Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasiłek macierzyński

jakie dokumenty do zasiłku macierzynskiego

Polecane posty

Gość zasiłek macierzyński

Dziewczyny moze Wy będziecie wiedzieć jakie dokumenty sa mi potrzebne zeby dostawać zasiłek macierzyński ? (z pracy jakie dokumenty ,jakie sama muszę donieść itp.) Moja sytuacja wygląda tak ze mam umowe o prace na cały etat do rozwiązania ciąży, więc jak urodzę nie będę już otrzymywać żadnych pieniędzy. Z tego co jest mi wiadomo należy mi sie zasiłek macierzyński w 100% płatny w wysokości otrzymywanej wypłaty Dziękuje z góry za wszystkie wypowiedzi

Gość lllllllllllllllkkkkkkkkkkkllll
No własnie ja też jestem ciekawa, jak to wygląda.Mam identyczną sytuację jak ty.Rodzę we wrześniu, a umowę mam do końca października. Niestety nie orientuję się, jak to ma dalej wyglądać.Może ktoś nam podpowie?

Gość wrzesniowa mamamama
podnosze bo te zmnie to interesuje, mam umowe do dnia porodu i co dalej?

Gość iLLum
Jeżeli masz umowę o pracę do dnia porodu to należy ci się zasiłek macierzyński. Dokumenty do ZUsu jakie musisz dostarczyć to: świadectwo pracy, wniosek, który się pobiera z Zusu, ale najpierw musi go wypełnić pracodawca, żeby Zus obliczył średnią tego ile będzie ci płacił, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. NIe wiem jak u ciebie w Zusie, ale ja tyle musiałam donieść. A i jeszcze musiałam napisać oświadczenie, że przy porodzie urodziłam jedno dziecko.

Gość iLLum
Formalności w Zusie załatwiasz sama.

Gość Hagneta
potem trzeba osobiscie lub za pomoca zakładu - w zalezności od praktyk lokalnych,złozyć wniosek o zasiłek macierzyński - 20 tyg plus 2 tyg dodatkowego,ale to dopiero pisac trzeba tydzień przed koniec 20tyg. i tyle, co trzeba przynieść doczytajcie z linku lub zadzwoncie do ZSU.

Gość iLLum
Też miałam umowę do dnia porodu i obecnie jestem na zasiłku macierzyńskim. Dodam, że w tym roku wynosi on 20 tygodni + możesz wnioskować o dodatkowe 2 tygodnie.

Gość Hagneta
u mnie formalności załatwiał zakład pracy

Gość iLLum
Jeżeli ma umowę do dnia porodu to sama musi sobie załatwić w Zusie zasiłek. Przecież po porodzie już nie jest pracownikiem.

Gość Hagneta
zgadza sie nie jest pracownikiem, mnie było na ręke,ze zakład to załatwiał.a tez miałam umowe do dnia porodu, aktualnie juz po macierzyńskim 20 +2 tyg