Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klapaucius

Wymioty a antykoncepcja. Pomocy! Czy dobrze zrobiłam?

Polecane posty

Gość klapaucius

Witam. Mam 19 lat. Od grudnia biorę tabletki antykoncepcyjne Cilest. Zawsze brałam je o 20, regularnie, nigdy się nie spóźniając. Jednak wczoraj poszłam ze znajomymi na piwo. Wypiłam dwa i specjalnie przesunęłam wzięcie tabletki do 21.15. Była to moja 3 tabletka z blistra. Jednak po jakkichs 40 minutach do godziny zwymiotowałam. Nie wzięłam kolejnej tabletki. Powodem tego jest fakt iż wymiotów było bardzo mało. Nawet nie wiem czy zmieściłyby się w połowie filiżanki. Głownie wystąpiła żółć i ślina. Myślałam, że skoro minęło tak mało czasu, to tabletka się nie rospuściła i jak będę wymiotować, to mogę zauważyć, kiedy będzie wypadać z moich ust. Jednak moje oko nie zarejestrowało, aby cokolwiek wypadło mi z ust. Jednak teraz zaczęłam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam. I ty nastęuje moje pytanie. Czy dobrze zrobiłam nie biorąc kolejnej tabletki? Czy jest możliwość, że mogłaby zostać zwymiotowana? Czy jestem zabezpieczona mimo wszystko? Jeśli nie jestem zabezpieczona, proszę mi pomóc. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Przestać branie tabletek i wziąć w momencie następnej miesiączki kolejne opakowanie? Nie jestem jeszcze gotowa na dziecko z racji mojego wieku, dlatego potrzebuję pomocy...

Gość co robic xxxx
ja mam ten sam problem, zwymiotowalam tabletke,nie wzielam nastepnej, to drugi tydzien brania czy jestem zabezpieczona?

Nie. Tabletka rozpuszcza się do 4h. Na czczo 2h, a pozniej lepiej 'odczekac' 4h z wymiotami, albo po zwymiotowaniu wziąć kolejną z blistra. Zwymiotowana tabletka=pominięta tabletka, resztę można doczytać na ulotce.

Gość klapaucius
Alfabetagama i frufru. Czy myślicie, że tydzień wystarczy? Czy może lepiej do końca opakowania i przez całą przerwę?

Gość klapaucius
Na ulotce jest napisane ze w momencie wymiotow przez 7 dni trzena zabezpieczac sie niehormonalnie tak jak mowilyscie ; ) To co mi sie przydarzylo bylo niewielkie ale mimo wszystko wymiotowalam. Jednk chyba lepiej dmuchac na zimne i sie zabezpieczac dodatkowo...

wszdedzie pisza że tydzien wystarczy. ale jesli masz sie od tego poczuc spokojniej to oczywiscie mozesz sie zabezpieczac do konca cyklu. przeciez to raczej nie jest problemem :)

Gość klapaucius
Jeeny dzięki kobietki ;) Uspokoiłyście mnie ;) Teraz już nie będę się martwiła niczym, bo niedługo od tego stresu przed zajściem w ciążę będę miała siwe włosy ;o

Gość klapaucius
Kobiety zobaczcie co znalazlam. Na stronie http://mediweb.pl/sex/wyswietl_vad.php?id=180 "Jeśli przed upływem 3-4h od przyjęcia tabletki doszło do wymiotów czy silnej biegunki wówczas istnieje ryzyko, iż tabletka nie zdążyła się wchłonąć. Należy wówczas do końca opakowania zabezpieczać się dodatkowo innymi sposobami. Nie należy przyjmować kolejnej tabletki tak jak w przypadku jej pominięcia." Do końca opakowania... Ale zastanawia mnie jedno. Na tej samej stronie kilka linijek niżej jest napisane tak: "Jeżeli wymiotowałaś do 3 godzin od przyjęcia ostatniej pigułki lub wystąpiła u Ciebie silna biegunka to należy przypuszczać, że tabletka nie uległa wchłonięciu; powinnaś wtedy zażyć kolejną pigułkę." Już nie wiem nic ;( mam totalny mętlik w głowie... Natomiast na tej stronie http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/page/401,co-wiesz-na-temat-doustnej-antykoncepcji-hormonalnej- jest też napisane, że do końca opakowania. "Jeżeli po zażyciu tabletki antykoncepcyjnej nastąpiły biegunka lub wymioty, który mogły spowodować "utratę" tej tabletki, to należy zażyć kolejna tabletkę, w tym samym dniu? Nie, nie należy tak postępować. Nie ma pewności jaki procent substancji czynnych będących składnikami tabletek antykoncepcyjnych uległ wchłonięciu, stąd przyjęcie kolejnej tabletki może spowodować osiągnięcie za wysokiego poziomu hormonów i nieść za sobą niekorzystne skutki zdrowotne. Jeżeli biegunka lub wymioty wystąpiły do 3 godzin po zażyciu tabletki - skuteczność antykoncepcyjna tabletek zmniejszyła się i konieczne jest stosowanie dodatkowego zabezpieczenia, aż do końca opakowania." A przecież wszystkie ulotki piszą, że wystarczy tydzień. Już kompletnie się pogubiłam...

ZASADNICZO powinno sie wziąc kolejną tabletkę. wtedy nie trzeba sie zabezpieczac dodatkowo. poniewaz nie wzielas, wiec teraz musisz sie zabezpieczac dodatkowo. standardowo wystarcza tydzien, ale jesli masz sie potem martwic to zabezpieczaj sie do konca cyklu. i juz nie czytaj nic wiecej. przyjmij za pewnik dodatkowe zabezpieczenie i przy tym zostan.

Gość klapaucius
dziękuję ci za odpowiedź ;) Po prostu już trochę świruję. Chyba będę się zabezpieczać do końca opakowania ;) Jeśli w ogóle będę musiała się zabezpieczać... No, ale to już inna, dłuższa historia... Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)

Gość SOCZUSIOWY
Witam! Widzę ze na każdym forum co innego piszą:) Ja biore Daylette 1,5 roku tyle co ma mój synuśś. Od pewnego czasu wróciło mi coś sprzed paru ładnych lat tzn po zjedzeniu od czasu do czasu zaczyna boleć mnie okropnie głowa i oczywiście dostaje torsji...czasem bywa ze trwa to prawie tydzień...ale zawsze po śniadaniu lub po obiedzie...bywa tak że jakiś czas mam spokój...a tabletki biore o 19.00 zawsze regularnie tak wiec nigdy nie wymiotuje po przyjeciu tabletki...Nie boje się bo najważniejsze jest to co ma się w głowie ja nie boję się bo mam 100 procent pewnosci ze tabletki sa skuteczne a w moim przypadku dochodzi do wymiotów na ogól po ok 12 i więcej godzinach:) Pozdrawiam

Gość tulipan11
Mam problem, kończę brać pierwsze opakowanie tabletek Midiana i właściwie od 12 tabletki jest mi cały czas niedobrze, jakbym miała za chwile zwymiotować. Przez trzy dni nawet wymiotowałam. I teraz nie wiem czy mam iść po inne tabletki czy może wspierać się asecurellą?

Czas wchłaniania tabletki antykoncepcyjnej w organizmie to ok 3 godziny. Jeśli w tym czasie nie wystąpiły żadne niepokojące objawy mogące zaburzyć wchłanianie leku to można przyjąć, że ochrona antykoncepcyjna jest pewna. Jeśli jednak w czasie wchłaniania leku nastąpiły np. wymioty, wtedy po ich ustaniu należy przyjąć dodatkowa tabletkę antykoncepcyjną ( z nowego opakowania, z końca opakowania, z końca tej samej sekcji w przypadku tabletek trójfazowych) W przypadku zaburzeń wchłaniania pod postacią biegunki, działanie zależne jest od jej nasilenia. W przypadku biegunki o słabym nasileniu nie jest zalecane przyjmowanie dodatkowej tabletki. W przypadku gdy biegunka była silna – wtedy konieczne będzie, po wyjaśnieniu etiologii biegunki, przyjęcie dodatkowej tabletki antykoncepcyjnej. Jeśli jednak wymioty bądź biegunka występują częściej w czasie cyklu stosowania doustnej antykoncepcji lub stają się dolegliwościami przewlekłymi wskazane będzie skonsultowanie się z lekarzem ginekologiem w kwestii skuteczności ochrony antykoncepcji doustnej i ewentualnym zastosowaniu metod barierowych. Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Gość gość
Mam pytanie, jesli tabletke 22 z blistra przyjelam o 1:30, a wymioty nastapily o 4:30 i nie wzielam zadnej dodatkowej tabletki tylko stosowalam dalej tak jak wczesniej kolejne tabletki, to czy jestem zabezpieczona? kochałam się 6 dni przed wymiotami i 4 dni po wymiotach.