Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fehejwalid

Jak w mailu zwrócić sie do wykładowcy?

Polecane posty

Gość fehejwalid

Mam zamiar napisac maila do wykładowcy wyższej uczelni z tytułem dr. jaki powinien byc wstep?? Szanowna Pani Doktor?

Gość wlasnie tak
;)

Gość ohgdihgsihgs
Nie pisz dr., bo cię skreśli na wstępie :O Dr bez kropki.

Gość jjjjjjjjqqqq
ja piszę po prostu witam; przedstawiam sprawę, a na końcu z poważaniem lub pozdrawiam w zależności od wiedzy jak bardzo neurotyczni lub egocentryczni są wykładowcy :classic_cool: i się podpisuję na samiutkim koncu oczywiscie

Gość kasia_www
Witam ..... Pozdrawiam podpis Ja tak zawsze pisałam, a wykładowca zawsze tak odpowiadał :)

Gość jjjjjjjjqqqq
i zawsze dostawałam bardzo miłe odpowiedzi. może wypróbuję to Szanowna Pani Doktor dla odmiany; ale szczerze sądzę że oni dostają tyle maili że nie mają energii ani chęci rozważać jak się ktoś do nich zwrócił, a zwłaszcza czy napisał Doktor czy Dr

Gość fehejwalid
dzięki za odpowiedzi :-)

Gość a wiecie, że
nie wypada pozdrawiac wykładowcy? to on może pozdrowic Was w swoim mailu, Wy możecie odpowiedziec pozdrowieniami.. ale pierwsi nie pozdrawiamy... chyba, że wykładowcę i studentów łączą wybitnie miłe stosunki

Gość 11211
zgodnie z zasadami savoir vivre'u powinnaś napisać: Szanowna Pani Doktor. skrót dr jest niestosowny :)

ja również piszę witam,a na końcu różnie: z poważaniem do nieznanej mi osoby, pozdrawiam do "zaprzyjaźnionej"

Gość wczoraj kupiłam splesniały
witam pisze tylko ten, co wita. witać to cię może gospodarz domu. nie ty kogoś, do kogo piszesz. wielka gafa.

Gość wielmozny strazniku teksasu

Gość ja zawsze piszę tak
witam ........ z poważaniem, podpis (do wykładowcy drętwego) pozdrawiam, podpis ( do wykładowcy fajnego)

Gość wczoraj kupiłam splesniały
nie chce mi sie szukać w necie na ten temat, ale w poradni językowej poruszali ten temat i Miodek o tym mówił. fau pa na całej linii

Gość Q.
"Witam" odpada. Mój wykładowca powiedział, że nie odpisuje na maile, które zaczynają się od słowa "witam" i poradził, żebyśmy sobie sprawdzili w savoir vivrze dlaczego do profesora uniwersytetu nie pisze się w mailu "witam".

Gość szava
tak co do ortografii .... jeśli piszemy "DR" w znaczeniu doktor , oczywiście bez kropki, ale jeśli np. 'doktorze' to DR .

Gość manewrowa ;)
Szanowna Pani Doktor i tylko tak, moim zdaniem. Niedopuszczalne jest pisanie skrótów - no ludzie !!! Smsowe dzieci :P

Wszystko zależy od wykładowcy ja nigdy nie pisałam "Witam" z prostego powodu kojarzyło mi się to z zwrotem do koleżanki, kolegi ale jeśli ktoś zna na tyle wykładowcę, że wie iż za taki zwrot się nie obrazi to dlaczego nie. zawsze zaczynałam od "Dzień dobry" i pod tym na przykład jestem studentką ...roku..,.kierunku i sprawa w jakiej piszę a pod tym "Z góry dziękuję za odpowiedź" i podpis. To nie jest jakieś oficjalne pismo, że należy zwracać się po tytule:)