Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Robaczekk

Co sądzicie o studiach slawistycznych?

Polecane posty

Gość Robaczekk

Chcę tam iść :) Są to 3 języki wschodnie w różnych kombinacjach.

Gość Robaczekk
Może jednak ktoś wyrazi swoją opinię??

Gość mam znajomych
Może być ciekawie, ale czy przydatne? Moja córko studiowala wschodoznawstwo jako drugi kierunek (pierwszy to prawo). Po roku zrezygnowała mimo dobrych ocen, bo te studia pochłaniały dużo czasu, a nie dawały żadnych przydatnych umiejętności. Jedyne, co jej się przydało i sprawiało jej przyjemność - to właśnie nauka języka (rosyjskiego).

Gość deratyzatorka nr 1
myślę, że kokosów po tych studiach zarabiać nie będziesz... raczej marne perspektywy

Gość Robaczekk
Dziękuję za wypowiedź, na rosyjski stawiam najbardziej w dobie jego zaniku i zależy mi na jego swietnej znajomości, jestem z Warszawy i jest chodliwą umiejetnościa.

Gość Robaczekk
Rosyjski w biznesie chcę dorobic jednoczesnie.

dobrze, ale jaki plany na pracę. Bo dyplomików możesz sobie naprodukować masę, a potem będziesz się żalić, że nie masz pracy po swoich choojowych studiach :o

Gość Robaczekk
Chciałabym zatrudnić się w firmie jako tłumacz ze wschodem.

Gość provokejszyn jak nic
najpierw pzreanalizuje sytaucja i spawrdz jak ''latwo'' jest znalezc taka prace.

Gość .koka--kola.
Firmy rzadko zatrudniają tłumaczy na etat, najwyżej umowa o dzieło. Nastaw się raczej na pracę dorywczą, jeśli chcesz zaistnieć na rynku to opanuj też do perfekcji angielski i/lub niemiecki. Powodzenia

Gość Robaczekk
Oj myślę, że analizowanie tego dzisiaj na zapas 5-ciu lat do przodu nie ma sensu. Mówiąc krótko - intersuje mnie kultura wschodu, wiem, że aby być tłumaczem trzeba także poznać ową kulturę dogłębnie aby umieć się wpasować w zagraniczne towarzystwo i na poziomie podejmowac dyskusję z interesantami. Chciałam tylko poznać Waszą opinię nt tych studiów.

Gość efufefu
Ktoś powyżej napisał, że tłumaczy firmy nie zatrudniają na etat... to powiem tak... chyba tylko w Polsce. Jestem tłumaczem niemiecko -polskim, studiowałem w Polsce, oczywiście w Polsce jakieś umowy zlecenia, srutu tutu, więc się wkurzyłem i wyjechałem za granicę. Jestem tłumaczem w magistracie w niemczech, na cały etat.

>> Oj myślę, że analizowanie tego dzisiaj na zapas 5-ciu lat do przodu nie ma sensu. Znacznie większy sens ma siedzenie przed kompem za 5 lat i żalenie się, że nikt nie chce mi dać pracy po tak wspaniałych i ciekawych studiach :o

Gość Robaczekk
Angielski znam dobrze. Wiem, że korepetycje i tłumaczenia papierów (nieprzysięgłych) to też będzie forma zarobku. Dziekuję za opinie - średnio przychylne :P Ale ja jednak pójdę tam, gdzie mnie ciągnie. Jest to kierunek niszowy i o tyle fascynujący, że postawię na niego. Pozdrawiam!

Gość Robaczekk
Podaj mi mięcho kierunki dochodowe, zawsze 100% dobrze płatne poza 'plecakowymi" - prawniczymi i lekarskimi. może jeszcze informatyka. Jak się nie umiesz po studiach sprzedać i osiadasz na laurach to faktycznie - stękasz.

Gość .koka--kola.
efufefu, piszesz że w magistracie, a ja mam na myśli prywatne firmy. Nawet w dużych korporacjach rzadko zatrudniają tłumaczy, uwierz mi.

>>zawsze 100% dobrze płatne techniczne, medyczne, farmaceutyczne i inne specjalistyczne. Humanistyczne można sobie studiować dla przyjemności, a nie z myślą o dobrej pracy.

Gość Robaczekk
A mam jeszcz pytanie: czy wszyscy tu obecni, którzy ukończyli studia mogą podać swój wyuczony zawód i obecne pokrywanie się go z obecną pracą?

Gość efufefu
>>Robaczek, no jasne, mi też odradzali kierunek studiów, bo w Polsce się nie opłaca być tłumaczem, bla bla bla, a jak człowiek się spręży to coś wymyśli. Wyobraź sobie moja koleżanka studiowała inżynierię konstrukcji mostów, hahaha no w Polsce po studiach była przez 6 lat właściwie bezrobotna poza zajęciami niezwiązanymi z jej wykształceniem. Wyjechała do Stanów i pracuje w departamencie budowy dróg i mostów. Hahaha, a też jej studia odradzali. Dasz sobie radę, nie w Polsce to pociągnie cię dalej i będzie dobrze :)

Gość Robaczekk
Biorę także pod uwage wyjazd za granicę, nie widze problemu, tam rosyjski a wielkie zapotrzebowanie w szkołach językowych, firmach i instytuacjach. Samo ukończenie studiow nie daje nic jak mama nie zostawi gabinetu w spuściznie.

Gość efufefu
No ja skończyłem filologie germańską, potem rok tłumacza i zaprzysiężenie też robiłem. Pracuję na pełny etat w magistracie (Fremdemagistrat) jako tłumacz, tyle że nie w Polsce.

Gość Robaczekk
efuefu. A co powiedz mi co jest potrzebne do zrobienia zaprzysiężenia i jak wygląda taki proces?

Gość efufefu
Robaczek, w razie co, jak skończysz slawistykę, zawsze możesz postarać się też o pracę w ambasadzie polskiej w krajach, których języki będziesz znał. Fajna, dość ciekawa praca. Moja znajoma niemka pracowała w ambasadzie w Rosji jako tłumacz niemiecko-rosyjski na przykład. Mówiła, że chwali sobie ten czas, który tam spędziła.

Gość gkgkfgjyfuyj
To ja powiem bo studiowałam. Wiej gdzie pieprz rośnie. Jakie języki i jakie miasto?

Gość Robaczekk
Rosyjski + ukraiński i bułgarski lub ros+białoruski i czaski. Studia Lublin, praca Wawa.

Gość gkgkfgjyfuyj
Hmmm no ja w Łodzi, językiem głównym niestety rosyjski nie jest, a jego nauka jest w zasadzie szczątkowa, studia polegają głownie na językoznawstwie analizowaniu starych skryptów itp. Jeśli chcesz się nauczyć dobrze jakiegoś języka i to nie martwego to z pewnością nie na slawistyce.

Gość efufefu
Wiesz, zaprzysiężenie to taki trochę dziwny proces. Zależy w zasadzie w jakiej technice chcesz być zaprzysiężony. Można zrobić zaprzysiężenie tłumacza pisemnego, konferencyjnego albo technicznego. Ja robiłem wszystkie trzy. Na to zdaje się odpowiednie egzaminy po prostu. Jak masz opanowane dobrze języki, czy język ogólnie, to nie jest ciężko, trzeba po prostu trochę popracować, ale zapewniam, że to nic strasznego.

Gość bywaaa
To są studia dla pasjonatów, możesz się wciągnąć, albo zupełnie nie, zazwyczaj ida tam ludzie, którzy interesują się np. bałkanami...

Gość gkgkfgjyfuyj
Może i tak, ale niestety wiedza na temat samej kultury, obyczajów itp jest bardzo skąpa, ja kiedy wybierałam ten kierunek miałam nadzieje na ciekawe studia a okazało się że głównie uczysz się jakieś starodruki rozkminiać. No i przygotuj się że na 2 roku będziesz już mieć literaturę w języku którego tak naprawdę nie znasz.