Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzysz o spotkaniu z gwiazdą

Szanujmy starszych ludzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Proszę Was. Szanujmy starszych ludzi, naszych rodziców jeśli jesteśmy już dorośli i naszych dziadków a także zwykłe nieznane nam osoby z ulicy. Często mówicie o nich: próchno, mohery, stare grzyby... Przecież kiedyś sami tacy będziemy! Będziemy chodzić o lasce, modlić się w Kościele, będziemy mniej widzieć i słyszeć. Uważam że należy im się szacunek. To wielka sztuka dożyć sędziwego wieku i nadal cieszyć się z życia. Wiedzą, że za rok a może 5 lat mogą już odejść z tego świata a mimo to mają chęć życia czasem większą od nas młodych. Będąc ostatnio na cmentarzu zauważyłam nagrobek z pustym miejscem. Jak myślicie, dla kogo? Oni sami sobie robią tam miejsca, ale na pewno im musi być przykro. Pół roku temu i na moim rodzinnym grobie zostało zapełnione takie puste miejsce... :( Uważam, że trzeba mieć dużo siły psychicznej w sobie aby żyć z dnia na dzień i nie myśleć o tym pustym miejscu na nagrobku, nie zastanawiać się czy to już ostatnia Wigilia. Ja nie wyobrażam sobie nie pomóc starszej kobiecie ponieść torby, otworzyć ciężkie drzwi Kościelne, albo nie przeprowadzić starszego pana przez ulicę. SZANUJMY ICH!!!!

Gość kika bez bucika
ja szanuje :)

Gość mileństwo
popieram, żal mi jak słyszę jak gównażeria śmieje się ze straszych! ludzie teraz nie mają za grosz szacunku do innych

Gość dziwne pokolenie :(
ja także nie rozumiem zachowania pokolenia "jebać policję", chociaż też jestem w ich wieku :( To straszne co dzieje się z tymi dziećmi ale wątpię, żey choć jednemu chciałoby się przeczytać twoją obszerną (jak na ich możliwości) wypowidź

Gość staszek spod monopolowego
a mi to zwisa

oczywiście są starsi ludzie, którzy zrzędzą i są niemili ale to zależy głównie od człowieka. Właśnie ja raz byłam przypadkiem jak nastolatkowie przewrócili starszego pana, takiego miłego i zadbanego, miał taką sympatyczną twarz. A tu taka heca ze strony idiotów:O

Staram się, ale na przykład jak widzę i słyszę taką babkę jak "super partia kur*o" to aż się we mnie gotuje!

Gość taa niedobra pupa
Ja nie rozumiem, dlaczego w naszej kulturze przyjął się szczegóony szacunek do starszych ludzi. Ja nie czuje szacunku do kogoś, tylko dlatego że jest stary, albo młody, itp. Na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Jeżdżę komunikacją miejską i to co widzę - jak zachowują się - przyprawia o ból głowy. Jak się ustapi miejsca - 1 na dziesięć osób podziękuje, pchają się, są chamowaci, niby nie maja siły - a jak widza wolne miejsce takiego speedu dostaja, i jeszcze wszystkich po drodze stratują. .

Chęć? W moim mieście nie widziałam jeszcze osoby starszej emanującej chęcią do życia. :) Nie mogę szanować kogoś, kogo nie znam - przykro mi. Wiek tutaj nie jest żadną taryfą ulgową. I jako agnostyczka - modlić w kościele to się nie będę na pewno. Taka Jola Rutowicz za 40 lat zasłuży sobie na szacunek? :O A kysz!

napisałam przecież że to zależy od człowieka, a ja jak ustępuję miejsca w autobusie to mi zawsze podziękują a nwet się uśmiechną. Trzeba być miłym to i to samo nas spotka

Gość Oj ty biedna
Co wy bredzicie,szacunek nalezy sie kazdemu,niezaleznie od wieku,a piszacy i myslacy inaczej nie maja szacunku dla samych siebie,wiec czego mozna sie po takich spodziewac?

Gość kuschelkugel 1988
ja nie szanuję starszych ludzi tylko dlatego, że są starsi. powód? pracuję od listopada w aptekach, jako hostessa, głownie aptekach, gdzie sama geruzja przychodzi. to jacy niemili potrafią być, jak podli, to ile razy doprowadili mnie do łez "bo co ty gówniaro wiesz o zyciu" to doprowadziło do tego, ze wytworzyłam sobie taka własnie wizje człowieka starego. nie macie pojecia jak sfrustrowani potrafia byc ludzie starsi. a wszytskie swoje frustracje wylewaja gdzie sie da. sfrustrowani i roszczeniowi "bo mam tyle lat I MI SIE NALEZY". nie szanuje straszych ludzi, którzy nie szanuja mnie i mojej pracy. kiedys tak mi dali popalic, ze przestałam ustepowac miejsca (chyba ze ewidentnie o lasce, czy niedołezni, to jednak nie mam serca nieustąpić). nie wyzywam ich, nie smieję się z nich, nie sprawiam przykrosci, ale mysle o nich niestety wiele przykrych rzeczy. i nie zgadzam sie a autorką- "To wielka sztuka dożyć sędziwego wieku i nadal cieszyć się z życia" myśle, ze "To wielka sztuka dożyć sędziwego wieku i nadal byc dobrym dla innych, szanowac takze młodszych i nie obarczac innych swoimi zyciowymi niepowodzeniami"

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć. :) Ja zawsze jestem miła. Przedmówco: jaką wartość miałby tak naprawdę szacunek, gdyby należało szanować każdego? Ot - nic. Takie sobie uczucie "szanujesz mnie, bo szanujesz każdego". Uwłaszczasz w ten sposób ludziom naprawdę godnym szacunku. Należy każdego traktować uprzejmie, ale szanować? NIE. :O