Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marynazwawki

Uczulenie na słońce?:(

Polecane posty

Gość marynazwawki

Od urodzenia mam wyjątkowo ciemną karnację Zawsze opalałam się na sucho, bez żadnych kremów poza zwykłymi balsamami. Mogłam przesiadywać na słońcu całymi dniami i nawet nie miałam nic takiego jak oparzenie czy zaczerwienienie skóry. Spędziłam 2 tyg nad jeziorem, opalałam się jak szalona. Wróciłam wczoraj i dzisiaj wyszłam na spacer na 20-30 minut z psem. Wróciłam i przeraziłam się! Na dekolcie miałam gigantyczną wypukłą plamę i pełno krostek. Swędzi mnie to teraz tak, że mało nie wariuję. Posmarowałam to maścią z antybiotykiem. Nie jestem jakąś solarną wariatką, ale ładnie wyglądam, gdy jestem opalona, ponieważ mam ciemne oczy i czarne włosy. Nie wyobrażam sobie, że miałabym się więcej nie opalać:( Powiedzcie- czy to możliwe, że to wystąpiło tak nagle? Co mam łykać? Iść do dermatologa, czy poczekać aż samo zniknie? Jesli ktoś jest uczulony to niech powie coś na ten temat!

Gość fiolka231
Uczulenie może rzeczywiście pojawić się tak nagle, mimo że wcześniej nic by na to nie wskazywało. To naturalna rekacja skóry na przedawkowanie promieni słonecznych. Teraz polecam na jakiś czas odstawić opalanie i zastosować dobry kosmetyk po opalaniu, w takich przypadkach może sprawdzić się spray po opalaniu SOS z evy sun który jest właśnie wskazany na stany po przedawkowaniu słońca. A na przyszłość jak wszytsko ustąpi, tak czy inaczej przed opalaniem zawsze zastosować jakiś faktor, przynajmniej SPF10.

U mnie też uczulenie na promienie słoneczne też wzięło się "znikąd". Pojawiło się raz i od tego czasu konsekwentnie się powtarza. Dlatego co roku w marcu ide do dermatologa po serię leków i witamin. Poniewaz u mnie wysypka pojawiała sie tylko na rękach to smaruję je wysokim filtrem- nawet 50+. Wczesniej ide tez kilka razy na solarium, aby przygotowac skórę.

Gość fuxxxvvv
a brałaś może w tym czasie jakieś leki, antybiotyki??? lub zaczęłaś używać nowego balsamu??? ja kiedyś kupiłam sobie niesamowicie zachwalany przez koleżanki i TV krem do twarzy, krem super, tylko że po kilku dniach stosiowania i wychodzenia na słońce dostałam wysypki, zaczerwienienia skóry i lekarz powiedział że moja wrażliwa cera + ten krem i słońce dały efekt uczulenia na słońce, krem do wyrzucenia, kilkaa dni w domu, potem kremy z filtrem i po ok. 3 miesiącach wszystko wróciło do normy, uczulenie może pojawić się nagle, ale jest o wiele bardziej prawdobodobne u osoby z jasną niż z ciemną karnacją

Gość jojo koko kiki
też mam ciemną karnację i do jakiegoś czasu słońce i solarium nie stanowiły dla mnie problemu. Do czasu ponieważ dostalam uczulenia na słońce najwięcej na dekoldzie, od tego czasu filtry, wapno, tabletki antyalergiczne i cień.

Gość jak mozna sie w ogole
opalac na sucho?!:O ja rozumiem z nizszymi filtrami, ale kompletnie bez niczego? nie dziwie sie ze w koncu twoja skora zaprotestowala...