Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alicja_w_krainie_czarów

domowy chleb

Polecane posty

Gość gość
My z siostra kupujemy tutaj gotowe mieszanki na chleb sa pycha.. dodaje sie tylko drożdże i wode . Można zrobic w piekarniku albo w automacie.. sklep internetowy upieczchleb.pl polecam dużo smakow do wyboru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olala

Ja używam mąki z lubelli pełne ziarno, chlebek zawsze na niej pięknie wyrasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak już się zacznie piec domowy chleb to trudno wrócić do kupnego. Domowy chleb smakuje wyśmienicie i wspaniale pachnie. Ja piekę różne chlebki a także bułeczki. Wczoraj upiekłam chleb ze słonecznikiem. jest pyszny :classic_love: Polecam przepis: 

500 g mąki pszennej typ 550, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, 400 ml wody (ciepłej), 1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera, 100 g ziaren słonecznika
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i olej. Do ciepłej wody wsyp drożdże i wymieszaj. Następnie wymieszane drożdże wlej do mąki. Całość wymieszaj łyżką, zagarniając ciasto do czasu, aż cała mąka połączy się z ciastem. Wsyp połowę słonecznika i zagnieć ciasto dłonią. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę o wym. ok. 10 x 25 cm wysmaruj olejem i obsyp jej wnętrze 3 łyżkami słonecznika, przyciskając je do boków formy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i przełóż do formy, wyrównując łyżką. Wierzch ciasta natnij nożem wzdłuż na głębokość ok. 2 cm. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp resztą słonecznika. Formę z ciastem postaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.

Formę z chlebem wstaw do piekarnika. Piekarnik 180 °C
Ważne:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 60 min.
Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i połóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makammka

Ja mam zakwas od mamy już długi czas, a chlebek wychodzi zawsze pyszny, robię na mące lubelli pełne ziarno, dosypuję tez różnych pestek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fiqu
Dnia 19.01.2020 o 13:10, Gość makammka napisał:

Ja mam zakwas od mamy już długi czas, a chlebek wychodzi zawsze pyszny, robię na mące lubelli pełne ziarno, dosypuję tez różnych pestek.

też używam tej mąki, lubella ma moim zdaniem jakąś lepszą pszenicę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×