Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikirikama

Prolaktyna powyżej 5000!!!! Pomocy

Polecane posty

Gość kikirikama

Witam, Mam pytanie, co może znaczyć wysoka prolaktyna? dodam, że badanie bylo wykonane po obciązeniu i tak PRL na czczo wyszłow normie 212 mU/l (norma 127-637) PRL z MTC po 60 min 5576 mU/l PRL po 120 min 4084 mU/l mam podwyzszone TSH 3.69 (norma do 4) lekko zanizone ft3 3.92 (norma od 4.1) FT4 tuz przy dolnej granicy 10.41 (norma od 9) Skad moze być ta wysoka prolaktyna? ogolnie czuję się nienajgorzej. Obecnie biorę jeszcze jod. Dziekuję kikiriki

Gość kilcia
Według mnie nie masz hiperprolaktynemii. To zaburzenie rozpoznaje się gdy wartość prolaktyny na czczo jest po wyżej normy.Ale jeśli już miałabyś hiperprolaktynemia to byłaby ona czynnościowa(spowodowana stresem) A TSH masz w normie.Gdzie jest wynik podwyższony?Ale jeśli byłby podwyższony wskazywałby na niedoczynność tarczycy. Przy niedoczynności tarczycy hiperprolaktynemia jest normalnym zjawiskiem. Po wyrównaniu pracy tarczycy hiperprolaktynemia też wróci do swojej normy. Według mnie masz dobre wyniki. Ja chciałabym takie mieć. Moja prolaktyna to: 0'-75 ng/ml(norma do 25 ng/ml) 60'-121 ng/ml (norma do 25 ng/ml po 120'-88 ng/ml (norma do 25 ng/ml) Ja mam stwierdzoną hiperprolaktynemię (najprawdopodobniej organiczną),ale nie mam objawów więc nie mam leczonej.