Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

por supuesto

nieważny paszport i lot z RYANAIRem!

Polecane posty

Witam, mam problem i może ktoś słyszal o podobnej sytuacji i sypnie jakąś pomocą czy radą bo jestem w dołku. moja 17letnia siostra ma lot na 19 czerwca (ta sobota) liniami RYANAIR z hiszpanii do polski, i nagle obudziła się że paszport od kilku miesięcy nieważny, bo była przekonana że prawnie obywatela polskiego przepuszczą do Polski bez problemów nawet na nieważnym dokumencie, a tu się okazuje że ryanair niby NIE przepuszcza. Wie ktoś może jak to jest w praktyce??? Dzwoniliśmy do konsulatu, a w końcu i ambasady w Madrycie i mówią że nie ma żadnego papieru który by nakazywał czy coś, przepuszczenie obywatela, że to należy od przewoźnika, i oni jedyne co mogą zrobić to przesłać papier z potwierdzeniem jej danych jako obywatelki polskiej. dodam że niestety nie mamy możliwości ani już czasu na dojazd do madrytu i wyrobienie jej nowego paszportu.

Gość kiok
oczywiscie, ze nie przepuszcza, jak ty to sobie wyobrazasz? Ze wpuszczą kogos do kraju bez zadnego dokumentu?

Gość a po co ma sie dziewczyn
no ma 17 lat to nie bardzo zeby miala dowod :o

Gość moj brat mial dowod
jak mial 16 lat, wiec moze ma chociaz pewnie nie szukalibt ratunku jakby dowod miala

Gość współeczuje siostruni
Kupa nie poleci! Na drugi raz będzie pamiętała by sprawdzić paszport a nie tylko jakie ciuszki wziąć ze sobą :/

Gość kiok
swoja droga jaka dzisiejsza mlodziez jest durna. Mysli, ze niewazny paszport to to samo co wazny paszport:O

kiok, bo na paszporcie pisze że na jego podstawie można wrócić na teren RP... chodzi o to że nie wiedzieliśmy że niektóre linie lotnicze tworzą sobie własne prawa ;

Gość zachwycona życiem:):):):)
Ale paszport też chyba musi wyrobić w Polsce a nie tam....

Gość zachwycona życiem:):):):)
zadzwoń do rayanera to ci powiedzą

Gość kiok
ale jakie wlasne prawa? Zaden kraj nie wpusci osoby bez waznego paszportu lub dowodu.

Gość o kuurczeee
chodzi o to ze moze wjechac do kraju, ktorego jest obywatelem na niewaznym dokumencie

Kiok to sobie lepiej zobacz co pisze na ostatniej stronie paszportu. a pytam, bo słyszałam o wielu przypadkach w których lali na date ważności na odprawie i czy może ktoś miał podobną sytuacje do naszej. i jeszcze jedno, napisałam tu nie po to żeby ludzie oceniali moją siostre, ani prawili jej uwagi. jeśli ktoś może coś doradzić, bardzo będe wdzięczna, a jeśli nie- to proszę się wstrzymać od pisania w tym temacie.

A zrobiła już odprawę online? Bo jak nie to można tam wybrac dowód/paszport/inny dokument przy wpuszczaniu do samolotu. I wtedy podaje dane (nr i do kiedy ważny) tego 'innego dokumentu'. Chociaż nie wiem jak to wygląda z Hiszpanią, bo ja leciałam z Niemiec.

Gość frentii
Nie wpuszczą jej do Hiszpanii, oni dokladnie sprawdzaja dokumenty.

Gość do frenti,
Ona akurat leci z Hiszpanii do PL a nie odwrotnie.

ksuksu, tak odprawa online już zrobiona, karta wydrukowana, chyba jedyny plus w tym wszystkim to że na karcie pokładowej nie pisze data ważności paszportu. staram się ciągle załatwić jakiś papier z ambasady bo zawsze to coś... frentii ona leci Z Hiszpanii, DO Polski, a nie odwrotnie.

Gość provokejszyn jak nic
no ja tez mysle ze kupa

Gość a nie ma aktu ur
albo innego dokumentu? karty ubezpieczeniowej?

Gość zgłosić się do ambasady
naszej w Hiszpanii i tam wystawią zastępczy blankietowy paszport

A nie możesz zadzwonić do rayanera i się dowiedzieć zamiast się domyślać i spekulować?

Właśnie dowiedziałam się o tym blankietowym paszporcie ale pisali że możliwe że on już nie istnieje, ale zadzwonię się dowiedzieć, dzięki :)

Zadzwonie do ryanaira i mi powiedzą to samo co mają w regulaminie, więc... poprostu chciałam wiedzieć jak to jest w praktyce, że może ktoś wiedział, przeżył, tak w razie wu..

Gość gunis11
Ustawa o paszportach zezwala na wjazd obywatela Polski na terytorium RP na nieważnym paszporcie ,ale wyjazd jest już niemożliwy.

Gość nie ma to jak
odświezyć temat po prawie roku ;) Inne pytanie: założmy, że jestem na Węgrzech i teoretycznie do Pl na nieważnym wrócić mogę, ale jedyna droga wiedzie przez Czechy czy Słowację, więc do nich muszę siłą rzeczy wjechac na nieważnym paszporcie. Możliwe to jest?

Gość Ryanair...,,,
Ryanair sprawdza paszporty i to jest napisane na ich stronie. Jak sie cos kupuje to trzeba przeczytac dokladnie zasady a nie bezmyslnie klikac w okienko "akceptuje warunki". To wszystko zalezy od przewoznika, i nawet jakby sobie wymyslili ze na odprawde masz sie stawic ze swiadectwem bierzmowania to akceptujac warunki zgadzasz sie na to.

Gość INGUSIA
Ja mam podobna sytuacje , mam paszport wazny do polowy wakacji we wloszech i nie wiem czy mnie puszcza do samolotu do polski , i wgl czy mi bilet tak sprzedadza lotniczy ?