Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciążówka

wysokosć dna macicy w ciąży....

Polecane posty

Gość ciążówka

witam ...jak u was wygląda sprawa wysokości dna macicy w poszczególnych tyg ciąży...i jak to się ma do terminu porodu??? może zacznę od siebie... jestem w 21tyg.ciąży a wysokość dna macicy sięga 2palce powyżej pępka....i otóż od początku wysokość zawsze była dużo wyższa niż szacują się normy...lekarz na razie nie chce nic mówić jedynie tyle że jest wyżej...od razu piszę że jest to 2 ciąża... czy to możliwe ze ciąża jest starsza niż 21tyg jak u was to wygląda?.

Gość ciążówka
nikt się nie wypowie???

Gość po pierwsze
To napisz po polsku o ci chodzi. Ja tam nie bardzo wiem jaką mam wysokość dna macicy. Nie umiem nic wyczuć. Wiem tylko, że mam twarde podbrzusze. Ale to chyba nie o to chodzi.

Gość nie ma na kogo głosować
przyjmuje się, że w 20tc dno macicy dochodzi do pępka, a później co tydzień podnosi się o jeden cm. Ty masz 21tc i ok 2 cm nad pępkiem, czyli tak jakby 1 cm wyżej niż w książkach. Nie wiem czym się przejmujesz.

Gość ciążówka
to właśnie słyszę znów inna wersję...bo lekarz mówił że wysokość na wysokości pępka osiąga się po 20 tyg ciąży...a znowu z netu wyczytuję że w 24 tyg jest dopiero na wysokosci pępka.. i bądźmy tu mądrzy ....

Gość ciocia ruda
mi nic nie mow bo sama szukam info na ten temat. do 28 tyg mialam o cm wieksza odleglosc dna macicy niz powinna byc przypuszczalnie (ale tego moglam sie spodziewac poniewaz zamiast pierwszego dnia okresu powiedzialam lekazowi kiedy mi sie skonczyl, a to tydzien roznicy.) za to zeby bylo smieszniej w 32 tyg mialam juz 36cm odleglosci dna macicy.jakby mogl ktos spytac swojego lekaza co to moze oznaczac albo moze ktos jest w tej sytuacji...mieszkam za granica i tu tak sredni mi mowia, tyle ze nie ma sie czym martwic chodz to nie w normie i ze moze dziecko bedzie wieksze itp. zastanawia mnie to teraz niesamowicie.i to fakt, duzo osob mi mowi ze mam spory ten brzuch jakos ale na badaniach dla pewnosci wychodzi ze to jedna dzidzia.

Gość ciocia ruda
i???ktos cos wie?

Gość ja w 34tyg ciazy mialam 33 cm
???????

Gość kfiatuszek:)
ja wiem :) dno macicy znajduje się na wysokości pępka w 24tym tygodniu ciąży. Jeśli w 21szym jest 2 palce powyżej to rzeczywiście sugeruje to ciążę starszą o miesiąc. Ale przyczyny mogą być też inne, więc napisz co na usg- jakie są pomiary dziecka, oraz kiedy miałaś pierwsze usg i jaki wychodził termin porodu z tego pierwszego.

w UK dno macicy mierzy sie cm ( od gory tam gdzie wyczuwasz twarde do spojenia lonowego) ilosc cm odpowiada ilosci tygno 20 tydzien - 20 cm.

Gość ciocia ruda
no właśnie laporushi27 tak wlasnie tu mierza, pocieszylas mnie ze tobie tez wychodzily inne wymiary brzuszka niz powinny byc w danym tyg bo to dla mnie oznacza ze nie jest to jakis ewenement. to moja pierwsza ciaza a zeby bylo smiesznie polozna mnie nie uspokoila w zaden sposob poza tym ze stwierdzila iz jestem niska i tak moze byc.a ja sie tyle naczytalam juz o czym moze swiadczyc za duzy brzuszek ze szkoda gadac.poza tym wiecie co mi jeszcze powiedziala na ostatniej wizycie jak bylam i spytalam czy nie zmierzy mi tej odleglosci od spojenia lonowego (bo w karcie mam napisane ze na tej i kazdej wizycie musi mierzyc)a zwlaszcza bylo to dla mnie wazne skoro bylo cos nie tak. powiedziala ze mi zmierzy za 2 tyg przy nastepnej wizycie i jak bedzie cos wtedy nie tak to sie zastanowi czy mnie nie wyslac na usg bo moze duzo wod plodowych bla bla bla ale co mi po tym jak w tym momencie bedzie moj 38+5 tydzien? co mi poradza jak by bylo cos nie tak?no wlasnie.glupia baba.nie powinnam tak mowic ale tak wlasnie czuje.odwalila moja wizyte w 10 min bo byla spozniona i inni czekali na nia a ja na nia czekalam tez nie malo- ponad godzine. wybaczcie troche mnie te jej podejscie zabolalo..moze nie powinnam sie tak unosic.aczkolwiek bylam zmartwiona cala ta sytuacja.

Gość gość
a ja w 16 tyd mam 3 palce poniżej pepka, to chyba za dużo?

Gość gość
może ciąża jest starsza

Gość gość
jestem w 20 tyg ciązy i mam jeden palec poniżej pepka, to tez za dużo, ruchy czuje od 16 tyg, i też wydaje mi się że wcześniej urodzę

Gość gość
W 28 tygodniu mam już 31 cm i teraz nie wiem czy się martwić bo położna zastanawiała się nad wysłaniem mnie na dodatkowe usg... stwierdziła jednak ze sprawdzi jeszcze raz w 31 tygodniu i jeśli wtedy będzie za dużo to dopiero usg

Gość gość
Dziewczyny dowiedzialyscie sie cos na temat tej wysokosci macicy? Ja jestem w 24t3d i kopniaki dzidzi czuje okolo 3 cm ponad pepkiem i zastanawiam sie czy to normalne?