Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panikuje.................

z czego goraczka u 16 miesiecznego dziecka?

Polecane posty

nie ma kaszlu, kataru, biegunki, wymiotow. zeby tez chyba nie( ma wszystkie oprocz 5 i 6). a tu dzis w poludnie 39. dalam pavnadaol syrop i spadla. zobacze wieczorem co bedzie. pielegmniarka do ktorej dzwonilam mowila zeby na razie obserwowac.

up....

Gość ola-srola
skoro ty nie wiesz to skąd my mamy wiedzieć? zapytaj lekarza, albo wejdź na forum lekarskie.

Gość kurcze u mnie to samo
syn 11 miesięcy nagle dostał wysokiej gorączki - ani kaszlu ani kataru.... to było wczoraj po południu i dziś to samo .... daję mu ibufen - troche pomaga, ale z czym tu iść do lekarza jak nie ma objawów.... ...jedyne co mi do głowy przychodzi to trzydniówka - dlatego czekam do jutra z wizytą u lekarza.

Gość marcepan w suszonym ogórku
A moze dziecko ma udar? przegrzałas na słoncu?

Gość iLLum
Też sądzę, że przez upał. Moje dziecko nigdy na spacerach nie płakało i zawsze spacznie spało, a wczoraj wyszliśmy około 16:00 i moja darła się po czasie bardzo. Napewno było jej gorąco, bo jak wróciliśmy do domu to była cisza. Przy takich upałach należy z dzieckiem wychodzić albo rano kiedy chłodno albo wieczorem. Dziecko napewno jest przegrzane.

byłam dzis na spacerze z koleżanką. Moja córka 9 miesięcy i córka koleżanki 16 miesięcy. Obie ubrane w body na kr rękaw i sukienki/spodnie. Ogólnie leciutko bo mimo ze było po 16 to i tak był upał. Przychodza matki z dziećmi. Szok. Dziewczynka ok roku ubrana: GRUBE RAJSTOPY, BLUZKA NA DŁUGI RĘKAW, GRUBA DŁUGA SUKIENKA!!!!

eee no dziś długi rękaw i rajstopy to by zakrawało na znęcanie się nad dzieckiem... mój chodzi w podkoszulku i pieluszce od 2 dni :D ale fakt byłam z nim wczoraj przez chwile na balkonie - dałam mu miskę z woda żeby sie pobawił bo sama miałam straszna migrenę - to było z 20 min maił na głowie kapelutek i w ogóle głowe miał w cieniu - takie miejsce wybrałam i myślicie, że od tego udar?

"W przypadku dzieci należy podejrzewać udar słoneczny, jeśli siedziały one długo w słońcu bez ochrony i jeśli nagle skarżą się na ból głowy. Dalsze objawy to wymioty, zmęczenie, zaczerwieniona skóra i brak apetytu. Pomoc jest szybka, niezbędna i prosta: głowę położyć wysoko i owinąć ją oraz kark zimnymi, wilgotnymi chusteczkami; gdy okład zrobi się ciepły, schłodzić go ponownie. Uwaga: nie stosować lodu ani opakowania z zimnym żelem. Ważne jest, żeby rozpalona osoba mogła w ciszy wypocząć i wystarczająco dużo piła najlepsze są napoje elektrolityczne. Jeśli nie mamy takich, można je zrobić samemu: zmieszaj ćwierć litra soku owocowego (najlepiej pomarańczowego) z łyżeczką soli i siedmioma łyżeczkami cukru i dolej wody do objętości litra. Powinno się wypić tego napoju możliwie jak najwięcej. Osobę z udarem słonecznym należy zawinąć w mokre chusty lub zanurzyć w wodzie zanim przyjdzie lekarz. Wskazane jest leżenie w łóżku."

ale ja go od wczoraj schładzam - kilka razy juz go kapałam w chłodnej wodzie- daje mu dużo pić i pije chętnie - apetytu nie ma - zjadł tylko danonka -których staram się nie dawać na co dzień - ale jak nic innego nie chciał to dobre i to.... w sumie rano czuł się lepie już a teraz znów ma gorączkę.... nie wiem mnie to bardziej na 3 dniówkę wyglada- temperatura wzrasta wieczorem i nie ma innych objawów... tyle że z udarem nie miałam nigdy do czynienia... hmm

wstal ze spania popoludnoiowego o 18.30 i 38,3. dalam syrop. zrobilam kapiel. goraczka spadla. nadal brak zadnych objawow, oprocz braku apetytu. tylko pije. ale tez nie tyle ile bym chciala zeby pil. jutro ide do lekarza z nim. nie wiem, moze mnie wysmieje ze tylko z goraczka przychodze. ale co tam. denerwuje sie, co to moze byc. trzydniowka? a przy tej trzydniowce to goraczka jest tylko wieczorem czy w dzien tez?

a na dwor wychodzi rano i dopiero wieczorem po 18. wiec nie jest przegrzany ani udar nie wchodzi w gre.

w udar cieplny nie wierze, zreszta przy udarze nie obnizysz temperatury standardowymi lekami p/goraczkowymi; i wystepuja tez inne objawy ogolne; najprawdopodobniej trzydniowka sie szykuje, jesli dziecko oprocz goraczki nie ma innych objawow, po obnizeniu temp zachowuje sie jak zwykle to obserwuj; ja tak swoja 4 dni obserwowalam, z tym ze jeszcze jej gardlo ogladalam, ciebie nie namawiam zebys tyle czekala ale do jutra poczekaj; inna ewentualnosc infekcja drog moczowych, poczatek jakiejs innej infekcji wirusowej

a przy trzydniowce temperatura moze byc na okraglo caly dzien, obnizasz - wzrasta i tak w kolko; moja Zosia w nocy to do 40 goraczkowala

Wita. Mam synka rocznego i ostatnio tez dostał goraczkę, żadnych innych objawów zero kaszlu kataru. Poszłam do pediatry i okazało sie że ma chore gardełko. Więc może to gardełko?.

bylam dzis u lekarza. nic sie nie dzieje. zrobila badanie krwi na cito. leukocytoze i jakies tam jeszcze i wyszlo dobrze. kazala obserwowac, i podawac leki od goraczki, duzo pic. gardlo zdrowe. gdyby cos sie dzialo to sie znowu pokazac u lekarza. i tyle. zobaczymy. moze bedzie ok.