Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paula_81

zastrzyki antykoncepcyjne

Polecane posty

Witam! Mam pytanie. Czy któras z was z tej formy antykoncepcji skorzystała i jakie były miesiączki? Czy skape czy obfite? Jakie samopoczucie? I jaki koszt?

Gość ja korzystałam kiedyś
nie pamiętam ile zapłaciłam bo to było chyba z 10 lat temu. Dostałam Depo Provera - cztery zastrzyki . Równo co 4 tygodnie jeden zastrzyk. Nie miałam wogóle miesiączki przez 9 miesięcy, czyłam się super:D Potem dostałam i była normalna. Miałam tak leczone chroniczne zapalenie przydatków i endometriozę. Pomogły mi a jednoczesnie miałam 9 miesięcy antykoncepcję 100% :)

Dlatego zastrzyki ponieważ tabletki za bardzo obciążają mi wątrobę, do spirali nie jestem przekonana, a mam juz dwójke dzieci i więcej nie planuję już. Dlatego szukam rozwiązania antykoncepcji na dłuższy czas. Podobno są też zastrzyki na 3 m-ce. Czy to prawda?

istnieją tylko zastrzyki działające 3 tygodnie. przynajmniej w Polsce i jesli chodzi o antykoncepcję. bo są tez lecznicze o takim samym składzie ale innych dawkach i te sie podaje różnie. generalnie nalezy tylko wziąć pod uwagę ze w zastrzyku ładujesz sobie jednorazowo porcję hormonów równą trzem listkom pigułek - jesli wystąpią działania niepożądane to masz je w postaci nasilonej i przez dłuższy czas, bo tabltki mozesz odstqwic z dnia na dzien a zastrzyku nie. no i dłużej się wraca do równowagi po odstawieniu. jesli nie masz objawów pozawątrobowych po pigułkach to mzoesz sprobowac zastrzyku, czemu nie.

Gość frufru bredzisz
ja stosuje juz 2 lata, bierze sie raz na 3 m-ce, koszt ok. 50 zł, nie miesiączkuję, super sie czuje :) frufru skąd masz takie błedne info?

czemu błędne? przeciez wiadomo że to jest osobnicza sprawa. jak ktoś dobrze toleruje hormony to zastrzyki tez da rade. ale jak kogoś po pigulkach np boli glowa to najprawdopodobniej po zastrzyku bedzie tez. a zastrzyku sie nie da odstawić jak stwierdzimy że mamy juz tego dość. trzeba sie bedzie te trzy miesiace przemęczyc. oczywiscie nie u kazdego występują działania uboczne :)

aha - i jeszcze jedno pytanie - czy masz ciągłość przez te 2 lata czy po tych 3 m-cach odstawiasz na miesiąc zeby dostać normalna miesiaczke i żeby macica się oczyścila? Jak to jest? Szczerze powiem że jestem troszku zielona - a chciałaby6m wiedziec co mówić jak pojdę do gina.