Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wg mnie to ......

dlaczego mizeria nazywa sie mizeria?

Polecane posty

Gość wg mnie to ......

dlaczego po porstu nie nazywa sie salatka ogorkowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Trudno dziś dociec, dlaczego smaczna i orzeźwiająca sałata z ogórków ochrzczona została w kuchni polskiej tą posępną raczej nazwą." ("W staropolskiej kuchni") Pewnie dlatego, że nigdy nie była źródłem energetycznego jedzenia. O wartościach kalorycznych potraw nasi pradziadowie nie wiedzieli tyle i tak naukowo, jak my dzisiaj. Ale doskonale rozumieli, które produkty i potrawy dają im siłę do pracy - potrafią nasycić i zaspokoić głód. A ogórki do nich nie należą - stąd i nazwa sałatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość provokejszyn jak nic
to znaczy ze ogorki nie sa wartosciowe?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość provokejszyn jak nic
to znaczy ze ogorki nie sa wartosciowe?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Ogórki zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×