Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spoznia mi się

odchudzanie a brak miesiączki

Polecane posty

Gość spoznia mi się

Przez półtora miesiąca schudłam 7 kg i okres spoznia mi sie pięć dni. Powiedzcie czy to może być spowodowane odchudzaniem? Dodam że dwa dni temu robiłam test ciążowy i wyszedł negatywny.

Gość zimna i nieczuła
Tak, przy szybkim chudnięciu zaburzeniu ulega cała gospodarka hormonalna organizmu.

Gość Student Medycyny
Jest możliwe, krwawienia miesięczne przy takich spadkach wagi mogą zanikać nawet na okres 8 tygodni.

Gość spoznia mi się
myślałam ż e tylko bardzo szczupłe dziewczyny mają ten problem. Ja wstępnie ważyłam 63 kg więc teraz mam 56 kg.

Gość Student Medycyny
7 kilogram w poltora miesiąca to bardzo dużo. Nie umiesz sie odchudzać. Będzie straszne jojo jak wrocisz do pierwotnej diety. Zbyt mala ilość kalorii w diecie a szczegolnie obecności tłuszczów mogą drastycznie zmniejszyć poziom cholesterolu. Bez niego nie ma prekursowa hormonów sterydowych - pregnonolonu a bez hormonow sterydowych nie ma wlasciwej regulacji cyklu miesiecznego

Gość spoznia mi się
Ale to nie było świadome odchudzanie. Kupa stresów tak na mnie podziałała.

Gość Student Medycyny
No to tym bardziej. Stres + Odchudzanie = efekt w postaci braku okresu

Gość spoznia mi się
Mam jeszcze pytanie odnośnie testu. Czy mogło się okazać że pokazał błędny wynik?

Gość spoznia mi się
tak jak pisałam wyżej bardzo mało jadłam bo przy stresie zawsze tak mam

Gość Student Medycyny
Test ciążowy raczej sie nie myli ale nie jest nieomylny. Błędność pomiaru wacha sie z tego co pamiętam w granicach 5 do 8%.

Gość spoznia mi się
Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś. Chociaż teraz martwię się tym brakiem miesiączki. Wizytę u gina mam dopiero w przyszłą środę.

Gość Student Medycyny
Zaczniesz jeść normalnie to wróci. 99% wszystkich dziewuch nie umie sie odchudzać. KAŻDA dieta w ktorej je sie jak wróbelek konczy sie tragedia w postaci takich zaburzen i takiego efektu jojo ze spuchniesz 2x tyle jak bylo przed dietą. Odchudzanie polega na diecie zbilansowanej, z niewielkim deficytem kalorycznym i treningiem aerobowym. Nie da sie skutecznie schudnąć nie ruszając sie więcej. To tak jak trzyma więźnia w obozie koncentracyjnym i podawać mu tylko wode i skórki od chleba. Po wypuszczeniu rzuci sie na golonke piwo i slodycze i nadrobi sadła za 3 wojny swiatowe. Organizm broni sie w ten sposob gdyż reaguje na zasadzie reakcji obronnej na przyszłość. Jesli robisz mu takie numery ze z dnia na dzien obcinasz drastycznie kalorie, to po powrocie do normalnej diety bedzie magazynowal sadlo na wypadek kolejnej "diety cud" Odchudzilem wiele koleżanek i wiem co mowie

Gość spoznia mi się
Masz rację, ale co ja zrobię że nie mogę jeść?

Gość Student Medycyny
Przestać sie stresować i byc bardziej aktywną fizycznie. WY macie kupe czasu na to co nie trzeba. Zamiast siedziec 3 godzinny w lazience, drugie tyle gadac przez telefon i lazic po zakupach, kupic karnet na siłownie. Wystarczy 3 razy się tam zjawić w tygodniu na godzinke. Jak pojeździsz na rowerze stacjonarnym ze stałym pulsem 130 na minute przez 45 minut to po powrocie do domu będziesz mogła zabić za posiłek. (oczywiście odpowiedni, nie karton ptasiego mleczka)

Gość spoznia mi się
Całkiem możliwe, tylko że po 9 godzinach pracy w akordzie nie bardzo mam jeszcze ochotę na siłownię.