Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czytojestmozliwe

Zajście w ciąże

Polecane posty

Gość Czytojestmozliwe

Mam pytanie...3 dni po okresie moj narzyczony skonczyl we mnie...czy jest mozliwosc ze bede w ciazy?podobno tylko w dni plodne mozna zajsc w ciaze prosze o rade bo strasznie sie stresuje!!!(oboje nie planujemy dziecka ale jak sie trafi to bedziemy bardzo jednym slowem szczeliwi jednym slowem nie uwarzamy).;)

Gość Czytojestmozliwe
Czy ktos mi odpisze?bardzo was prosze

Dni płodne to nie wyliczanka. 3 dni po okresie to znaczy w ktrym dniu cyklu? Bo u jednej okres trwa 3 dni a u innej 7 i to jest spora różnica. Napisz też jak długie masz cykle (mimo wszystko moja odpowiedź będzie wyłącznie określeniem prawdopodobieństwa a nie pewności, bo o dniach płodnych informuje nas organizm okreslonymi sygnałami, w każdym cyklu mogą się one zacząć wcześniej lub później).

Gość Czytojestmozliwe
A wiec okres mam zawsze 3 dnia miesiaca....i trwa do 6-7 dnia

Czyli cykle 30-31 dni, tak?I współżyłaś ok 10 dnia cyklu tak?Ryzyko jest - a jeśli w tym cyklu owulacja postanowiła sobie wystąpić wcześniej, to jest dość duże.Jeśli nie chcesz mieć dziecka to śmigaj do lekarza po tabletkę "po" i następnym razem się zabezpieczaj, z wyliczanek to połowa ludzkości pochodzi ;)

Gość Czytojestmozliwe
Dzieki...bardzo chcemy miec dziecko i mamy do tego warunki bylibysmy bardzo szczesliwi dowiadujac sie ze jestem w ciazy.

No tak, nie doczytałam zdania w nawiasie :-)szanse wyglądają tak: ok 40 procent maks na zajście w cyklu pod warunkiem współżycia w dni płodne (o ich pojawieniu się informuje śluz) ale przeciętnie ok 25%. Wrzuć sobie w google hasło "obserwacje śluzu" i poczytaj o tym jak określić w której fazie cyklu się znajdujesz.

Gość atomówka11240
ja mam cykle 30-32dni a w ciąże zaszłam w 10dniu cyklu okres mam 5-6dniowy

Gość Czytojestmozliwe
Ok zaraz to zrobie i poczytam,wlasnie nigdy nie moglam pojac jak wylicza sie cykl dni plodne....niby to proste ale nigdy nie potrafilam tego pojac....;)

No ich się nie wylicza tylko określa na podstawie objawów.Wyliczanki nie mają sensu ponieważ to dzień miesiączki zależy od tego kiedy wystąpi owulacja. Zatem wystąpienie samej owulacji da się wyliczyć plus minus wyłącznie w cyklu, który już zakończył się krwawieniem.Przy staraniach kieruj się śluzem bo to on nas informuje o tym, że wzrasta estradiol odpowiedzialny za dojrzewanie komórek jajowych.

Gość Czytojestmozliwe
Dziekuje Ci bardzo..bede obserwowała,wlasnie znam moj sluz he bo nie raz widzialam ze jest taki a raz taki i teraz patrzac na strony z obserwacja sluzu widze ze u mnie juz takie byly wiec wiem juz kiedy mam dzialac hehe

Gość Czytojestmozliwe
Liczylam z ciekawosci na kalkulatorze w necie tzn obliczalam dni plodne i wyszlo ze zaczynaja mi sie 15 do 22 wiec jak kochalam sie 10 to byly dni nie plodne...no ale zobaczxymy co bedzie;)

I właśnie dlatego z tych wyliczanek tak się łatwo zachodzi ;) bo to bzdury są.sama owulacja ma miejsce na 12-16 dni przed miesiączką (prawidłowo) co już oznacza, że przy cyklu 30to dniowym owulacja wystąpiła między 14 a 18 dc. Tylko że NIE WIADOMO ILE BĘDZIE TRWAŁ TEN CYKL bo owulacja to NIE STAŁA. Jeśli wystąpi wcześniej a do ciąży nie dojdzie, to okres wystąpi wcześniej. jeśli później to i okres wystąpi później.Druga sprawa jest taka, że plemnik w dobrym śluzie przeczeka 3-5 dni i wcale dzień owulacji nie jest tu przy współżyciu potrzebny.

Gość Czytojestmozliwe
No tak masz racje bede obserwowala....mam nadzieje ze sie uda

Dlugosc cyklu zalezy od fazy folikularnej poniewaz jest zmienna natomiast faza lutealna jest stala w kazdym cyklu. Faza folikularna(przedowulacyjna) nazywana jest faza wzglednej nieplodnosci ze wiadomo ze najwieksze szanse na zaplodnienie sa jezeli do przytulanek dojdzie 3 dni przed owu, w owu i 2 dni po owu. Jednak najwiecej kobiet zachodzi w ciaze przed lub w czasie owu niz po niej. Dzieje sie tak poniewaz plemniki moga w dobrych warunkach potrafia czekac na jajeczko 48h a niektore zrodla podaja ze nawet 72h. Do tego mimo iz plemniki potrafia dostac sie w kilka sekund do jajowodu to potrzebuja 6h zeby dojrzec i byc zdolnym do zaplodnienia. Wiec szansa na ciaze jest;) życze autorce zeby ten cykl zakonczyl sie II na tescie :) Jezeli jednak jescze sie nie uda to nie napinajcie sie na dziecko te wszystkie analizy mierzenia temp i cala reszta do tego sex po to aby byla dzidzia bo akurat jest owu pozniej czekanie do konca cyklu czy sie udalo mimo tego ze jestescie zdrowi to blokada psychiczna powoduje ze sie nie udaje mimo tych wszystkich metod "pomagajacych" zajsc w ciaze. Kochajcie sie kiedy macie ochote i na spontanie i na pewno sie uda, o ile juz sie nie udalo;)

Gość Czytojestmozliwe
A czy stres i palenie papierosow bardzo wplywa na jakosc spermy?Nie które pary przygotowuja sie do "zajscia"czyli rzucaja uzywki,dobrze sie odrzywiaja uprawiaja sport ,badaja sie czy to jest az tak koneiczne?aktualnie podpalam sobie troszke ale jestem w stanie rzucic kiedy dowiem sie ze jestem w ciazy moze pale dlatego bo Moj Pali i z nudow...sama nie wiem;)

Powiem Ci ze wszystko szkodzi ;) Jezeli palisz to nie rzucaj tylko ogranicz do minimum;) 12 mialam dostac @ no ale nie ma testu na razie nie robilam, tez pale papierosy ale od kilku dni jakos niezbyt mi smakuja i prawie nie pale;) podejzenie nieplodnosci a co za tym idzie wszystkie badanka zostaja zlecone przez lekarza po ok roku bezowocnych staran. Wiadomo ze trzeba zmienic troche diete itd ale nie mozna przestawic zycia do gory nogami w czasie starania o dziecko;) bo jezeli glownym celem stanie sie chec zostania rodzicami to moze sie nie udac mimo dobrych badan Twoich i partnera. Kochajcie sie dla przyjemnosci a nie dla zaplodnienia;) Uwierz mi ze szybciej sie uda niz przy obserwacjach kalendarzykach testach owu itp. Dajcie sie poniesc chwili;) No chyba ze juz sie udalo;) Powinnas brac kwas foliowy a swojemu M mozesz kupic w aptece Salfazin jest bez recepty i poprawia kondycje plemniczkow;) Zycze z calego serducha aby juz ten cykl zakonczyl sie II kreseczkami;) A jezeli nie w tym to moze w nastepnym sie uda;)

Gość Czyjesttomozliwe
Dzieki za odp....jutro podjade do apteki i kupie;) a co do palenia to nei pale az tak duzo by organizm doznal szoku,zreszta ostatnio tez jakos nie mam ochoty na papierosy i jest mi chwilami strasznie duszno ale to spowodowane jest ta koszmarna pogoda......raz chlodno a chwilami 38 C....i dusznoooo.....chcialabym by sie udalo by wreszcie poczuc co oznacza bycie w ciazy jak to wyglada itp Tobie tez zycze by Ci sie udało!!!!:)

Gość CjakCecylia
AHa i jeszcze jedno czy Ja musze czekac do nastepnej miesiaczki czyli 19dni czy zrobic wczesniej test czy nic nie robic i starac sie dalej?tzn nie starac kochac i nie uwarzac hehe

Gość Czytojestmozliwe
AHa i jeszcze jedno czy Ja musze czekac do nastepnej miesiaczki czyli 19dni czy zrobic wczesniej test czy nic nie robic i starac sie dalej?tzn nie starac kochac i nie uwarzac hehe ps.zeby nie wyszlo dziwnie z ta CjakCECYLIA bo temat inny zalozylam to zalozylam go z pytaniem kolezanki z ktora wlasnie siedze w pracy:)

jezeli @ nie przyjdzie to zatestuj;) i kochaj sie z M kiedy macie chec ;) Trzymam kciuki aby w tym juz sie udalo;)

Gość Czytojestmozliwe
Hej dziewczyny....dzis od poludnia strasznie bola mnie cycki sa takie nabrzmiale jak przed @.....nie nie chodzi mi o to ze pewnie jestem w ciazy bo przeciez za wczenie byloby na objawy ale zastanawiam sie czemu czy dlatego ze zaczynaja mi sie dni plodne czy jak czy to moze hormony....

Z tego co pamietam to w pierwszym tyg po zaplodnieniu bolaly mnie piersi i to strasznie.....poczekaj do spodziewanej @ lub moze zrob wczesniej test jezeli nie bedziesz mogla wytrzymac z ciekawosci;P

Gość Czytojestmozliwe
Cieszylabym sie jezeli bylo by to spowodowane ciaza ale zobaczymy....mam nadzieje ze wszystkim dziewczyna z kafeterii i wogule starajacym sie wreszcie sie uda bo to najpiekniejsza chwila w zyciu kobiety......:D

Gość Czytojestmozliwe
a powiedzcie mi jeszcze, czy jeżeli będę współżyć w sposob przerywany, to moge zrezygnowac z prezerwatyw?

Gość Czytojestmozliwe
Mozesz sie podemnie nie podszywac.....nie ktorym naprawde sie nudzi