 i seks. Co mam zrobic?;/ jakich argumentow uzyc?;/ ja naprawde nie przezyje takich zabaw;/ a czuje ze moj z tego tak 艂atwo nie zrezygnuje;/

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kochana, je艣li narzeczony ju偶
teraz oznajmia, 偶e "b臋dzie jak on chce, bo CHCE", to co b臋dzie potem??? je艣li co chwila b臋dzie si臋 z Ciebie wy艣miewa艂, 偶 eTy miejska marmuzela w pretensjach, a on, ch艂op ze wsi wie lepiej bo "tradycja", "mamusia", "stryjcio" czy cos w tym stylu, to jak sobie z tym poradzisz??? spytaj go, co jego zdaniem jest gwarancjom dobrej zabawy - sympatyczni ludzie, czy w贸da, spro艣ne przy艣piewki i 偶enuj膮ce zabawy??? kiedy艣 us艂ysza艂am tekst w czasie oczepin do Panny M艂odej (przy艣piewka): "ty w mie艣cie na mo艣cie handlowa艂a艣 cukrem, a jak w sklepach by艂 cukier, to dawa艂a艣 d...y". Dziewczyna pozielenia艂a ze zgrozy, a wujciowie oczywi艣cie bili brawo i byli zachwyceni, przeciez to takie smieszne... i TRADYCJA!!! zastan贸w si臋, czy tego chcesz i czy dasz si臋 do tego zmusi膰, bo narzeczony ceni "tradycj臋" i jego zdaniem bez niej ani rusz...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
NO,ja ju偶 nawet jestem sk艂onna nie robi膰 tego ca艂ego wesela jesli z tego ma wyj艣c taka tzw."wiocha" ;/ Bo na co mi wesele na kt贸rym bed臋 si臋 藕le czu膰 i bede z niego niezadowolona;/ wkoncu to ja place i to MOJE wesle i Moj dzien;/ I goscie oraz rodzina nie s膮 najwazniejsi,prawda?;/ Moj uwaza ze w takim razie po co sie zaprasza gosci na wesele i ze wlasnie dla nich ta cala szopka. Ehh.. czarno to wszystko widze. Niby taka pierdola,ale dla mnie to naprawde bardzo wazne,bo te cale zabawy nadaj膮 smak weselu oraz klimat. Przynjamniej ja tak uwa偶am. Przecie偶 chc臋 i艣c na kompromis,i chc臋 aby by艂y zabawy ale nie w takim klimacie. Czy wszystko co ju偶 nie jest zwi膮zane z seksem jest nudne?;/ Masakra. A ta piosenka z tym cukrem to na prawde;/ porazka na ca艂ej linii,chyba bym si臋 spali艂a ze wstydu. I tego sie w艂asnie boje ze jakis pijany wujek,dziadek czy ktos tam, wypali z jakims glupim haselkiem lub pioseneczk膮 lub wymy艣li durnowat膮 zabaw臋. Zna艂am przypadek co na jednym weselu pijany dziadek wsadzi艂 sobie kie艂bas臋 w rozporek i kaza艂 go gry藕膰 jakims dziewczynom;/ NO i czy to nie jest upokarzaj膮ce? Oczyiscie sie smiali faceci,bo to nie oni museli gry藕膰 t膮 obe艣na kielbase. Za t膮 tandete ,zboczone przyspiewki i kicz nienawidze polskich wesel;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zzdfgdfg
w艂a艣nie przez te idiotyczny zabawy nienawidz臋 wesel najwi臋ksza wioch膮 jak膮 widzia艂em by艂o to gdy pijani go艣cie chcieli nak艂oni膰 艣wiadk贸w do ca艂owania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ooooooooooooooooooooooooz
nie ma nic gorszego ni偶 te obciachowe zabawy weselne 艣miej膮 si臋 z nich tylko starsze napite ju偶 wujostwo itp a dla reszty ju偶 nie m贸wi膮c o tych co s膮 nak艂aniani do tych obciach贸w to jest to parszywe i 偶enuj膮ce, a偶 si臋 na wesele odechciewa i艣c jak taka po偶al si臋 bo偶e atrakcja ma by膰:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
W艂a艣nie wkurza mnie to,偶e kto艣 kto wymysla te zabawy chce na si艂 臋 kogo艣 do niej wci膮gn膮膰;/ chyba po to aby kolejna osoba miala robi膰 za pajaca aby reszta sie swietnia bawila, a chyba nie o to chodzi ;/ aby kto艣 mial si臋 bac ze b臋dzi臋 w niezr臋cznej sytuacji. Moim zdaniem dobre zabawy to te, w kt贸rych ludzie ch臋tnie bior膮 udzia艂,kt贸re nie s膮 chamskie czy spro艣ne,s膮 w dobrym smaku i nie stawiaj膮 nikogo w niezr臋cznej czy 偶enuj膮cej sytuacji. Szkoda ze m贸j T呕 tego nie rozumie;/ Dla niego tradycja to tradycja i uwa偶a, ze do takich zabaw wszyscy sie dobrze bawi膮( w co w膮tpi臋) Pewnie g艂贸wnie faceci..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ooooooooooooooooooooooooz
u mojej kuzynki to by艂o 偶e faceci musieli z臋bami dziewczynom staniki zdejmowa膰:o nie chcia艂am z ch艂opakiem w tych durnotach bra膰 udzia艂u a 偶e wszyscy serdeczni wujkowie namawiali na chama to si臋 z po艂ow膮 pok艂贸ci艂am zreszt膮 nie tylko ja i wesele takie do dupy si臋 potem zrobi艂o:o bo teci starsi si臋 czepiali m艂odszych 偶e niby si臋 bawi膰 nie umiej膮 i wesele psuj膮:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
Zapewnie faceci si臋 przy tym bawili wyborowo,szkoda tylko dziewczyn;/ ja to bym sie beznadziejnie czula w takiej sytuacji ;/ W艂a艣nie wi臋kszo艣c zabaw polega na stawianiu kobiet w g艂upich sytuacjach ;/ a to macanie,a to zdejmowanie,a to glupie przyspiewki itp;/ a faceci juz mocno podpici tylko przyklaskuj膮 a kiedy kto艣 nie chce to zaraz "nie umie sie bawic" Dlatego nie chc臋,by moje wesele takie by艂o;/ Tylko nie wiem jak to wbi膰 do g艂owy mojego T呕,on uwa偶a 偶e histeryzuje,wymyslam i ze jeszcze zmienie zdanie..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 NianiaNiunia
Popieram wszystkich, to jest zenujace. Pijani i spoceni wujkowie, cieszacy morde, ze jakas dziewczyne zlapali za cycka, czy wyrwali do tanca i "przypadkiem" zlapali za tylek. Nie zgodz sie, musicie isc na kompromis. Owszem, niech beda zabawy, ale na poziomie, moze ciuciubabka, czy gra w pilke (bylam na takim weselu, gdzie panna mloda grala przeciwko panu mlodemu). Ja sie tylko boje, ze twoj narzeczony pojdzie na ugode, a na weselu ktos zaintonuje sprosna piosenke, albo ktos tobie na przekor wymysli zabawe, bo "tak ma byc"... Skoro to taka rodzinka, to oni na swoim postawia, zeby tylko pokazac sie w rodzinie, ze weselicho bylo przednie i tradycyjne...

Udost臋pnij ten post

Grindzia to jest TWOJE wesele tylko WASZE. Ja te偶 nie potrafi臋 znie艣膰 tych obscenicznych zabaw, ale uderzy艂o mnie, 偶e ka偶de z was ci膮gnie na swoje. Mo偶e si膮d藕 z m艂odym i porozmawiajcie w stylu niech ju偶 b臋dzie ta zabawa, ale tych 3 nie znios臋. Jaki艣 kompromis, a nie zaraz nie chc臋 wesela, bo nie tak jak ma by膰. Naprawd臋 polecam rozmawianie o problemach:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gabso
oj a myslalam ze tylko mnie brzydza takie zabawy. a wujkowie sa OBLESNI. cale te cyrki i zarwana noc oraz wydana kasa napawa mnie przerazeniem.

Udost臋pnij ten post

Bo trzeba si臋 umie膰 postawi膰 i tyle. te偶 mnie taki "zabawy" nie bawi膮 i takich an moim weselu nie by艂. A jak jestem na cudzym i si臋 pojawiaj膮 (na szcz臋艣cie szcz膮tkowo) to unikam ich jak ognia. Jest mn贸stwo zabaw bez podtekst贸w seksualnych i za偶enowania go艣ci.

Udost臋pnij ten post

wida膰 co kraj to obyczaj, kiedy艣 by艂o takich zabaw masa na weselu na szcz臋艣cie w tych wsp贸艂czesnych w moim terenie ju偶 si臋 od tego odchodzi :D co najwy偶ej jest tylko taka karoca weselna i balony z karteczkami, m艂odzi przebijaj膮 po 1 a potem czytaj膮 jakie obowi膮zki ich czekaj膮 po 艣lubie :D Te偶 nie jestem za uczestnictwem w zabawach r贸偶nych ale jak widz臋, jak inni si臋 艣wietnie bawi膮 przy tym to mi艂o si臋 to ogl膮da :) najwa偶niejsze, 偶e go艣cie sami chc膮 si臋 bawi膰 a wtedy jest ok :) osobi艣cie na naszym weselu nie chcemy mie膰 g艂upawkowych zabaw, mo偶e na jakie艣 si臋 skusimy np ta karoca czy balony ;) z regu艂y lubi臋 tradycj臋 ale oczepin te偶 nie chc臋 mie膰 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
Viss, wiem,偶e to nie tylko moje wesele ale te偶 nie tylko mojego ch艂opaka i jego rodziny,i nie chodzi o to ,偶eby on bawi艂 si臋 艣wietnie kosztem mojego zwalnego humoru przez ca艂e wesele. Przecie偶 te偶 mo偶e si臋 bawi膰 przy innych zabawach "bez podtekstu" a i ja bede zadowolona a przecie偶 bez tamtych zabaw nie umrze a i mnie uszczesliwi:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
C贸偶, m贸j ch艂opak nie jest og贸lnie w zachowaniu jaki艣 chamski czy "wiesniacki" ale niestety on uwielbia takie zabawy na weselu(co mnie zaskoczylo!! ;/) bo uwa偶a 偶e s膮 megazabawne i 偶e na "ka偶dym" weselu takie sa i rzekomo wszyscy si臋 艣wietnie bawi膮. Jego rodzina..hmm..na pewno nie upija sie ani nie zrobi膮 wiochy ,lecz on twierdzi ze takie zabawy wszyscy lubi膮 i 偶e jego rodzina na pewno te偶 oraz 偶e takie s膮 zwyczaje,tradycja itp i 偶e bez tego na pewno b臋dze nuda..

Udost臋pnij ten post

Jedyny kompromis jaki tu widze, to musisz wybrac po prostu inne zabawy, ktore nie sa az tak zenujace. Spotkaj sie najlepiej sama z zespolem i ustalcie razem zabawy i tyle:) Narzeczonemu nic nie mow;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
Dodam,偶e by艂am ju偶 z nim na weselu u jego siostry kt贸ra w艂a艣nie miala te偶 takie podej艣cie jak i ja i nie by艂o zboczonych zabaw:) i jako艣 wydaje mi sie ze wszyscy sie bawili :) Jego rodzina jakos nie zauwazylam,aby byla jakos znudzona,tez sie dobrze bawili.. Ale gdy mu oznajmi艂am ze mi tez si臋 podoba takie wesele to on juz sie zapiera nogami i rekami 偶e na pewno "takiej zamu艂y" nie zrobi i ze zabawy to zabawy..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
a ja wole czekolade w艂a艣nie te偶 o tym mysla艂am,ale m贸j przyszly juz oznajmi艂 przy okazji rozmowy na ten temat, 偶e sam pogada z orkiestr膮 i dopilnuje aby te zabawy w艂a艣nie by艂y.. :( Niby g艂upie zabawy a tyle nerw贸w xD

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
A niby czemu mia艂by by膰 prowokacj膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 najbardziej niepokoj膮ce jest
to, 偶e ka偶de z Was ma swoj膮 wizj臋, i tak jak Ty jeste艣 sk艂onna ust膮pi膰 (niech ju偶 zabawy bed膮, byle nie 偶enuj膮ce!!!) to narzeczony jest got贸w nawet na oszustwo, byle by艂o tak, jak jemu si臋 podoba... czy on na weselu siostry, kt贸ra (jak pisa艂a艣) nie robi艂a cyrku, narzeczony a偶 tak 藕le si臋 bawi艂??? i co to w og贸le znaczy "zamu艂a", u licha, czy on w og贸le szanuje Twoje zdanie?! czy mo偶e wtedy wujaszkowie si臋 mu 偶alili, 偶e nie mogli poogl膮da膰 damskich kolanek i m艂odej laseczki za biust z艂apa膰??? no bez jaj, przez to wesele si臋 pewnie kompletnie nie uda艂o... w tej sytuacji naprawd臋 jedyne wyj艣cie to skromny obiad dla najbli偶szej rodziny - bez ta艅c贸w, a tym samym pretekst贸w do oczepin, spro艣nych aluzji etc., albo niedu偶e wesele z DJ-em (odpowiednio nastawionym przez Ciebie) zamiast zespo艂u, bez wodzireja kt贸ry m贸g艂by nagle dozna膰 natchnienia i w ramach ma艂piego rozumu... pr贸bowa艂by zrobi膰 ma艂p臋 z Panny M艂odej :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
No w艂a艣nie na weselu u siostry bawi艂 si臋 a偶 za dobrze xD (ale to inna historia) W ka偶dym b膮d藕 razie moim zdaniem by艂o fajnie,wszystko na poziomie,偶adnego zmuszania do g艂upich zabaw,a j臋艣li by艂y to takie neutralne:) By艂 poci膮g,chusteczka haftowana,tanczenie przez kobiety kankana a faceci kazaczoka(nie wiem jak to sie pisze ) i coraz szybciej bo muzyka przyspieszala. I by艂o fajnie! A na oczepiny by艂a zabawa,chodzenie dookola panny mlodej ktora siedziala i ta ktora znalaz艂膮 si臋 za ni膮 podczas gdy muzyka przestala grac to 艂apa艂a kwiatki (nie by艂o welonu) xD Wszystko by艂o na prawde w porzadku i mi si臋 strasznie podoba takie co艣 :) Ale m贸j uwaza,偶e owszem by艂o fajnie,ale 偶e wymy艣lam,偶e robie problemy itp Juz przed weselem siostry pami臋tam jak narzeka艂,偶e jego siostra dziwuje itp. A teraz m贸wi,偶e ludzie na weselach maj膮 takie zabawy i 偶e to jest ich nieod艂膮czna cz臋sc i ze jest frajda (zalezy dla kogo;/) Ca艂y czas mi wyjezdza z argumentem ze na ile juz weselach bylam a na ilu on..(pracowa艂 jako kelner na weselacj i ochcho co o to nie widzia艂). Ale ja mam w dupie co maj膮 inni ludzie skoro ja mam si臋 藕le bawi膰 i stresowac 偶e sytuacja wymknie sie spod kontroli; Mo偶e faktycznie bed臋 obstawiac za zwyklym przyj臋ciem,albo bede probowac szukac w ukryciu Dj albo orkiestre z kt贸r膮 to ja JA bede tylko ustalac co o jak. Zazwyczaj w wiekszoci rzeczy zgadzamy si臋 ze sob膮,tylko te g艂upie zabawy tak nas podzieli艂y :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zr贸bcie list臋
zabaw - propozycji Twoich i jego. Je偶eli on si臋 tak bardzo upiera, 偶eby te zabawy by艂y wymy艣l swoich jak najwi臋cej, 偶eby艣 mia艂a argument, 偶e mo偶na bawi膰 si臋 bez 偶enady. Polecam r贸偶ne zabawy taneczne - na wszystkich weselach na jakich by艂am, to w艂a艣nie one by艂y najlepiej wspominane. Ostatecznie zawsze mo偶esz si臋 go spyta膰 kto jest dla niego wa偶niejszy - przysz艂a 偶ona i jej dobre samopoczucie czy pijany wujek-mi艂o艣nik macanek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fvdadsfg
kurcze i teraz wiekszosc pomysli ze na wsi tak jest zawsze...a ten przypadek co opisujesz to jakis zasciankowy... ja mieszkam na wsi i moj narzecozny tez i mamy wesele tez na wsi! ( zaznaczam ze nie w remizie tylko w dworku) i dla mnie to szok co piszesz! jakby to wesele mia艂o byc 100 lat temu, u nas jeszcze sie nie spotka艂am sie zeby by艂y jakies zabawy na weselu z podtekstami erotycznymi czy przyspiewki g艂upie typu np jak ta z cukrem - koszmar ja bym kogos takiego pewnie wyprosi艂a z wesela..... owszem jest wiele zabaw ale jakos na poziomie ludzoie chetnie biora w nich udzia艂 ale to napewno nie ma nic wspolnego z seksem... a przyspiewki tez sa zabawne ale nie obrazaj膮ce nikogo... musisz poprostu pogadac z zespo艂em jak powiesz wyraznie ze takich zabaw sobie nie zyczysz to napewno nic takiego nie bedzie... no i pogadaj z narzeczonym ze jak chce zabwy to niech beda ale nie te z podtekstami... chyba o tak膮 g艂upote nie narodzi sie jakas gigantyczna awantura...

Udost臋pnij ten post

jesli to nie prowokacja to mam propozycje - zadzwon do zespolu i zalatw z nimi sprawe tak, zeby szef zespolu - jak przyjdziecie uzgadniac z nimi repertuar itd - powiedzial 偶e takich i takich zabaw po prostu NIE ROBI膭 i juz. najlepiej 偶eby to powiedzieli na kolejnym spotkaniu, juz po wplaceniu zaliczki, 偶eby przyszly nie wpadlna pomysl zrywania umowy :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 frufru - ca艂kiem fajny pomys艂!
byle tylko szef zespo艂u okaza艂 si臋 ch臋tny do wsp贸艂pracy z Pann膮 M艂od膮...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grindzia
Mysl臋,偶e jakbym co艣 da艂a w 艂ap臋 to byliby ch臋tni do wspolpracy :) Dzi臋kuje za pomyslyi za wsparcie bo juz myslalam ze tylko ja jestem jakas dziwna i nie lubie takich zabaw i s膮 one dla mnie na prawde m臋k膮. Mam nadzieje ze jakos mi sie to wszystko uda zalatwic :)

Udost臋pnij ten post

bedzie bedzie. zrobisz s艂odkie oczka, powiesz 偶e bardzo prosisz, 偶 nie chcesz, "niech pan to dla mnie zrobi", ewentualnie "...to dostanie pan st贸wk臋/dwie st贸wki do reki ekstra tylko dla pana" :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fvdadsfg
ja sobie nie wyobrazam zeby orkiestra robi艂a cos na co ja nie pozwalam ! to ich obowi膮zek a nie zeby dodatkowo im jeszcze p艂aci膰, ewntualnie gdyby sie pan m艂ody upiera艂y przy takich zabawach pewnie orkiestra by kaza艂a to za艂atwic miedzy wami a nie ze bedzie obstawac przy ktorejs stroie..

Udost臋pnij ten post

"a sobie nie wyobrazam zeby orkiestra robi艂a cos na co ja nie pozwalam !" Ty nie pozwalasz na zabawy, Twoj narzeczony ich 偶膮da. czemu Ty masz by膰 wazniejsza ni偶 on?... "ewntualnie gdyby sie pan m艂ody upiera艂y przy takich zabawach pewnie orkiestra by kaza艂a to za艂atwic miedzy wami a nie ze bedzie obstawac przy ktorejs stroie.." ale autorka sobie nie radzi z ch艂opem, wiec musi sie wziac na sposob. 偶ycie 偶ycie... chyba ze sie dogadaja.

Udost臋pnij ten post