Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

meggg13

studia czy praca?

Polecane posty

cześć! mam spory dylemat i mam nadzieje że może mi pomożecie:) Skończyłam liceum i według panującej mody trzeba iść na studia.. tylko jakie? moim dylematem jest to że : 1) mogę pójść na studia dzienne, pracować gdzieś za marne pieniądze w trakcie studiów, a po studiach szukać pracy nie wiadomo gdzie czy 2) zostać w pracy-rodzinnej firmie, w której mogłabym się dużo przydatnych, praktycznych umiejętności nauczyć i studiować zaocznie na np. SGGW? Co na ten temat myślicie? proszę o pomoc Pozdrawiam:)

Gość taka prawda.......
jak i tak zamierzasz pracowac w tej rodzinnej firmie to studia nie sa konieczne;) gorzej jesli zamierzasz szukać kiedys jakiejs innej pracy.. doswiadczenie jest ważne ale studia to obecnie wymóg praktycznie wszystkich pracodawców

tzn firma na razie jest (własny biznes) ale nie koniecznie będzie za np 4 lata. wtedy będę musiała albo myśleć o swoim nowym biznesie albo iść na studia.. tylko czy w wieku 24-25 lat jeszcze można dziennie studiować?

Gość bojanicniewiem
idz na studia zaoczne. dzienne to głupota, biorąc pod uwage fakt, że teraz nie jest wazne to w jakim trybie pobierałać nauki, lecz doświadczenie. To, które masz szanse zdobyc studiując zaocznie ma szanse zaowocować lepiej niż 'organiczone' przez studia dzienne.

ok a co z tymi wszystkimi imprezami, życiem studenckim, nowymi znajomościami które w przyszłości będzie można w jakiś sposób wykorzystać np w trakcie szukania pracy?

Gość bojanicniewiem
? :-o nie ośmieszaj się... myślisz, że imprezowanie po studencku przy wódzie daje 'profit na przyszłość'? zostaja fajne wspomnienia, ale każdy z twojej grupy jest potencjalnie 'zagrożeniem' na polu szukania pracy.

ej nie mówie że mi na tym zależy... tylko biorę pod uwagę wszystkie za i przeciw. wiele osób mówi że właśnie dzięki znajomościom na studiach dziennych znalazły pracę..

Gość guniaaaaaaaaaaaa
tyle, że te znajomości ze studiów dziennych, za 5 lat będą szukać pracy tak samo jak ty, będą dla ciebie konkurencją,a to w żadnym wypadku nie pomoże ci znaleźć pracy. nawet się nie zastanawiaj - idź na studia zaoczne i do pracy. ps. studiuję dziennie ekonomię i wiem, że z pracą jest ciężko. Wątpie, czy jakiekolwiek znajomosci pomogą mi w przyszłości w znalezieniu pracy. No bo jak mają mi niby pomóc koledzy z którmyi sie chodzi na imprezy? oni sami chca sobie znalezc prace a nie jeszcze pomagac w tym mnie.

czyli jednogłośnie uważacie że studia to tylko strata czasu, że powinnam iść na zaoczne bo papierek i tak będzie? a jak mi się zamarzą dzienne to później mogę na nie pójść ? do guniaaaaaaaaaaaa: w jakiej szkole się uczysz? nie ma żadnych perspektyw po ekonomi? polecasz taki kierunek?

Gość bojanicniewiem
z twojego postu można wysnuc wniosek, że studia zaoczne nie są przez ciebie uważane za 'studia' :-o Otóż - są wręcz trudniejsze, że samemu trzeba nadrobic/przerobić ogrom materiały, do tego ma sie niewiele czasu przez pracę właśnie

nie w tym rzecz. wiem że zaoczne są trudniejsze...tylko chodzi mi o to czy lepiej iść już do pracy i w między czasie studiować czy skakać na głęboką wodę i mieć nadzieję że po studiach dziennych na które pójdę znajdę pracę lub kierować się tym że w życiu jeszcze zdążę się napracować..

Gość guniaaaaaaaaaaaa
studiuję ekonomię na UJ. z pracą jest różnie, jeśli nie pracujesz w trakcie studiów i nie zdobywasz doświadczenia, nie znasz języków itd. to z pracą jest bardzo ciężko, bo rynek jest już przesycony ekonomistami. ale jak ktoś ma doświadczenie, pracuje na studiach, zna języki obce, to ze znalezieniem pracy nie powinno być większych problemów. najważniejsze to zdobyć jak najwięcej doświadczenia i uczyć się języków. studia są średnio ciekawe, jest masa nudnej teorii, bardzo duzo matematyki (dość trudnej). jeśli lubisz bardzo matematykę i nie masz z nią problemów to pewnie ci się spodoba. jeśli nie lubisz matmy, albo jej nie umiesz, to będizesz mieć pewnie problem.

wow to wysokie progi:) po takiej uczelni nie powinnaś mieć problemów z pracą:) u mnie z tym kierunkiem to jest tak średnio na jeża bo wybrałam tą ekonomię lub finanse ale.. to takie trochę naciągane ponieważ nie jestem ani umysłem ścisłym ani humanistycznym tzn lubie matmę historię języki- nie sprawiają mi trudności:) i przez długi czas zastanawiałam się co wybrać na studia. i wyszło że ekonomia albo finanse