Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obrzydły mi pieluchy

Ile miały Wasze dzieci, kiedy nauczyły się korzystać z nocnika?

Polecane posty

Moja córka ma rok i 2 miesiące. Odkąd zaczęły się upały lata w bawelnianych majtkach. Sadzam ją co 30 minut na nocnik ale jeszcze ani razu nic nie zrobiła. Tylko majtki piorę.

Córka z pampersów w dzień skończyła korzystać po 14 miesiącu, do 17 miesiąca zakładaliśmy pampersa na noc. Syn przerzucił się na nocnik jak miał 16 miesięcy, pampers na noc, do 18 miesiąca.

Gość Diaboł
Jak tak można pisać???

14 m-cy to chyba lekka przesada zeby na nocnik sadzac:/ przynajmniej moim zdaniem.dzieci okolo 2 latek powoli wychodza z pieluszek.nie ominie cie chyba przewijanie jeszcze przez jakis czas :)

mój jakoś nauczył się woląc kupę na nocnik właśnie w tym wieku ( 12-14 msc) siku szło gorzej załapał ok 2 roku potem tez zdarzały się wpadki musisz sie uzbroić cierpliwość krzyk i nerwy odniasa odwrotny skutek

Dlaczego przesada? Przecież dziecku krzywdy nie robię. Nie sadzam niemowlaka, ktory jeszcze siedzieć samodzielnie nie umie. Sadzam już w pełni mobilne dziecko. W nadziei, że zaskoczy. Nie trzymam jej na siłę na nocniku. Posadzę, zabawię ją zabawką to posiedzi 30 sekund i zwiewa. :) Póki co i tak nie nakładam jej pieluch w domu bo mi szkoda dziecka, żeby się z mojego lenistwa miało męczyć w plastikowym pampersie w taki upał. Wolę już zaprać majteczki. :) Poza tym prawda jest taka, że nasze pokolenie zalatwialo swoje potrzeby fizjologiczne już w 1,5 roku MAX. Po prostu każda normalna matka, chciała jak najszybciej, wyjść z konieczności ciągłego prania i wygotowywania pieluch tetrowych, ciągle zasikanych śpiochów i rajstopek... no i przewijania po każdym siknięciu. No cóż... wtedy kobiety miały silną motywację. A nas pampersy rozleniwiły. Z synem bujałam się prawie do 3 lat. Od ukończenia 2 zaczełam naukę nocnikowiania, która, jak sie domyślacie, szła jak krew z nosa. Na którtko przed 3 urodzinami... zaskoczył. Choc pieluchę na noc zakładaliśmy do 3,5 roku bo sikał i nawet się nie budził. Z córką chcę spróbować wcześniej.

pewnie ze możecie trenować jatez szybko sadzałąm i w domu tez wiecznie w majtkach śmigał bo po co w domu pielucha

mój ma niecałe 11 miesięcy i od kilku dni sadzam go na nocnik. Narazie po każdym posiłku lub gdy się więcej napije. Wczoraj mieliśmy pierwszy sukces - po obiedzie posadziłam syna na nocnik i od razu się wysikał i zrobił kupkę. Myślę, że po jakimś czasie zacznie kojarzyć nocnik z potrzebami fizjologicznymi :)

Gość jak miala 17 miesiecy
wolala juz siusiu i kupke - robila do nocnika, w dzien chodzila bez pieluchy z nocnikiem zaczelam ja oswajac jak miala 14 miesiecy intenstywana nauka trwala okolo 5 dni zanim skonczyla 17 mc

Gość Izulek100
Moja córcia ma 1 rok i 7 miesięcy i od tygodnia sama siada na nocnik,gdzie robi siusiu a jak chce kupke to woła na sedes. W domu biega bez majteczek i bez pieluchy, tak by było jej łatwiej usiąść i załatwić swoją potrzebę.Od tygodnia nie było żadnej wpadki.Oczywiscie pytam ją czy chce siusiu podczas zabawy lub oglądania ulubionej bajeczki.Na noc zakładam pampersa,bo dużo siusia w nocy, ale robię to jak już zaśnie.Przed snem robi siusiu 2-3 razy, ale nie siusia na łóżeczko. Jest oswojona z nocniczkiem, bo siadała na niego juz wieku 7 mieisęcy,gdy pewnie siedziała.Ale był to czas oswajania i bardziej zabawy.Dodam,że raczkowała od 6 miesiąca, od 8 stała sama i chodzila przy meblach a mając 11 miesięcy ruszyła samodzielnie i od tego czasu nie uzywamy spacerowki.Bo chce sama, samodzielnosc daje jej niezaleznosc i radosc,Tak tez jest z nocnikiem,czesto po fakcie informuje mnie,ze zrobila siusiu i krzyczy hurra!Myślę,że już wczesniej pozegnalybysmy sie z pieluszkami,gdyby nie zniecierpliwiony tatus,ktory chcialby aby corcia jak wola siusiu robila to od razu.A czasem niestety trzeba dac dziecku wiecej czasu, bez pospieszania-to przynosi efekty.Wiem to, obserwujac mojego Anioleczka!

Moja ma 9 miesięcy. Jak widze że chce kupkę to szybko sadzam na nocnik:) kupka idzie do nocnika, czasami też siku. Siku zrobi też z rana po przebudzeniu. Na razie w formie zabawy, nie zmuszam, jak chce to siedzi jak nie to nie, ale ważne że się nie boi i nie protestuje:)

Gość nie wiem jak to jest
moja zaczela juz na dobre kozystac z toalety ( bo nocnika nie lubila) w wieku 3ch lat... moze za bardzo nallegalam, a ona sie chowala jak tylko kupke robila... siusiu zazwyczaj nie zdazyla zrobic wiec majtki do prania... w koncu sama zaskoczyla ... ale bylo ciezko...

Gość o kurka wodna
moja corka , fakt ma juz 21 lat..byly wtedy dostepne pieluchy tetrowe a pampersy dopiero wchodzily w zycie i byly bardzo drogie nauczyla sie siusiac do nocnika majac rok i dwa miesiace cale wakacje chodzilam z nia na spacery zabierajac plejade majtek i w woreczku foliowym pieluchy mokre do przetarcia. nieraz sie zasiusiala i jak lecialo jej po nogach tego nie nawidzila, zalapala co to nocnik i problemu nie bylo, a na noc jeszcze przez miesiac jej pieluche zakladalam i to wsio, cala noc przesypiala bez sikania a rano zawsze nocniczek miala przy lozeczku:)

Gość r3r3
W starym poradniku mam wskazanie żeby sadzać dziecko na nocnik, gdy już umie siedzieć. Chcę się zastosować do tego wskazania z jednym zastrzeżeniem, poczekam jeszcze aż będzie umiało zasygnalizować załatwienie się. Obecnie moja mała ma osiem miesięcy i wydaje mi się że niedługo zacznę. Podejrzewam że wyjdzie to u nas podobnie jak u Fajnej Babki.

Uklad sloneczny - co za przesada? popytaj swoich rodzicow ile mialas lat kiedy przestali cie w pieluchy owijac, popytaj o rodzicow znajomych, kiedys rodzice byli mniej leniwi i poswiecali czas na nauke kontrolowania oddawania moczu itd, ja mialam rok i pewnie z 2 miesiace, tak samo jak brat i siostra, syn brata teraz juz 5letni rowniez umial wolac jak mial rok bo... czesto zostawal u dziadka, a mojego ojca, wiec mozna. Mnie osobiscie obrzydzaja wyrosniete dzieci z pielucha w tylku, mam wiele kolezanek, ktore czekaly i czekaly i dziecko 3letnie i 3.5 letnie z pielucha chodzilio, przeciez w wychowaniu chodzi o to by poprzeczke zawyzac a nie zanizac, chyba, ze ma sie naprawde chore dziecko, ale gdy zdrowe? po co z niego ulomka niezdarnego robic, dzieci sa madre, to matki powinny sie wziasc za siebie. Nie chce nikogo obrazac, ale czasem ze zdumienia krece glowa jak ogladam jaka krzywde robia nadwrazliwi rodzice swoim dzieciom/

Poza tym prawda jest taka, że nasze pokolenie zalatwialo swoje potrzeby fizjologiczne już w 1,5 roku MAX. Po prostu każda normalna matka, chciała jak najszybciej, wyjść z konieczności ciągłego prania i wygotowywania pieluch tetrowych, ciągle zasikanych śpiochów i rajstopek... no i przewijania po każdym siknięciu. No cóż... wtedy kobiety miały silną motywację. A nas pampersy rozleniwiły. ---- jak najbardziej popieram zacytowany powyzej text! :)

Moj wlasnie zegna sie z pielucha. jeszcze zakladam pieluchomajtki na noc ale po nocy sa suche i w dzien jak jedziemy gdzies dalej ale pomimo pieluchomajtek wola tak ze mysle ze jeszcze troche i juz bedzie wszedzie nosil majteczki. a sadzalam zanim skonczyl rok, uczylam dlugo i bylo nawet niezle, mial poltora roku jak wolal siku i wpadki tylko czasami, potem wyladowalismy na kilka dni w szpitalu i po nie chcial w ogole wolac. Hej Sodalite :) wiesz, prawda ze pielucha jednorazowa rozleniwia pewnie ale czasami nie ma sensu tracic nerwow przez pol roku czy dluzej jak mozna poczekac i nauczyc w kilka dni ew. tyg. ja tak mialam wiele miesiecy nauki, byl sukces, potem zaczynalismy praktycznie od poczatku. a niedawno znowu sprobowalam i po ponad 2 tyg wolal juz za kazdym razem :) jakbym wiedziala wczesniej ze tak bedzie to bym sobie darowala nerwy i zasikane kanapy i dywany wczesniej a wziela sie raz a porzadnie wlasnie ok 2 roku zycia. sama mam w rodzinie dwoch chlopcow ktorzy byli w pieluchach (na noc i na drzemke) jak juz mieli 4-4,5 roku i to uwazam za przesade. mysle ze ok 2 roku zycia mozna zaczac uczyc, troche wczesniej lub pozniej :) wiadomo ze oswajac mozna wczesniej, ale ja przy przyszlym dziecku bede oswajac ale juz sie nie bede denerwowac i uczyc meisiacami :)

a i zapomnialam dopisac. Sodalite w Polsce jest moze o tyle latwiej ze jestes gdzies z dzieckiem na dworzu i chce siku to majtki w dol i wysadzasz na jakas trawke. widzialas kiedys tutaj kogos kto by tak wysadzal dziecko w miejscu publicznym? ja nie widzialam i dlatego swojego tez nie wysadzam. uwierz ze poltoraroczniak moze nie zrozumiec ze musi czekac az znajde toalete. to tez mi nie pomagalo z nauka i dlatego nadal na dalsze trasy zakladam mu pieluchomajtki bo on wola ale czasami musi poczekac, a nie zawsze jest w stanie czekac (chociaz teraz juz umie tak powstrzymywac ze wpadek juz nei mamy raczej :) )

Gość jaka przesada znowu
? spytajcie rodziców kiedy Wy zaczęłyście siadać na nocnik ja zaczęłam w wieku 8 miesięcy (mam dziś 32 lata) i nie było żadnej sensacji teraz dzieci późno się uczą przez pieluchy jednorazowe mój synek, który ma 22 miesiące niestety też nadal robi w pieluchy, bo po roczku ani myślał USIĄŚĆ na nocniku, a co dopiero cokolwiek do niego robić:O teraz zaczynamy naukę ponownie (przez pogodę dotychczasową i tak ciężko) ;)

Gość jaka przesada znowu
poza tym kiedyś była "szkoła", która mówiła, że jeśli dziecko do roku nie nauczy się załatwiać na nocniku, to w pieluchach zostanie do 3-go roku życia;) tak czy siak przy pieluchach tetrowych nauka na pewno była łatwiejsza;)

Gość mlodalaska23lata
moja corka 2,5 roku:)ale za to nauczyla sie w godzine:) nie musialam ja wczesniej siadac ,kombinować ,cudować

Gość żadna przesada
Spróbuj ja na sedesie sadzac :) Powaznie dzieci lubia zabawy w dorosłych Moje dzieci przestały chodzic w pieluchach -syn rok a córka 14 miesiecy Na noc nie zakładałam z 2-3 miesiecznym opóźnieniem Ale nie uczyłam na nocniku tylko sedesie To działa :)Fakt ze ytrzeba posadfzic trzymac zeby nie wpadło i nie spadło ale co lepsze ? Pilnowanie czy zmienianie pieluch ?

Gość a moj syn ma 2,5 roku
i o ile prob nauki bylo wiele, konczacych sie totalna porazka to od soboty zalapal sam i chodzi sam zrobic siku na nocnik :) kupy jeszcze nei zrobil ale mysle ze to kwestia zcasu :) mam nadzieje ze mu nie pzrejdzie ta ochota nocnikowania :)

mój starszy syn miał 2,5 roku zanim zaczął wołać - wcześniej w ogóle nie chciał. Ale siku robił na stojąco do nocnika nie chciał w ogóle usiąść a kupę robił do kibelka - poprostu bał się nocnika i w żaden sposób nie moglam przez to przebrnąć.. a młodszy teraz ma prawie 15 m-cy i od 2 tygodni chodzi z nocnikiem i woła sisi ściąga spodnie każe sobie ściągnąć pieluchę i siada na nocnik. Jeszcze nic nie zrobił, ale sam fakt że wyraża chęci tak szybko jest dla mnie sukcesem. Bardzo dużo obserwuje starszego brata i chce robić to co on. Licze po cichu na to że w te wakacje zaskoczy i uda nam sie odstawić pieluchy chociaż w dzień.

Moja corka miala 2 lata i 3 miesiace! Od tego dnia sika, robi kupe n a nocnik, i nie sika juz w nocy;) Nocnik u nas zawsze stal, nikt jej do siadania nigdy nie zmuszal, tylko tlumaczylismy! Az nagle ktoregos dnia mala zdjela pampersa i poprostu usiadla:D I odtad mamy spokoj:)

Gość cvruvtjvgb
Mój wnuczek, ma 3 lata i 4 miesiące.... siku woła a kupe dalej rżnie w pampersy:o...zwracam uwage jemu, dlaczego nie woła , że chce kupe odpowiadaja...rodzice, że mam go nie stresowac takimi pytaniami. Rece mi opadają, bo to ewidentna wina rodziców a ja moge co najwyżej sobie pogadać. Nie chce się wtracac do wychowywania wnuka, ale jak mi go zostawia i on narżnie to nie jest mi miło przewijac chłopa, który wszystko już je jak my ....:o

Gość moja ma 11,5 m-ca
robi siku i kupę na nocnik jak ja posadzę, ale w pampersach chodzi normalnie

Kluska... a o tym "...Sodalite w Polsce jest moze o tyle latwiej ze jestes gdzies z dzieckiem na dworzu i chce siku to majtki w dol i wysadzasz na jakas trawke. widzialas kiedys tutaj kogos kto by tak wysadzal dziecko w miejscu publicznym? ja nie widzialam i dlatego swojego tez nie wysadzam. uwierz ze poltoraroczniak moze nie zrozumiec ze musi czekac az znajde toalete..." - nie pomyslalam, racja, to rzeczywiscie pogarsza sprawe :(