Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalakjdycbtbyecb

Moja mała córcia mówi mi że ma na imie inaczej!

Polecane posty

Gość lalakjdycbtbyecb

W październiku corka skończy 3 lata. Czasami ma dziwne sny po których wstaje radosna i opowiada mi co jej sie śniło. Mówi mi np ze koło niej są dzieci w jakimś pudełeczku zamkniete i że to są aniołki i że sie z nimi bawiła. Ostatnio jak wstała zwracam się do niej po imieniu a ona kłuci się ze mną że ma na imie siadam. To było pare dni temu. Dzisiaj opowiada mi że ma na imie adam , a ja jej sie pytam a gdzie ty mieszkasz to opowiada mi że w domu ( podaje właściwe miejsce) a zapytałamysleć? m gdzie mieszkała wcześniej to mi mówi że w niebie. Co o tym myśleć?

Gość Moniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nic, to normalne w tym wieku :) moja córka była Julka a nie Kinga ale juz jej przeszło ;) bujna wyobraznia działą

Gość dimon
pewnie jej cialo nawiedzaja duchy zmarłych dzieci

Gość kto pyta ten wie...
pytaj ją dalej ,ciekawe ci jeszcze opowie:D

Gość lalakjdycbtbyecb
Może rzeczywiście to dziecięca wyobraźnia a ja panikuje... :) Dzięki za poradę

Gość provokejszyn jak nic
no ciekawe to

Gość tak bardzo sie boje!!
sama bym sie przerazila

u dzieci normalna jest konfabulacja, od 3 do mnie więcej 5 roku życia, choć zdarza się i później. Moja 4 letnia córeczka twierdziła kiedyś, ze ma siostrę bliźniaczkę Łucje 2, która robi wszystkie niegrzeczne rzeczy, jak coś zmalowała,z to mówiła ze to Łucja 2 a ona jest Łucja 1, potem te Łucje się całkiem rozmnożyły, było ich chyba z 18. Całkiem jej to przeszło. Potem przyszła moda na teksty ze wybrała sobie 3,4 czy 5 imię i prosiła by tak ja nazywać byłą Anna, Julia, Walentynka i wiele innych. Od jakiegoś czasu twierdzi,że urodził się we Francji, ze mówi jakieś słowa po francusku, ale jak zdajesz pytania, to ciągle zmienia wersje kiedy tam była i z kim. Ona się tak bawi, myślę, ze Twoja też, z kolei myślenie i próba odpowiedzi na pytanie skąd się wziąłem, np byłem kiedyś aniołkiem w niebie, też jest sytuacja czysto rozwojową. Mogą się pojawić pytania z tym związane ,lub sama jeśli chcesz poinformuj dziecko rzeczowo i zwięźle skąd się wzięło. Ważne by informacja była przekazana prostym językiem, krótka i bez szczegółów. Takie rozmowy nie powinny odbywać się gdy dziecko jest bardzo zmęczone lub śpiące, najlepiej w dzień, gdy jesteście wyluzowane.

zapomniałam dodać to jest nie tylko zabawa, ale tez sposób identyfikacji własnej osoby, który powoli rozpoczyna się u dzieci ok. 2 roku życia.