Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vitreus

Co może jeść niemowlę 7 miesięczne?

Polecane posty

Gość vitreus

Czy 7 miesięczne niemowlę może jeść budyń albo kisiel? Co dawaliście innego do jedzenia oprócz słoiczków?

Gość dziecko potrzebuje czasu
A dlaczego nie może? Z tym, że najlepiej zrobiony przez Ciebie, a nie kupny. Budyń: * 2 szklanki (500 ml) mleka * 1 łyżka masła * 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią * pół laski wanilii * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 żółtka Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować (ja to robię blenderem) z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i owocami. Kisiel: - owoce: np. 1/2 szklanki jagód i około 1 i 1/2 szklanki wiśni, wydrylowanych 3 szklanki zimnej wody około 3 łyżeczek cukru - lub więcej do smaku 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (+ więcej do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu) Przygotowanie: Do rondelka włożyć jagody i wiśnie bez pestek, zalać 2 i 1/2 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owców. Zagotować i odstawić z ognia do wystudzenia. Jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować.

Gość vitreus
ale nie podam mu z tym budyniem czy kisielem za dużo glutenu jeśli sama zrobie?

Gość saleminka8
to co mama zrobi,mój wymiotuje słoikami(obiadki,zupki) je tylko deserki ze słoików,bo nie chce mi sie robić :P zupki,ziemniaczki i mięso robię sama,mój nawet spróbował jajecznicy :P dużo moze juz jeść taki maluch ;) gluten wprowadza sie w 5 miesiącu! mój zaczął od biszkoptów zaw.gluten,teraz k.manna itp. mój synek jadł juz sporo:parówki(nie smakuja mu) :) kajzerki,chleb,herbatniki,wafle ryżowe,jajecznice,kaszki smietankowe(z kaszą manną-kupne) ziemniaki moim sposobem :) chrupki (flipsy),mintaja,budyń również jadł i nie było negatywnych reakcji na mleko krowie,ale mleko kupiłam z lodówki w sklepie a nie z długą data waż.

Gość vitreus
ja wprowadziłam dopiero od 7 miesiąca gluten, pół łyżeczki kaszki mannej codziennie. chyba będę próbowała wszystkiego po troszeczkę dawać i będę obserwowała

Gość vitreus
na wodzie.

Gość RUDAfk
a czy po 5miesiacu, mozna taki kisiel domowy podac dziecku?

Gość przecież ŻADEN ze składników
na ten budyń czy kisiel nie zawiera glutenu, więc o co ci chodzi?

Gość nv jkadbfjb
PODNOSZĘ TEMAT,PODAJCIE MAMY JAKIEŚ PRZEPISY SPRAWDZONE PRZEZ WAS OD 7MIESIĄCA